REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při zánětu močových cest

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Záněty močových cest, tj. ledvinové pánvičky, močovodu, močového měchýře a močové trubice, bývají často infekčního původu. Jejich příčinou může být i prochladnutí (např. ve studené vodě) nebo podráždění, např. po potravinách či pochutinách, z nichž dráždivé látky přecházejí do ledvin a s močí i do močových cest. Zánět močových cest se léčí podle příčiny, pokud se ji podaří prokázat. Dietní léčení však bez ohledu na příčinu napomáhá k uklidnění postižené sliznice i k ústupu subjektivních potíží.


Zásady této diety lze shrnout do několika bodů:

  • Z jídelníčku vyřadíme dráždivé potraviny i pochutiny, zvláště silná a ostrakoření (pepř, pálivá paprika, kari, zázvor, nové koření, muškátový oříšek i květ aj.). Pokrmy kořeníme zelenými bylinkami, citronovou šťávou.

  • Nevhodné jsou výrazně pikantní pokrmy, a to paštiky, rybí a zeleninové silně kořeněné saláty, většina uzenin, chuťově dráždivé omáčky aj.

  • Kuchyňská úprava nemá žádné zvláštní požadavky. Je dovoleno i pečení a smažení, používají se masové a zeleninové vývary.

  • Důležité je správné vyprazdňování střeva, proto se zařazuje do jídelníčku množství zeleniny i ovoce.

  • Množství základních živin – bílkovin, tuků a sacharidů – je stejné jako u zdravých osob.

Někdy se při infekcích močových cest přistupuje k záměrnému střídání reakce moči, aby se zabránilo rychlejšímu rozmnožování mikroorganismů. Změny reakce moči lze dosáhnout i podáváním některých poměrně jednoduchých látek (o tom však musí rozhodnout lékař) nebo se dají vyvolat i záměrným výběrem potravin a střídáním skupin potravin po několika dnech. Zásaditou reakci moči vyvolává mrkev, karotka, brukev, červená řepa, špenát, hlávkový salát, rajčata, zelí, kapusta, růžičková kapusta, květák, brambory, okurky, ředkev, ředkvičky, chřest, jablka, hrušky, banány, pomeranče, grapefruity, mandarinky, fíky, meruňky, broskve, mléko a mléčné výrobky, cukr a čaj.

Mezi potraviny, které vyvolávají kyselou reakci moči, patří výsekové maso, rybí maso, vnitřnosti, uzeniny, vývar z masa, tvaroh, sýry, vejce, rybíz, švestky, ořechy, ovesné vločky, těstoviny, chléb, obyčejné a jemné pečivo, hrášek, sádlo, máslo a čokoláda.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy