REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při zánětu močových cest

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Záněty močových cest, tj. ledvinové pánvičky, močovodu, močového měchýře a močové trubice, bývají často infekčního původu. Jejich příčinou může být i prochladnutí (např. ve studené vodě) nebo podráždění, např. po potravinách či pochutinách, z nichž dráždivé látky přecházejí do ledvin a s močí i do močových cest. Zánět močových cest se léčí podle příčiny, pokud se ji podaří prokázat. Dietní léčení však bez ohledu na příčinu napomáhá k uklidnění postižené sliznice i k ústupu subjektivních potíží.


Zásady této diety lze shrnout do několika bodů:

  • Z jídelníčku vyřadíme dráždivé potraviny i pochutiny, zvláště silná a ostrakoření (pepř, pálivá paprika, kari, zázvor, nové koření, muškátový oříšek i květ aj.). Pokrmy kořeníme zelenými bylinkami, citronovou šťávou.

  • Nevhodné jsou výrazně pikantní pokrmy, a to paštiky, rybí a zeleninové silně kořeněné saláty, většina uzenin, chuťově dráždivé omáčky aj.

  • Kuchyňská úprava nemá žádné zvláštní požadavky. Je dovoleno i pečení a smažení, používají se masové a zeleninové vývary.

  • Důležité je správné vyprazdňování střeva, proto se zařazuje do jídelníčku množství zeleniny i ovoce.

  • Množství základních živin – bílkovin, tuků a sacharidů – je stejné jako u zdravých osob.

Někdy se při infekcích močových cest přistupuje k záměrnému střídání reakce moči, aby se zabránilo rychlejšímu rozmnožování mikroorganismů. Změny reakce moči lze dosáhnout i podáváním některých poměrně jednoduchých látek (o tom však musí rozhodnout lékař) nebo se dají vyvolat i záměrným výběrem potravin a střídáním skupin potravin po několika dnech. Zásaditou reakci moči vyvolává mrkev, karotka, brukev, červená řepa, špenát, hlávkový salát, rajčata, zelí, kapusta, růžičková kapusta, květák, brambory, okurky, ředkev, ředkvičky, chřest, jablka, hrušky, banány, pomeranče, grapefruity, mandarinky, fíky, meruňky, broskve, mléko a mléčné výrobky, cukr a čaj.

Mezi potraviny, které vyvolávají kyselou reakci moči, patří výsekové maso, rybí maso, vnitřnosti, uzeniny, vývar z masa, tvaroh, sýry, vejce, rybíz, švestky, ořechy, ovesné vločky, těstoviny, chléb, obyčejné a jemné pečivo, hrášek, sádlo, máslo a čokoláda.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy