REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při zánětu močových cest

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Záněty močových cest, tj. ledvinové pánvičky, močovodu, močového měchýře a močové trubice, bývají často infekčního původu. Jejich příčinou může být i prochladnutí (např. ve studené vodě) nebo podráždění, např. po potravinách či pochutinách, z nichž dráždivé látky přecházejí do ledvin a s močí i do močových cest. Zánět močových cest se léčí podle příčiny, pokud se ji podaří prokázat. Dietní léčení však bez ohledu na příčinu napomáhá k uklidnění postižené sliznice i k ústupu subjektivních potíží.


Zásady této diety lze shrnout do několika bodů:

  • Z jídelníčku vyřadíme dráždivé potraviny i pochutiny, zvláště silná a ostrakoření (pepř, pálivá paprika, kari, zázvor, nové koření, muškátový oříšek i květ aj.). Pokrmy kořeníme zelenými bylinkami, citronovou šťávou.

  • Nevhodné jsou výrazně pikantní pokrmy, a to paštiky, rybí a zeleninové silně kořeněné saláty, většina uzenin, chuťově dráždivé omáčky aj.

  • Kuchyňská úprava nemá žádné zvláštní požadavky. Je dovoleno i pečení a smažení, používají se masové a zeleninové vývary.

  • Důležité je správné vyprazdňování střeva, proto se zařazuje do jídelníčku množství zeleniny i ovoce.

  • Množství základních živin – bílkovin, tuků a sacharidů – je stejné jako u zdravých osob.

Někdy se při infekcích močových cest přistupuje k záměrnému střídání reakce moči, aby se zabránilo rychlejšímu rozmnožování mikroorganismů. Změny reakce moči lze dosáhnout i podáváním některých poměrně jednoduchých látek (o tom však musí rozhodnout lékař) nebo se dají vyvolat i záměrným výběrem potravin a střídáním skupin potravin po několika dnech. Zásaditou reakci moči vyvolává mrkev, karotka, brukev, červená řepa, špenát, hlávkový salát, rajčata, zelí, kapusta, růžičková kapusta, květák, brambory, okurky, ředkev, ředkvičky, chřest, jablka, hrušky, banány, pomeranče, grapefruity, mandarinky, fíky, meruňky, broskve, mléko a mléčné výrobky, cukr a čaj.

Mezi potraviny, které vyvolávají kyselou reakci moči, patří výsekové maso, rybí maso, vnitřnosti, uzeniny, vývar z masa, tvaroh, sýry, vejce, rybíz, švestky, ořechy, ovesné vločky, těstoviny, chléb, obyčejné a jemné pečivo, hrášek, sádlo, máslo a čokoláda.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy