REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při žlučníkové kolice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Onemocnění žlučníku jsou u nás velmi častá, proto budou i mezi našimi čtenáři nebo v jejich rodinách osoby, které některým onemocněním žlučníku či žlučových cest trpí. Někteří nemocní bývají třeba i dlouhou dobu bez potíží. Jiní však mají občas nebo i často žlučníkovou koliku, což jsou záchvaty krutých bolestí v pravém podžebří spojené se zvracením a dalšími potížemi (někdy jim dokonce zežloutne oční bělmo jako u začínající žloutenky). Příčinou žlučníkové koliky bývá nejčastěji vypuzování kaménků ze žlučníku do užších částí žlučníkových cest, kde jsou protlačovány za různě intenzivních bolestí. Bolest se ohlásí obyčejně za několik hodin po jídle (hlavně tučném), jindy po nervovém vypětí, rozrušení, větší tělesné námaze aj.


Bolesti bývají v pravém podžebří, v nadbříšku (avšak více vpravo) a vystřelují pod pravou lopatku nebo i do pravého ramene. Časté bývá nucení na zvracení i skutečné zvracení, jindy třesavka, zvýšená teplota nebo i celková zchvácenost. Bolest trvá různě dlouhou dobu (v příznivém případě několik minut), většinou však přetrvává i druhý den, dokud se vypuzovaný kamének neprotlačí do dvanáctníku nebo se nevrátí zpět do žlučníku. Zaklíní-li se kamének ve žlučových cestách, vázne odtok žluči do střeva a vniká žloutenka způsobená mechanickou překážkou v odtoku žluči. V mnoha případech je nutné zavolat lékaře, aby bolesti zmírnil podáním léku, který uvolní křečový stah svalstva žlučníku a žlučových cest.

Při žlučníkové kolice i po ní má značný význam dieta, neboť napomáhá ke zmírnění až vymizení volestí a zlepšení celkového stavu. Zpočátku (1-2dny) je třeba držet hladovku a podávat pravý čaj (hořký nebo slazený hroznovým cukrem) nejprve po lžičkách, později po doušcích. Zmizí-li nucení na zvracení, přidá se dietní karlovarský suchar, ovocný kysel nebo rosol, popř. osušené plátky veky.

Podle zlepšujícího se celkového stavu a ústupu až vymizení potíží dietu postupně rozšiřujeme, nejdříve o pokrmy s malým množstvím bílkovin a téměř nulovým obsahem tuků, tzn. polévky z obilovin, bramborovou kaši, piškoty a rýžové pokrmy. Teprve při dalším zlepšení obohatíme jídelníček také o zdroje bílkovin a tuků: jogurt a další kysané mléčné výrobky, netučný tvaroh, telecí maso, kuřecí maso bez kůže, králičí maso aj. Později přidáme i malé množství čerstvého másla a postupně přecházíme na šetřící dietu s omezením tuku.

Příklad jídelníčku při žlučníkové kolice a krátce po ní

1. den

Pravý, šípkový nebo heřmánkový čaj slazený hroznovým cukrem nebo hořký.

2. den

Čaj, dietní karlovarský suchar, ovocný kysel, ovocný rosol.

3. den

Snídaně: Pravý nebo šípkový čaj s hroznovým cukrem, karlovarský suchar

Přesnídávka: Ovocný kysel

Oběd: Rýžový odvar s mrkvovou šťávou

Svačina: Čaj, plátek osušené veky

Večeře: Odvar z ovesných vloček, suchar

4. den

Snídaně: Pravý čaj s mlékem, osušený plátek veky, 1 lžička zavařeniny

Přesnídávka: Ovocný rosol, suchar

Oběd: Bramborová polévka lisovaná, vařená rýže s cukrem a kakao

Svačina: Čaj,. Piškoty

Večeře: Bramborová kaše ze zředěného mléka, ovocné pyré

5. den

Snídaně: Pravý čaj s mlékem, osušená veka, džem

Přesnídávka: Jogurt, suchar

Oběd: Vločková polévka, vařené těstoviny s netučným tvarohem

Svačina: Čaj s mlékem

Večeře: Zeleninový pudink, bramborová kaše, kompot

6. den

Snídaně: Pravý čaj, starší rohlík, 5g másla, džem

Přesnídávka: Šlehaný tvaroh, houska

Oběd: Krupková polévka, přírodní telecí plátek, vařené brambory, ovocný rosol

Svačina: Jogurt, plátek veky

Večeře: Rýžová kaše, ovocné pyré

7. den

Snídaně: Čaj s mlékem, rohlík, 5g másla, med

Přesnídávka: Kefírové mléko, rohlík

Oběd: Sucharová polévka se zeleninou, kuřecí maso s těstovinami, kompot

Svačina: Bílá káva, pečivo

Večeře: Tresčí filé dušené bez tuku, vařený brambor, kompot.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Recepty vhodné při žlučníkové kolice najdete zde: Dieta při žlučníkové kolice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy