Onemocnění žlučníku jsou u nás velmi častá, proto budou i mezi našimi čtenáři nebo v jejich rodinách osoby, které některým onemocněním žlučníku či žlučových cest trpí. Někteří nemocní bývají třeba i dlouhou dobu bez potíží. Jiní však mají občas nebo i často žlučníkovou koliku, což jsou záchvaty krutých bolestí v pravém podžebří spojené se zvracením a dalšími potížemi (někdy jim dokonce zežloutne oční bělmo jako u začínající žloutenky). Příčinou žlučníkové koliky bývá nejčastěji vypuzování kaménků ze žlučníku do užších částí žlučníkových cest, kde jsou protlačovány za různě intenzivních bolestí. Bolest se ohlásí obyčejně za několik hodin po jídle (hlavně tučném), jindy po nervovém vypětí, rozrušení, větší tělesné námaze aj.
Bolesti bývají v pravém podžebří, v nadbříšku (avšak více vpravo) a vystřelují pod pravou lopatku nebo i do pravého ramene. Časté bývá nucení na zvracení i skutečné zvracení, jindy třesavka, zvýšená teplota nebo i celková zchvácenost. Bolest trvá různě dlouhou dobu (v příznivém případě několik minut), většinou však přetrvává i druhý den, dokud se vypuzovaný kamének neprotlačí do dvanáctníku nebo se nevrátí zpět do žlučníku. Zaklíní-li se kamének ve žlučových cestách, vázne odtok žluči do střeva a vniká žloutenka způsobená mechanickou překážkou v odtoku žluči. V mnoha případech je nutné zavolat lékaře, aby bolesti zmírnil podáním léku, který uvolní křečový stah svalstva žlučníku a žlučových cest.
Při žlučníkové kolice i po ní má značný význam dieta, neboť napomáhá ke zmírnění až vymizení volestí a zlepšení celkového stavu. Zpočátku (1-2dny) je třeba držet hladovku a podávat pravý čaj (hořký nebo slazený hroznovým cukrem) nejprve po lžičkách, později po doušcích. Zmizí-li nucení na zvracení, přidá se dietní karlovarský suchar, ovocný kysel nebo rosol, popř. osušené plátky veky.
Podle zlepšujícího se celkového stavu a ústupu až vymizení potíží dietu postupně rozšiřujeme, nejdříve o pokrmy s malým množstvím bílkovin a téměř nulovým obsahem tuků, tzn. polévky z obilovin, bramborovou kaši, piškoty a rýžové pokrmy. Teprve při dalším zlepšení obohatíme jídelníček také o zdroje bílkovin a tuků: jogurt a další kysané mléčné výrobky, netučný tvaroh, telecí maso, kuřecí maso bez kůže, králičí maso aj. Později přidáme i malé množství čerstvého másla a postupně přecházíme na šetřící dietu s omezením tuku.
Příklad jídelníčku při žlučníkové kolice a krátce po ní
1. den
Pravý, šípkový nebo heřmánkový čaj slazený hroznovým cukrem nebo hořký.
2. den
Čaj, dietní karlovarský suchar, ovocný kysel, ovocný rosol.
3. den
Snídaně: Pravý nebo šípkový čaj s hroznovým cukrem, karlovarský suchar
Přesnídávka: Ovocný kysel
Oběd: Rýžový odvar s mrkvovou šťávou
Svačina: Čaj, plátek osušené veky
Večeře: Odvar z ovesných vloček, suchar
4. den
Snídaně: Pravý čaj s mlékem, osušený plátek veky, 1 lžička zavařeniny
Přesnídávka: Ovocný rosol, suchar
Oběd: Bramborová polévka lisovaná, vařená rýže s cukrem a kakao
Svačina: Čaj,. Piškoty
Večeře: Bramborová kaše ze zředěného mléka, ovocné pyré
5. den
Snídaně: Pravý čaj s mlékem, osušená veka, džem
Přesnídávka: Jogurt, suchar
Oběd: Vločková polévka, vařené těstoviny s netučným tvarohem
Svačina: Čaj s mlékem
Večeře: Zeleninový pudink, bramborová kaše, kompot
6. den
Snídaně: Pravý čaj, starší rohlík, 5g másla, džem
Přesnídávka: Šlehaný tvaroh, houska
Oběd: Krupková polévka, přírodní telecí plátek, vařené brambory, ovocný rosol
Svačina: Jogurt, plátek veky
Večeře: Rýžová kaše, ovocné pyré
7. den
Snídaně: Čaj s mlékem, rohlík, 5g másla, med
Přesnídávka: Kefírové mléko, rohlík
Oběd: Sucharová polévka se zeleninou, kuřecí maso s těstovinami, kompot
Svačina: Bílá káva, pečivo
Večeře: Tresčí filé dušené bez tuku, vařený brambor, kompot.
Autoři:
Hana Sedláčková (ved.
autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.
Stanislav Hejda, DrSc., dr.
ing.
Anna Horynová, dr.
Marie Hrubá, prof.
MUDr.
Jiří Jodl, CSc., doc.
MUDr.
Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.
Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.
Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.
Zdroj: Kuchařka naší vesnice
Recepty vhodné při žlučníkové kolice najdete zde: Dieta při žlučníkové kolice