REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při žlučníkové kolice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Onemocnění žlučníku jsou u nás velmi častá, proto budou i mezi našimi čtenáři nebo v jejich rodinách osoby, které některým onemocněním žlučníku či žlučových cest trpí. Někteří nemocní bývají třeba i dlouhou dobu bez potíží. Jiní však mají občas nebo i často žlučníkovou koliku, což jsou záchvaty krutých bolestí v pravém podžebří spojené se zvracením a dalšími potížemi (někdy jim dokonce zežloutne oční bělmo jako u začínající žloutenky). Příčinou žlučníkové koliky bývá nejčastěji vypuzování kaménků ze žlučníku do užších částí žlučníkových cest, kde jsou protlačovány za různě intenzivních bolestí. Bolest se ohlásí obyčejně za několik hodin po jídle (hlavně tučném), jindy po nervovém vypětí, rozrušení, větší tělesné námaze aj.


Bolesti bývají v pravém podžebří, v nadbříšku (avšak více vpravo) a vystřelují pod pravou lopatku nebo i do pravého ramene. Časté bývá nucení na zvracení i skutečné zvracení, jindy třesavka, zvýšená teplota nebo i celková zchvácenost. Bolest trvá různě dlouhou dobu (v příznivém případě několik minut), většinou však přetrvává i druhý den, dokud se vypuzovaný kamének neprotlačí do dvanáctníku nebo se nevrátí zpět do žlučníku. Zaklíní-li se kamének ve žlučových cestách, vázne odtok žluči do střeva a vniká žloutenka způsobená mechanickou překážkou v odtoku žluči. V mnoha případech je nutné zavolat lékaře, aby bolesti zmírnil podáním léku, který uvolní křečový stah svalstva žlučníku a žlučových cest.

Při žlučníkové kolice i po ní má značný význam dieta, neboť napomáhá ke zmírnění až vymizení volestí a zlepšení celkového stavu. Zpočátku (1-2dny) je třeba držet hladovku a podávat pravý čaj (hořký nebo slazený hroznovým cukrem) nejprve po lžičkách, později po doušcích. Zmizí-li nucení na zvracení, přidá se dietní karlovarský suchar, ovocný kysel nebo rosol, popř. osušené plátky veky.

Podle zlepšujícího se celkového stavu a ústupu až vymizení potíží dietu postupně rozšiřujeme, nejdříve o pokrmy s malým množstvím bílkovin a téměř nulovým obsahem tuků, tzn. polévky z obilovin, bramborovou kaši, piškoty a rýžové pokrmy. Teprve při dalším zlepšení obohatíme jídelníček také o zdroje bílkovin a tuků: jogurt a další kysané mléčné výrobky, netučný tvaroh, telecí maso, kuřecí maso bez kůže, králičí maso aj. Později přidáme i malé množství čerstvého másla a postupně přecházíme na šetřící dietu s omezením tuku.

Příklad jídelníčku při žlučníkové kolice a krátce po ní

1. den

Pravý, šípkový nebo heřmánkový čaj slazený hroznovým cukrem nebo hořký.

2. den

Čaj, dietní karlovarský suchar, ovocný kysel, ovocný rosol.

3. den

Snídaně: Pravý nebo šípkový čaj s hroznovým cukrem, karlovarský suchar

Přesnídávka: Ovocný kysel

Oběd: Rýžový odvar s mrkvovou šťávou

Svačina: Čaj, plátek osušené veky

Večeře: Odvar z ovesných vloček, suchar

4. den

Snídaně: Pravý čaj s mlékem, osušený plátek veky, 1 lžička zavařeniny

Přesnídávka: Ovocný rosol, suchar

Oběd: Bramborová polévka lisovaná, vařená rýže s cukrem a kakao

Svačina: Čaj,. Piškoty

Večeře: Bramborová kaše ze zředěného mléka, ovocné pyré

5. den

Snídaně: Pravý čaj s mlékem, osušená veka, džem

Přesnídávka: Jogurt, suchar

Oběd: Vločková polévka, vařené těstoviny s netučným tvarohem

Svačina: Čaj s mlékem

Večeře: Zeleninový pudink, bramborová kaše, kompot

6. den

Snídaně: Pravý čaj, starší rohlík, 5g másla, džem

Přesnídávka: Šlehaný tvaroh, houska

Oběd: Krupková polévka, přírodní telecí plátek, vařené brambory, ovocný rosol

Svačina: Jogurt, plátek veky

Večeře: Rýžová kaše, ovocné pyré

7. den

Snídaně: Čaj s mlékem, rohlík, 5g másla, med

Přesnídávka: Kefírové mléko, rohlík

Oběd: Sucharová polévka se zeleninou, kuřecí maso s těstovinami, kompot

Svačina: Bílá káva, pečivo

Večeře: Tresčí filé dušené bez tuku, vařený brambor, kompot.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Recepty vhodné při žlučníkové kolice najdete zde: Dieta při žlučníkové kolice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy