REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta šetřící

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Správně by měl nadpis znít „při zvýšeném vylučování a zvýšené kyselosti žaludeční šťávy“, avšak tyto poruchy se nemusí vždy vyskytovat současně. Pro tyto poruchy se hodí tzv. šetřící dieta, která skutečně šetří trávicí ústrojí několika způsoby – mechanicky, chemicky a fyzikálně. Mechanické šetření sliznice trávicího ústrojí znamená, že všechny potraviny se upravují zcela doměkka a neobsahují tuhé a tvrdé kousky, které dostatečně nezměkly ani delší tepelnou úpravou. Zařazují se převážně pokrmy s mletými, rozmixovanými nebo lisovanými potravinami. Z hlediska chlemického šetření nejsou v dietě zastoupeny potraviny ani pochutiny, které zvýšenou měrou dráždily sluznici trávicího ústrojí. Fyzikální šetření sice znamená, že se nepodávají pokrmy ani nápoje horké nebo příliš studené (natož ledové), ale neznamená to, že by musely být vlažné – od polévky až po nápoj. Vhodná je přiměřená teplota pokrmů a vyloučení ledových nápojů, zmrzliny i mrazených výrobků. Příliš kyselé nebo sladké pokrmy nejsou vhodné.


Kuchyňská úprava vychází z vaření, dušení, opékání a pečení. Smažené pokrmy téměř nepodáváme, protože obsahují vyšší množství tuku s jdou hůře stravitelné. Dává se přednost opékání masa na sucho s násleným podlitím vývarem z kostí nebo zeleniny, popř. vodou. Až do hotového pokrmu, tj. skončení tepelné úpravy, se v malém množství přidá čerstvé máslo nebo kvalitní rostlinný olej. Tuhé potraviny, např. tužší části masa, tuhou zeleninu nebo i ovoce (hrušky), je třeba mechanicky zpracovat, tj. umlít, prolisovat nebo rozmixovat.

Jednotlivé porce jídla mají být poměrně malé, protože při větším naplnění žaludku se zvyšuje vylučování žaludečních šťávy.

Vhodné pokrmy

Maso má být zásadně libové, zbavené veškerého tuku, tvrdých šlach a vazů. Vhodné je maso telecí, libové hovězí, libové vepřové, kuřecí, králičí, krůtí, slepičí, mladé skopové, málo tučné ryby, např. kapr, treska, pstruh, losos, candát, bělice apod. Z masných výrobků používáme vepřovou i drůbeží šunku, kuřecí salám, šunkový salám, jemné párky a v malém množství i jiné, avšak málo kořeněné uzenářské výrobky.

Příkrmy nemají být příliš tučné ani dráždivé. Nejčastěji používáme vařené brambory, bramborovou kaši, vařenou a dušenou rýži, vařené těstoviny, dietní knedlíky a noky.

Tuky se používají v menším množství než obvykle. Dáváme přednost čerstvému máslu, kvalitním rostlinným tukům a rostlinným olejům.

Zelenina má být kvalitní, mladá, čerství. Vhodná je karotka i mrkev, petržel, celer, mladé nezdřevnatělé brukve, květák, fazolky, hrášek, špenát, hlávkový salát, tykev a rajčata. Kromě příloh z vařené nebo dušené zeleniny se zařazují i saláty z čerstvé, sterilované nebo zmrazené zeleniny, jemně ochucené malým množstvím octa nebo citronové šťávy.

Ovoce podáváme čerstvé nebo kompotované. Vhodné jsou meruňky, broskve, jahody, třešně, višně, banány, pomeranče, grapefruity, mandarinky, hroznové víno, maliny i ostružiny a rovněž výrobky z ovoce včetně šťáv, džusů a zavařenin.

Mléko je vhodnou součástí této diety, a to jak čerstvé, tak i kondenzované. Rovněž podáváme kysané mléčné výrobky, tvaroh a většinu druhů sýrů s výjimkou těch, které jsou ochuceny ostrým kořením, např. Pepřem nebo pálivou paprikou.

Koření, které běžně používáme k ochucování pokrmů, se do šetřící diety nehodí. Pokrmy ochucujeme hlavně bylinkami (např. pažitkou, petrželkou, libečkem, koprem, celerovou natí), majoránkou, bobkovým listem, kmínem, křenem, citronovou šťávou.

Vejce se podávají vařená, míchaná (připravená v páře) nebo jako omelety a sedliny (nastavená krupicí nebo vekou).

Polévky volíme spíše zahuštěné, protože silné vývary z masa, kostí i z různých druhů zeleniny zvyšují tvorbu i sekreci žaludečních šťávy. K zahuštění polévky je vhodná na sucho opražená mouka, zátřepka nebo bešamel. Vhodné jsou polévky obilninové, zeleninové, bramborové, mléčné i z bílého pečiva. Jako vložky dáváme do polévek těstoviny, rýži, kapání, noky, krupici, osušenou veku i rozstrouhanou nebo lisovanou zeleninu.

Moučníky nejsou nezbytnou součástí oběda, neboť není vhodné jíst množství jídla najednou. Pokud je zařadíme mezi hlavní denní jídla, připravujeme je z piškotového, taženého nebo odpalovaného těsta nebo podáváme jako moučník vařené krémy, krupicové flameri, ovocné pěny aj.

Bezmasé pokrmy se zařazují do jídelníčku ve velkém výběru: těstoviny, rýžové kaše a nákypy, bramborové pokrmy, různé nákypy, Obilninové kaše (krupicová, vločková, ovocné), knedlíky s tvarohem, omelety, palačinky, lívance, pudink.

Nápoje nesmějí být ani příliš horké, ani studené. Podáváme pravý čaj, bylinkové čaje, šípkový čaj, mléčné čajové nápoje, slabé kakao, mléko, mošty, stolní minerální vody (např. Bílinskou kyselku), bílou kávu, ovocné šťávy.

Kromě správně sestavené diety a vhodné úpravy pokrmů je nutné ještě dodržovat další podmínky:

  • Pořádek v jídle. Nemocný by měl jíst pravidelně, vždy přibližně ve stejnou dobu a nevynechávat žádné denní jídlo, tj. ani snídani, ani přesnídavků a svačinu. Měl by si na jídlo vždy udělat čas, jíst pomalu a vklidném prostředí. Zcela nevhodné jsou i dlouhé intervaly mezi jednotlivými denními jídly, např. Mezi obědem a večeří, protože se tak zvýší větší množství kyselé žaludeční šťávy, která v prázdném žaludku působí na jeho stěnu, více jí dráždí a potíže se zhoršují.

  • Nemocný by měl mít v pořádku chrup (vlastní zuby nebo protetickou náhradu) a potravu pečlivě kousat a žvýkat.

  • Tvorbu žaludeční šťávy i její kyselost zvyšuje i kouření a pití silnějších alkoholických nápojů. Nejhůře působí kouření na lačno, tj. před snídaní nebo v noci.

  • Důležitý je dostatek spánku; není příliš vhodné zaměstnání na směny, tj. střídání denních a nočních směn, protože se tím narušuje pravidelný režim. Nehodí se ani zaměstnání s velkým nervovým napětím, se stresovými situacemi apod.

  • Vhodné a potřebné je lékařské vyšetření nebo občasná kontrola zdravotního stavu, aby lékař určil, zda se časem nerozvinula jiná choroba, např. Vředová choroba žaludku nebo dvanáctníku.

Šetřící dietu mohou dodržovat i jedinci s citlivějším trávicím ústrojím nesnášející některé potraviny nebo některé způsoby kuchyňské úpravy.

Vybráno: Kuchařka naší vesnice (r.1999)

Autoři: Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy