REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dietou proti kornatění tepen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kornatění tepen neboli ateroskleróza je choroba častá a obávaná. Člověk, který se chce před touto chorobou chránit, by měl dlouhodobě plnit tři základní opatření: a) nekouřit, b) zaměstnávat svoje svaly, c) jíst vhodnou stravu. S kouřením i s tělesným pohybem se každý musí vyrovnat sám. K zavedené vhodné diety však potřebujete pomoc rodiny a především toho, kdo v domácnosti připravuje stravu. Proto je správné, aby zásady protisklerotické diety znaly i ženy, přestože jsou ohroženy mnohem méně, než muži. Ale ani u žen není kornatění tepen vzácností, a tak je zcela správné, dohodnou-li se manželé, že oba budou dodržovat protisklerotickou dietu.


Jaké jsou zásady této diety?

Množství jídla má být přiměřené způsobu života, tj, zejména tělesné činnosti. Překrmování a přejídání je naprosto nežádoucí, podobně jako hromadění tuku v těle či vyslovená otylost. Jedinci s nadměrnou váhou by měli množství jídla omezovat a postupně se vrátit ke své normální váze. U nich má tedy protisklerotická dieta mírně redukční charakter, avšak i u lidí s normální váhou je na místě střídmost v jídle.

Dávka tuků živočišného původu má být ve stravě snížena a tato zásada platí jak pro čisté tuky, tak i potraviny obsahující tuk. Zásadně dáváme přednost potravinám s nízkým obsahem tuku. Snažíme se zvýšit příjem kyseliny linolové potravou, protože tato látka dovede do jisté míry chránit naše tepny před sklerotickými změnami. Je hlavním představitelem tzv. nezbytných nenasycených mastných kyselin a je obsažená hlavně v rostlinných olejích. Ani všechny olej však nejsou touto látkou stejně bohaté – mezi nejbohatší patří olej sojový a slunečnicový. Dáváme přednost použití bez tepelné úpravy nebo po kratším zahřátí, protože kyselina linolová se delším zahříváním na vyšší teplotu rozkládá. Nejvýhodnější použití olejů je tedy do salátů, majonéz či k omaštění vodných pokrmů. Denní dávku kyseliny linolové uhradí asi 2 lžíce slunečnicového či sojového oleje.

Ve skutečnosti však dostáváme tuto látku i z řady dalších potravin: rostlinných tuků obsahujících neztužený slunečnicový olej, drůbežího sádla, tuku z ryb, ořechů a oříšků. Menší množství kyseliny linolové obsahují i živočišné tuky, v nich však převládají mastné kyseliny nasycené, jež rozvoji cévních změn nebrání.

Dále se doporučuje omezovat množství vaječných žloutků asi na 3 ks týdně. Bílky je možno jíst bez omezení, neboť neobsahují tuk ani choresterol. Vylučují se o další bohaté zdroje cholesterolu, jako je mozeček. Omezuje se spotřeba cukru jak čistého, tak v potravinách: v nápojích, pečivu, , marmeládách, kompotech apod. Cukr přináší do těla pouze energii avšak žádné vitamíny ani minerální látky, takže o mnoho nepřijdeme.

Do jídelníčku zařazujeme velké množství zeleniny a ovoce, především v syrovém stavu tedy čerstvé. Až v druhé řade používáme potraviny sterilované a zmražené. Zeleniny a ovoce by mělo být denně na stole dostatek. Znamená to i časté zařazování zeleninových pokrmů do našeho jídelníčku kromě jídel smažených. Je-li výběr, dáváme přednost těm druhům zeleniny a ovoce, které jsou bohaté na vitamín C. Raději tedy používáme papriky či rajčata, než kyselé okurky a raději kapustu než mrkev. O vitamínu C se v minulosti tvrdilo, že umí chránit před kornatěním tepen. Podařilo se prokázat, že při jeho nedostatku vázne v těle právě odbourávání cholesterolu. Hrubá vláknina obsažená v ovoci, zelenině i ve výrobcích z tmavé mouky, je sice nestravitelná, avšak mimo jiné dovede chránit před cévními změnami. Proto doporučujeme i tmavé druhy chleba.

Vyhýbáme se smažení potravin na živočišných tucích nebo ztuženém tuku, nepoužíváme jíšky z másla, sádla či loje, potraviny zbytečně dlouho nezahříváme. Do protisklerotické diety se často vsunují ovocné či zeleninové dny, kdy se jí po celý den jen ovoce nebo zelenina.

K pití dáváme vedle vody i sodovku, bylinkový, šípkový či pravý čaj, ovocné šťávy, mošty a stolní minerální vody.

Autor: MUDr. Stanislav Hejda DrSc.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy