REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při onemocnění infekční žloutenkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Onemocnění, kterému se běžně říká infekční žloutenka, je vlastně virový zánět jater. Vir, který toto onemocnění vyvolává, je neobyčejně rezistentní a je na začátku onemocnění přítomen ve slinách, ve stolici a někdy i v moči nemocného. Snadno se přenáší na jiné osoby. Vznikají tak menší nebo i velké epidemie zejména tam, kde se přísně nedodržují základní pravidla osobní hygieny.


Nemoc začíná většinou nenápadně, takže zprvu nemusí být zřejmé, o jaké onemocnění jde. Často se nejdříve objeví příznaky podobné chřipce, tj. zánět sliznice nosohltanu, zvýšená teplota, slabost, únava i bolesti hlavy. Jindy převažují potíže trávicího ústrojí. Prvními jasnými příznaky žloutenky je tmavá moč a nápadně světlá stolice, po nichž se zpravidla brzy charakteristicky zbarví oční bělmo, kůže a sliznice. Nejnebezpečnější je období, kdy nemocný zahájí léčbu sám v domnění, že má chřipku nebo katar dýchacích cest. Pokud se začne léčit horkým čajem s rumem, grogem apod., potíže se výrazně stupňují. Játra, a zvláště játra nemocná, jsou totiž mimořádně citlivá na alkohol, a proto po takovém „léčení“ může nastat prudké zhoršení zdravotního stavu. Máme-li podezření, že by začínajícím onemocněním mohla být infekční žloutenka, začneme ihned se správnou dietou. Tou nic nepokazíme, i kdyby se nakonec ukázalo, že nemáme jaterní chorobu, ale trpíme onemocněním např. dýchacích cest.

Uvedeme pouze zásady dietního léčení infekční žloutenky na začátku onemocnění, protože podrobnější informace o dietě v průběhu onemocnění a po propuštění z nemocnice získá každý pacient od ošetřujícího lékaře nebo si může obstarat příručku. Je samozřejmé, že infekční žloutenka se léčí jenom na infekčních odděleních nemocnic, a proto je třeba varovat každého, kdo by se chtěl léčit doma. Přestože se většina nemocných uzdraví bez následků, má tato nemoc přece jen určitá rizika.

Na začátku onemocnění je dietní postup velmi přísný. Nejprve se podává pouze čaj s hroznovým cukrem, zpočátku po lžičkách, potom po doušcích a šálcích (hroznový cukr chrání jaterní buňky před větším poškozením). Druhý nebo třetí den se přidají dietní karlovarské suchary, nejdříve v malém množství, které se pozvolna zvyšuje.

Dietu lze obohatit i ovocným kyselem nebo rosolem. Zlepšuje-li se stav nemocného, přidáme třetí nebo čtvrtý den lisovanou obilninovou polévku, mléko, bramborovou kaši z netučného mléka, pyré z čerstvého nebo kompotovaného ovoce, mrkvové pyré, ovocnou šťávu z jablek, pomerančů aj. a dětské piškoty. Koncem prvního týdne se začne přidávat málo tučný tvaroh, např. na posypání vařených brambor nebo těstovin, dáme sekané nebo mleté vařené telecí či kuřecí maso (bez kůže), kysaný mléčný výrobek aj.

V této době je už naprostá většina nemocných na infekčním oddělení nemocnic a tam už lékař s dietní sestrou rozhodnou o dalším rozšiřování diety a pravděpodobně dají nemocnému také tištěný leták s poučením o tom, jak se má stravovat doma po propuštění z nemocnice. Dieta zůstává i po propuštění z nemocnice důležitou součástí léčení a rekonvalescent ji má dodržovat nejméně několik měsíců, někdy i déle než rok. Předčasné vynechání diety a ukvapený přechod na normální stravu mohou přispět k přechodu onemocnění jater do chronického stadia.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy