REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při onemocnění infekční žloutenkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Onemocnění, kterému se běžně říká infekční žloutenka, je vlastně virový zánět jater. Vir, který toto onemocnění vyvolává, je neobyčejně rezistentní a je na začátku onemocnění přítomen ve slinách, ve stolici a někdy i v moči nemocného. Snadno se přenáší na jiné osoby. Vznikají tak menší nebo i velké epidemie zejména tam, kde se přísně nedodržují základní pravidla osobní hygieny.


Nemoc začíná většinou nenápadně, takže zprvu nemusí být zřejmé, o jaké onemocnění jde. Často se nejdříve objeví příznaky podobné chřipce, tj. zánět sliznice nosohltanu, zvýšená teplota, slabost, únava i bolesti hlavy. Jindy převažují potíže trávicího ústrojí. Prvními jasnými příznaky žloutenky je tmavá moč a nápadně světlá stolice, po nichž se zpravidla brzy charakteristicky zbarví oční bělmo, kůže a sliznice. Nejnebezpečnější je období, kdy nemocný zahájí léčbu sám v domnění, že má chřipku nebo katar dýchacích cest. Pokud se začne léčit horkým čajem s rumem, grogem apod., potíže se výrazně stupňují. Játra, a zvláště játra nemocná, jsou totiž mimořádně citlivá na alkohol, a proto po takovém „léčení“ může nastat prudké zhoršení zdravotního stavu. Máme-li podezření, že by začínajícím onemocněním mohla být infekční žloutenka, začneme ihned se správnou dietou. Tou nic nepokazíme, i kdyby se nakonec ukázalo, že nemáme jaterní chorobu, ale trpíme onemocněním např. dýchacích cest.

Uvedeme pouze zásady dietního léčení infekční žloutenky na začátku onemocnění, protože podrobnější informace o dietě v průběhu onemocnění a po propuštění z nemocnice získá každý pacient od ošetřujícího lékaře nebo si může obstarat příručku. Je samozřejmé, že infekční žloutenka se léčí jenom na infekčních odděleních nemocnic, a proto je třeba varovat každého, kdo by se chtěl léčit doma. Přestože se většina nemocných uzdraví bez následků, má tato nemoc přece jen určitá rizika.

Na začátku onemocnění je dietní postup velmi přísný. Nejprve se podává pouze čaj s hroznovým cukrem, zpočátku po lžičkách, potom po doušcích a šálcích (hroznový cukr chrání jaterní buňky před větším poškozením). Druhý nebo třetí den se přidají dietní karlovarské suchary, nejdříve v malém množství, které se pozvolna zvyšuje.

Dietu lze obohatit i ovocným kyselem nebo rosolem. Zlepšuje-li se stav nemocného, přidáme třetí nebo čtvrtý den lisovanou obilninovou polévku, mléko, bramborovou kaši z netučného mléka, pyré z čerstvého nebo kompotovaného ovoce, mrkvové pyré, ovocnou šťávu z jablek, pomerančů aj. a dětské piškoty. Koncem prvního týdne se začne přidávat málo tučný tvaroh, např. na posypání vařených brambor nebo těstovin, dáme sekané nebo mleté vařené telecí či kuřecí maso (bez kůže), kysaný mléčný výrobek aj.

V této době je už naprostá většina nemocných na infekčním oddělení nemocnic a tam už lékař s dietní sestrou rozhodnou o dalším rozšiřování diety a pravděpodobně dají nemocnému také tištěný leták s poučením o tom, jak se má stravovat doma po propuštění z nemocnice. Dieta zůstává i po propuštění z nemocnice důležitou součástí léčení a rekonvalescent ji má dodržovat nejméně několik měsíců, někdy i déle než rok. Předčasné vynechání diety a ukvapený přechod na normální stravu mohou přispět k přechodu onemocnění jater do chronického stadia.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy