REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při onemocnění infekční žloutenkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Onemocnění, kterému se běžně říká infekční žloutenka, je vlastně virový zánět jater. Vir, který toto onemocnění vyvolává, je neobyčejně rezistentní a je na začátku onemocnění přítomen ve slinách, ve stolici a někdy i v moči nemocného. Snadno se přenáší na jiné osoby. Vznikají tak menší nebo i velké epidemie zejména tam, kde se přísně nedodržují základní pravidla osobní hygieny.


Nemoc začíná většinou nenápadně, takže zprvu nemusí být zřejmé, o jaké onemocnění jde. Často se nejdříve objeví příznaky podobné chřipce, tj. zánět sliznice nosohltanu, zvýšená teplota, slabost, únava i bolesti hlavy. Jindy převažují potíže trávicího ústrojí. Prvními jasnými příznaky žloutenky je tmavá moč a nápadně světlá stolice, po nichž se zpravidla brzy charakteristicky zbarví oční bělmo, kůže a sliznice. Nejnebezpečnější je období, kdy nemocný zahájí léčbu sám v domnění, že má chřipku nebo katar dýchacích cest. Pokud se začne léčit horkým čajem s rumem, grogem apod., potíže se výrazně stupňují. Játra, a zvláště játra nemocná, jsou totiž mimořádně citlivá na alkohol, a proto po takovém „léčení“ může nastat prudké zhoršení zdravotního stavu. Máme-li podezření, že by začínajícím onemocněním mohla být infekční žloutenka, začneme ihned se správnou dietou. Tou nic nepokazíme, i kdyby se nakonec ukázalo, že nemáme jaterní chorobu, ale trpíme onemocněním např. dýchacích cest.

Uvedeme pouze zásady dietního léčení infekční žloutenky na začátku onemocnění, protože podrobnější informace o dietě v průběhu onemocnění a po propuštění z nemocnice získá každý pacient od ošetřujícího lékaře nebo si může obstarat příručku. Je samozřejmé, že infekční žloutenka se léčí jenom na infekčních odděleních nemocnic, a proto je třeba varovat každého, kdo by se chtěl léčit doma. Přestože se většina nemocných uzdraví bez následků, má tato nemoc přece jen určitá rizika.

Na začátku onemocnění je dietní postup velmi přísný. Nejprve se podává pouze čaj s hroznovým cukrem, zpočátku po lžičkách, potom po doušcích a šálcích (hroznový cukr chrání jaterní buňky před větším poškozením). Druhý nebo třetí den se přidají dietní karlovarské suchary, nejdříve v malém množství, které se pozvolna zvyšuje.

Dietu lze obohatit i ovocným kyselem nebo rosolem. Zlepšuje-li se stav nemocného, přidáme třetí nebo čtvrtý den lisovanou obilninovou polévku, mléko, bramborovou kaši z netučného mléka, pyré z čerstvého nebo kompotovaného ovoce, mrkvové pyré, ovocnou šťávu z jablek, pomerančů aj. a dětské piškoty. Koncem prvního týdne se začne přidávat málo tučný tvaroh, např. na posypání vařených brambor nebo těstovin, dáme sekané nebo mleté vařené telecí či kuřecí maso (bez kůže), kysaný mléčný výrobek aj.

V této době je už naprostá většina nemocných na infekčním oddělení nemocnic a tam už lékař s dietní sestrou rozhodnou o dalším rozšiřování diety a pravděpodobně dají nemocnému také tištěný leták s poučením o tom, jak se má stravovat doma po propuštění z nemocnice. Dieta zůstává i po propuštění z nemocnice důležitou součástí léčení a rekonvalescent ji má dodržovat nejméně několik měsíců, někdy i déle než rok. Předčasné vynechání diety a ukvapený přechod na normální stravu mohou přispět k přechodu onemocnění jater do chronického stadia.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy