REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při jaterních chorobách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Virový zánět jater (doprovázaný žloutenkou nebo i bez ní) může přejít do chronického stádia. Nejzávažnějším chronickým jaterním onemocněním je cirhóza jaterní, při níž zanikají buňky jaterní tkáně a jsou nahrazovány buňkami vazivové tkáně, která samozřejmě nemůže plnit stejné úkoly jako buňky jaterní. Příčina jaterní cirhózy není spolehlivě známa, ale prokázala sa souvislost jednak s předchozím zánětem jater virového původu (infekční žloutenka) a jednak s nesprávnou výživou, zejména s dlouhodobým nedostatkem bílkovin. Nesporný vliv má i pití alkoholických nápojů, a to i v nevelkém množství, ale po dlouhou dobu.


V zemích, kde jsou obyvatelé zvyklí pít víno nebo jiný alkoholický nápoj téměř pravidelně, se vyskytuje jaterní cirhóza častěji než v ostatních zemích. Zvýšené riziko chronického poškození jater i cirhózy hrozí jedincům, kteří si potrpí na větší množství piva, vína nebo lihovin, popř. Tyto alkoholické nápoje střídají. Nemusí však jít o alkoholiky, spíše o jedince, kteří nepijí příliš velké množství, avšak pijí pravidelně a často, třeba i denně.

Jaterní cirhóza je závažné onemocnění, které vyžaduje lékařskou péči, při níž je pacient poučen o jaterní dietě.

Všichni nemocní chronickými jaterními chorobami nemají stejnou dietu, ale uzpůsobenou skutečnému stavu nemocného. Vychází z průběhu choroby, z laboratorních výsledků jaterních testů a dalších vyšetření. U lehčích případů stačí tzv. volná jaterní dieta, která se příliš neliší od normální stravy a její zásady jsou podobné jako u šetřící diety. Vylučuje se v ní přepalování tuků a používá se jen čerstvé máslo a kvalitní rostlinné oleje. Zcela je zakázáno pití jakéhokoliv alkoholického nápoje.

V přísné jaterní dietě určené nemocným ve fázi zhoršování choroby jsou silně omezeny tuky, které ostatně mnohý nemocný špatně snáší. Přepalované a přepuštěné tuky i alkoholické nápoje jsou zcela vyloučeny.

Pokročilé fáze chronických jaterních onemocnění provází zadržování vody v těle a zvláště hromadění tekutiny v břišní dutině. Tento stav je natolik závažný, že je lékařská péče nezbytná. Přísná jaterní dieta se rozšiřuje o omezení až vyloučení kuchyňské soli. Snížit obsah soli ve stravě na nulovou hodnotu je velmi obtížné, protože sůl obsahují mnohé potraviny včetně chleba, běžné pečivo, těstovin aj. Proto přísné omezení příjmu kuchyňské soli znamená dost velký zásah do výběru potravin i do způsobu úpravy pokrmů (např. Domácí pečení chleba a různého pečiva, zákaz solení pokrmů). Někdy je vhodné omezit i příjem bílkovin, především při nervových a psychických poruchách v pokročilých stadiích cirhózy. V takovém případě si však nemocný i jeho rodina jistě obsarají podrobnější poučení o dietě.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy