REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při jaterních chorobách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Virový zánět jater (doprovázaný žloutenkou nebo i bez ní) může přejít do chronického stádia. Nejzávažnějším chronickým jaterním onemocněním je cirhóza jaterní, při níž zanikají buňky jaterní tkáně a jsou nahrazovány buňkami vazivové tkáně, která samozřejmě nemůže plnit stejné úkoly jako buňky jaterní. Příčina jaterní cirhózy není spolehlivě známa, ale prokázala sa souvislost jednak s předchozím zánětem jater virového původu (infekční žloutenka) a jednak s nesprávnou výživou, zejména s dlouhodobým nedostatkem bílkovin. Nesporný vliv má i pití alkoholických nápojů, a to i v nevelkém množství, ale po dlouhou dobu.


V zemích, kde jsou obyvatelé zvyklí pít víno nebo jiný alkoholický nápoj téměř pravidelně, se vyskytuje jaterní cirhóza častěji než v ostatních zemích. Zvýšené riziko chronického poškození jater i cirhózy hrozí jedincům, kteří si potrpí na větší množství piva, vína nebo lihovin, popř. Tyto alkoholické nápoje střídají. Nemusí však jít o alkoholiky, spíše o jedince, kteří nepijí příliš velké množství, avšak pijí pravidelně a často, třeba i denně.

Jaterní cirhóza je závažné onemocnění, které vyžaduje lékařskou péči, při níž je pacient poučen o jaterní dietě.

Všichni nemocní chronickými jaterními chorobami nemají stejnou dietu, ale uzpůsobenou skutečnému stavu nemocného. Vychází z průběhu choroby, z laboratorních výsledků jaterních testů a dalších vyšetření. U lehčích případů stačí tzv. volná jaterní dieta, která se příliš neliší od normální stravy a její zásady jsou podobné jako u šetřící diety. Vylučuje se v ní přepalování tuků a používá se jen čerstvé máslo a kvalitní rostlinné oleje. Zcela je zakázáno pití jakéhokoliv alkoholického nápoje.

V přísné jaterní dietě určené nemocným ve fázi zhoršování choroby jsou silně omezeny tuky, které ostatně mnohý nemocný špatně snáší. Přepalované a přepuštěné tuky i alkoholické nápoje jsou zcela vyloučeny.

Pokročilé fáze chronických jaterních onemocnění provází zadržování vody v těle a zvláště hromadění tekutiny v břišní dutině. Tento stav je natolik závažný, že je lékařská péče nezbytná. Přísná jaterní dieta se rozšiřuje o omezení až vyloučení kuchyňské soli. Snížit obsah soli ve stravě na nulovou hodnotu je velmi obtížné, protože sůl obsahují mnohé potraviny včetně chleba, běžné pečivo, těstovin aj. Proto přísné omezení příjmu kuchyňské soli znamená dost velký zásah do výběru potravin i do způsobu úpravy pokrmů (např. Domácí pečení chleba a různého pečiva, zákaz solení pokrmů). Někdy je vhodné omezit i příjem bílkovin, především při nervových a psychických poruchách v pokročilých stadiích cirhózy. V takovém případě si však nemocný i jeho rodina jistě obsarají podrobnější poučení o dietě.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy