REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při jaterních chorobách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Virový zánět jater (doprovázaný žloutenkou nebo i bez ní) může přejít do chronického stádia. Nejzávažnějším chronickým jaterním onemocněním je cirhóza jaterní, při níž zanikají buňky jaterní tkáně a jsou nahrazovány buňkami vazivové tkáně, která samozřejmě nemůže plnit stejné úkoly jako buňky jaterní. Příčina jaterní cirhózy není spolehlivě známa, ale prokázala sa souvislost jednak s předchozím zánětem jater virového původu (infekční žloutenka) a jednak s nesprávnou výživou, zejména s dlouhodobým nedostatkem bílkovin. Nesporný vliv má i pití alkoholických nápojů, a to i v nevelkém množství, ale po dlouhou dobu.


V zemích, kde jsou obyvatelé zvyklí pít víno nebo jiný alkoholický nápoj téměř pravidelně, se vyskytuje jaterní cirhóza častěji než v ostatních zemích. Zvýšené riziko chronického poškození jater i cirhózy hrozí jedincům, kteří si potrpí na větší množství piva, vína nebo lihovin, popř. Tyto alkoholické nápoje střídají. Nemusí však jít o alkoholiky, spíše o jedince, kteří nepijí příliš velké množství, avšak pijí pravidelně a často, třeba i denně.

Jaterní cirhóza je závažné onemocnění, které vyžaduje lékařskou péči, při níž je pacient poučen o jaterní dietě.

Všichni nemocní chronickými jaterními chorobami nemají stejnou dietu, ale uzpůsobenou skutečnému stavu nemocného. Vychází z průběhu choroby, z laboratorních výsledků jaterních testů a dalších vyšetření. U lehčích případů stačí tzv. volná jaterní dieta, která se příliš neliší od normální stravy a její zásady jsou podobné jako u šetřící diety. Vylučuje se v ní přepalování tuků a používá se jen čerstvé máslo a kvalitní rostlinné oleje. Zcela je zakázáno pití jakéhokoliv alkoholického nápoje.

V přísné jaterní dietě určené nemocným ve fázi zhoršování choroby jsou silně omezeny tuky, které ostatně mnohý nemocný špatně snáší. Přepalované a přepuštěné tuky i alkoholické nápoje jsou zcela vyloučeny.

Pokročilé fáze chronických jaterních onemocnění provází zadržování vody v těle a zvláště hromadění tekutiny v břišní dutině. Tento stav je natolik závažný, že je lékařská péče nezbytná. Přísná jaterní dieta se rozšiřuje o omezení až vyloučení kuchyňské soli. Snížit obsah soli ve stravě na nulovou hodnotu je velmi obtížné, protože sůl obsahují mnohé potraviny včetně chleba, běžné pečivo, těstovin aj. Proto přísné omezení příjmu kuchyňské soli znamená dost velký zásah do výběru potravin i do způsobu úpravy pokrmů (např. Domácí pečení chleba a různého pečiva, zákaz solení pokrmů). Někdy je vhodné omezit i příjem bílkovin, především při nervových a psychických poruchách v pokročilých stadiích cirhózy. V takovém případě si však nemocný i jeho rodina jistě obsarají podrobnější poučení o dietě.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy