REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při jaterních chorobách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Virový zánět jater (doprovázaný žloutenkou nebo i bez ní) může přejít do chronického stádia. Nejzávažnějším chronickým jaterním onemocněním je cirhóza jaterní, při níž zanikají buňky jaterní tkáně a jsou nahrazovány buňkami vazivové tkáně, která samozřejmě nemůže plnit stejné úkoly jako buňky jaterní. Příčina jaterní cirhózy není spolehlivě známa, ale prokázala sa souvislost jednak s předchozím zánětem jater virového původu (infekční žloutenka) a jednak s nesprávnou výživou, zejména s dlouhodobým nedostatkem bílkovin. Nesporný vliv má i pití alkoholických nápojů, a to i v nevelkém množství, ale po dlouhou dobu.


V zemích, kde jsou obyvatelé zvyklí pít víno nebo jiný alkoholický nápoj téměř pravidelně, se vyskytuje jaterní cirhóza častěji než v ostatních zemích. Zvýšené riziko chronického poškození jater i cirhózy hrozí jedincům, kteří si potrpí na větší množství piva, vína nebo lihovin, popř. Tyto alkoholické nápoje střídají. Nemusí však jít o alkoholiky, spíše o jedince, kteří nepijí příliš velké množství, avšak pijí pravidelně a často, třeba i denně.

Jaterní cirhóza je závažné onemocnění, které vyžaduje lékařskou péči, při níž je pacient poučen o jaterní dietě.

Všichni nemocní chronickými jaterními chorobami nemají stejnou dietu, ale uzpůsobenou skutečnému stavu nemocného. Vychází z průběhu choroby, z laboratorních výsledků jaterních testů a dalších vyšetření. U lehčích případů stačí tzv. volná jaterní dieta, která se příliš neliší od normální stravy a její zásady jsou podobné jako u šetřící diety. Vylučuje se v ní přepalování tuků a používá se jen čerstvé máslo a kvalitní rostlinné oleje. Zcela je zakázáno pití jakéhokoliv alkoholického nápoje.

V přísné jaterní dietě určené nemocným ve fázi zhoršování choroby jsou silně omezeny tuky, které ostatně mnohý nemocný špatně snáší. Přepalované a přepuštěné tuky i alkoholické nápoje jsou zcela vyloučeny.

Pokročilé fáze chronických jaterních onemocnění provází zadržování vody v těle a zvláště hromadění tekutiny v břišní dutině. Tento stav je natolik závažný, že je lékařská péče nezbytná. Přísná jaterní dieta se rozšiřuje o omezení až vyloučení kuchyňské soli. Snížit obsah soli ve stravě na nulovou hodnotu je velmi obtížné, protože sůl obsahují mnohé potraviny včetně chleba, běžné pečivo, těstovin aj. Proto přísné omezení příjmu kuchyňské soli znamená dost velký zásah do výběru potravin i do způsobu úpravy pokrmů (např. Domácí pečení chleba a různého pečiva, zákaz solení pokrmů). Někdy je vhodné omezit i příjem bílkovin, především při nervových a psychických poruchách v pokročilých stadiích cirhózy. V takovém případě si však nemocný i jeho rodina jistě obsarají podrobnější poučení o dietě.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy