REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při chronických chorobách žlučníku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejčastější choroby žlučníku a žlučových cest s chronickým průběhem jsou žlučové kameny, chronický zánět žlučníku a chronický zánět žlučovodů. Potíže mohou být u jednotlivých nemocných velmi odlišné. Žlučové kaménky nemusí svému nositeli působit po léta žádné potíže, zatímco jiný nemocný má potíže při dodržování správné diety a interním léčení. Větší potíže vyvolávají drobné kaménky tím, že se dostávají do žlučových cest, zatímco velký ojedinělý kámen nemůže projít úzkými žlučovými cestami do střeva, a tak vcelku potíže nevyvolává. Vedle bolesti a různé intenzivních trávicích a zažívacích potíží může při těchto chorobách, zvláště při žlučových kaméncích, vzniknout mechanickým uzávěrem žlučových cest žloutenka.


Vznik žlučových kaménků i jiných chronických onemocnění žlučníku a žlučových cest ovlivňuje rodová dispozice podpořená ještě přejímáním stravovacích zvyklostí a postoje k jídlu. Podpůrně působí i otylost nebo sklon k otylosti, sedavé zaměstnání, některá prodělaná onemocnění, nervové vypětí, stresové situace a patrně i dlouhodobý nedostatek vitaminu A ve stravě. V léčení chronických onemocnění žlučníku a žlučových cest má nezastupitelné místo i léčebná výživa – dieta.

Platí tyto hlavní zásady:

Tuky zařazujeme v omezeném množství, vylučují se přepálené a přepouštěné tuky (včetně sádla, másla a hovězího i skopového loje). Nejvhodnější jsou kvalitní rostlinné oleje (hlavně olivový i slunečnicový, sójový a řepkový) a čerstvé máslo.

Vejce se nepodávají jako samostatný pokrm. Mohou se používat při přípravě pokrmů, maximálně však 3 kusy týdně.

Mléko čerstvé, kondenzované, sušené a rovněž kysané mléčné výrobky pacienti většinou dobře snášejí, proto lze do diety zařazovat.

Tvaroh je vhodný netučný jako samostatný pokrm i jako součást jiných pokrmů.

Sýry mají být málo tučné a nepříliš proleželé. Velmi vhodné jsou krémové sýry, z tvrdých sýrů dáváme přednost druhům s nižším obsahem tuku.

Maso podáváme libové bez šlach i vaziva. Vhodné je maso kuřecí (bez kůže), telecí, hovězí, krůtí, kůzlečí, jehněčí, králičí, zaječí, bažantí, srnčí a ryby (kapr, treska, losos, pstruh, bělice, candát). Nevhodná jsou tučná, konzervovaná, uzená i smažená masa, zvěřina v typické úpravě (tj. kořeněná, nakládaná apod.), naložené a uzené ryby, ryby v oleji i vnitřnosti ve větším množství.

Zelenina je vhodná vařená, dušená, zadělávaná i syrová, přednostně mrkev, karotka, brukve, rajčata, červená řepa, hlávkový salát, hrášek, fazolky, květák, brokolice, baklažány, pór, celer, pastiňák, chřest, nepálivé červené papriky.

Vhodným kořením jsou zelené bylinky – pažitka, petrželka i kopr.

Ovoce je možné podávat syrové i tepelně upravené, kromě smaženého nebo jinak upravovaného na omastku. Vhodná jsou jablka, broskve, meruňky, citrony, grapefruity, jahody, kiwi, nektarinky i melou. Jídelníček lze zlepšit i kompotovaným a sušeným ovocem, ovocnými kysely a rosoly.

Brambory se doporučují vařené, dušené nebo pečené ve slupce, povolena je i bramborová kaše a bramborové knedlíky. Smažené lupínky ani hranolky do této diety nezařazujeme.

Moučné výrobky z bílé mouky jsou vhodnější než celozrnné. Nepodáváme moučníky z tučných těst (lístkového, máslového apod.). Pečivo nemá být úplně čerstvé. Do jídelníčku zařazujeme i jáhly, kroupy, krupky, ovesné vločky, těstoviny s menším obsahem vaječných žloutků.

Nápoje nedoporučujeme podávat ani horké, ani přechlazené, protože by mohly vyvolávat potíže. To platí i o mražených krémech. Výběr nápojů je široký – čaj pravý, šípkový, mátový, heřmánkový, kakao, bílá káva, kysané mléčné nápoje, čerstvé i sterilované ovocné šťávy, ovocné mošty a stolní minerální vody.

Dávky jídla mají být poněkud menší než obvyklé. Vhodnější je rozdělit dávku na 5 až 6 malých jídel něž do 3 jídel objemných. Celková denní energetická (kalorická) hodnota pokrmů má být poněkud nižší než obvykle. To se týká zejména pacientů se sklonem k otylosti.

Všechny pokrmy mají být lehce stravitelné a nenadýmavé, proto je nutné omezit (nebo i vyloučit) potraviny a pochutiny vyvolávající plynatost. Pro pacienty, kteří musí dietu dodržovat delší dobu, je vhodná i dieta s omezením tuku.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy