REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při chronických chorobách žlučníku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejčastější choroby žlučníku a žlučových cest s chronickým průběhem jsou žlučové kameny, chronický zánět žlučníku a chronický zánět žlučovodů. Potíže mohou být u jednotlivých nemocných velmi odlišné. Žlučové kaménky nemusí svému nositeli působit po léta žádné potíže, zatímco jiný nemocný má potíže při dodržování správné diety a interním léčení. Větší potíže vyvolávají drobné kaménky tím, že se dostávají do žlučových cest, zatímco velký ojedinělý kámen nemůže projít úzkými žlučovými cestami do střeva, a tak vcelku potíže nevyvolává. Vedle bolesti a různé intenzivních trávicích a zažívacích potíží může při těchto chorobách, zvláště při žlučových kaméncích, vzniknout mechanickým uzávěrem žlučových cest žloutenka.


Vznik žlučových kaménků i jiných chronických onemocnění žlučníku a žlučových cest ovlivňuje rodová dispozice podpořená ještě přejímáním stravovacích zvyklostí a postoje k jídlu. Podpůrně působí i otylost nebo sklon k otylosti, sedavé zaměstnání, některá prodělaná onemocnění, nervové vypětí, stresové situace a patrně i dlouhodobý nedostatek vitaminu A ve stravě. V léčení chronických onemocnění žlučníku a žlučových cest má nezastupitelné místo i léčebná výživa – dieta.

Platí tyto hlavní zásady:

Tuky zařazujeme v omezeném množství, vylučují se přepálené a přepouštěné tuky (včetně sádla, másla a hovězího i skopového loje). Nejvhodnější jsou kvalitní rostlinné oleje (hlavně olivový i slunečnicový, sójový a řepkový) a čerstvé máslo.

Vejce se nepodávají jako samostatný pokrm. Mohou se používat při přípravě pokrmů, maximálně však 3 kusy týdně.

Mléko čerstvé, kondenzované, sušené a rovněž kysané mléčné výrobky pacienti většinou dobře snášejí, proto lze do diety zařazovat.

Tvaroh je vhodný netučný jako samostatný pokrm i jako součást jiných pokrmů.

Sýry mají být málo tučné a nepříliš proleželé. Velmi vhodné jsou krémové sýry, z tvrdých sýrů dáváme přednost druhům s nižším obsahem tuku.

Maso podáváme libové bez šlach i vaziva. Vhodné je maso kuřecí (bez kůže), telecí, hovězí, krůtí, kůzlečí, jehněčí, králičí, zaječí, bažantí, srnčí a ryby (kapr, treska, losos, pstruh, bělice, candát). Nevhodná jsou tučná, konzervovaná, uzená i smažená masa, zvěřina v typické úpravě (tj. kořeněná, nakládaná apod.), naložené a uzené ryby, ryby v oleji i vnitřnosti ve větším množství.

Zelenina je vhodná vařená, dušená, zadělávaná i syrová, přednostně mrkev, karotka, brukve, rajčata, červená řepa, hlávkový salát, hrášek, fazolky, květák, brokolice, baklažány, pór, celer, pastiňák, chřest, nepálivé červené papriky.

Vhodným kořením jsou zelené bylinky – pažitka, petrželka i kopr.

Ovoce je možné podávat syrové i tepelně upravené, kromě smaženého nebo jinak upravovaného na omastku. Vhodná jsou jablka, broskve, meruňky, citrony, grapefruity, jahody, kiwi, nektarinky i melou. Jídelníček lze zlepšit i kompotovaným a sušeným ovocem, ovocnými kysely a rosoly.

Brambory se doporučují vařené, dušené nebo pečené ve slupce, povolena je i bramborová kaše a bramborové knedlíky. Smažené lupínky ani hranolky do této diety nezařazujeme.

Moučné výrobky z bílé mouky jsou vhodnější než celozrnné. Nepodáváme moučníky z tučných těst (lístkového, máslového apod.). Pečivo nemá být úplně čerstvé. Do jídelníčku zařazujeme i jáhly, kroupy, krupky, ovesné vločky, těstoviny s menším obsahem vaječných žloutků.

Nápoje nedoporučujeme podávat ani horké, ani přechlazené, protože by mohly vyvolávat potíže. To platí i o mražených krémech. Výběr nápojů je široký – čaj pravý, šípkový, mátový, heřmánkový, kakao, bílá káva, kysané mléčné nápoje, čerstvé i sterilované ovocné šťávy, ovocné mošty a stolní minerální vody.

Dávky jídla mají být poněkud menší než obvyklé. Vhodnější je rozdělit dávku na 5 až 6 malých jídel něž do 3 jídel objemných. Celková denní energetická (kalorická) hodnota pokrmů má být poněkud nižší než obvykle. To se týká zejména pacientů se sklonem k otylosti.

Všechny pokrmy mají být lehce stravitelné a nenadýmavé, proto je nutné omezit (nebo i vyloučit) potraviny a pochutiny vyvolávající plynatost. Pro pacienty, kteří musí dietu dodržovat delší dobu, je vhodná i dieta s omezením tuku.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy