REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při chronických chorobách žlučníku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejčastější choroby žlučníku a žlučových cest s chronickým průběhem jsou žlučové kameny, chronický zánět žlučníku a chronický zánět žlučovodů. Potíže mohou být u jednotlivých nemocných velmi odlišné. Žlučové kaménky nemusí svému nositeli působit po léta žádné potíže, zatímco jiný nemocný má potíže při dodržování správné diety a interním léčení. Větší potíže vyvolávají drobné kaménky tím, že se dostávají do žlučových cest, zatímco velký ojedinělý kámen nemůže projít úzkými žlučovými cestami do střeva, a tak vcelku potíže nevyvolává. Vedle bolesti a různé intenzivních trávicích a zažívacích potíží může při těchto chorobách, zvláště při žlučových kaméncích, vzniknout mechanickým uzávěrem žlučových cest žloutenka.


Vznik žlučových kaménků i jiných chronických onemocnění žlučníku a žlučových cest ovlivňuje rodová dispozice podpořená ještě přejímáním stravovacích zvyklostí a postoje k jídlu. Podpůrně působí i otylost nebo sklon k otylosti, sedavé zaměstnání, některá prodělaná onemocnění, nervové vypětí, stresové situace a patrně i dlouhodobý nedostatek vitaminu A ve stravě. V léčení chronických onemocnění žlučníku a žlučových cest má nezastupitelné místo i léčebná výživa – dieta.

Platí tyto hlavní zásady:

Tuky zařazujeme v omezeném množství, vylučují se přepálené a přepouštěné tuky (včetně sádla, másla a hovězího i skopového loje). Nejvhodnější jsou kvalitní rostlinné oleje (hlavně olivový i slunečnicový, sójový a řepkový) a čerstvé máslo.

Vejce se nepodávají jako samostatný pokrm. Mohou se používat při přípravě pokrmů, maximálně však 3 kusy týdně.

Mléko čerstvé, kondenzované, sušené a rovněž kysané mléčné výrobky pacienti většinou dobře snášejí, proto lze do diety zařazovat.

Tvaroh je vhodný netučný jako samostatný pokrm i jako součást jiných pokrmů.

Sýry mají být málo tučné a nepříliš proleželé. Velmi vhodné jsou krémové sýry, z tvrdých sýrů dáváme přednost druhům s nižším obsahem tuku.

Maso podáváme libové bez šlach i vaziva. Vhodné je maso kuřecí (bez kůže), telecí, hovězí, krůtí, kůzlečí, jehněčí, králičí, zaječí, bažantí, srnčí a ryby (kapr, treska, losos, pstruh, bělice, candát). Nevhodná jsou tučná, konzervovaná, uzená i smažená masa, zvěřina v typické úpravě (tj. kořeněná, nakládaná apod.), naložené a uzené ryby, ryby v oleji i vnitřnosti ve větším množství.

Zelenina je vhodná vařená, dušená, zadělávaná i syrová, přednostně mrkev, karotka, brukve, rajčata, červená řepa, hlávkový salát, hrášek, fazolky, květák, brokolice, baklažány, pór, celer, pastiňák, chřest, nepálivé červené papriky.

Vhodným kořením jsou zelené bylinky – pažitka, petrželka i kopr.

Ovoce je možné podávat syrové i tepelně upravené, kromě smaženého nebo jinak upravovaného na omastku. Vhodná jsou jablka, broskve, meruňky, citrony, grapefruity, jahody, kiwi, nektarinky i melou. Jídelníček lze zlepšit i kompotovaným a sušeným ovocem, ovocnými kysely a rosoly.

Brambory se doporučují vařené, dušené nebo pečené ve slupce, povolena je i bramborová kaše a bramborové knedlíky. Smažené lupínky ani hranolky do této diety nezařazujeme.

Moučné výrobky z bílé mouky jsou vhodnější než celozrnné. Nepodáváme moučníky z tučných těst (lístkového, máslového apod.). Pečivo nemá být úplně čerstvé. Do jídelníčku zařazujeme i jáhly, kroupy, krupky, ovesné vločky, těstoviny s menším obsahem vaječných žloutků.

Nápoje nedoporučujeme podávat ani horké, ani přechlazené, protože by mohly vyvolávat potíže. To platí i o mražených krémech. Výběr nápojů je široký – čaj pravý, šípkový, mátový, heřmánkový, kakao, bílá káva, kysané mléčné nápoje, čerstvé i sterilované ovocné šťávy, ovocné mošty a stolní minerální vody.

Dávky jídla mají být poněkud menší než obvyklé. Vhodnější je rozdělit dávku na 5 až 6 malých jídel něž do 3 jídel objemných. Celková denní energetická (kalorická) hodnota pokrmů má být poněkud nižší než obvykle. To se týká zejména pacientů se sklonem k otylosti.

Všechny pokrmy mají být lehce stravitelné a nenadýmavé, proto je nutné omezit (nebo i vyloučit) potraviny a pochutiny vyvolávající plynatost. Pro pacienty, kteří musí dietu dodržovat delší dobu, je vhodná i dieta s omezením tuku.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy