REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při chronických chorobách žlučníku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejčastější choroby žlučníku a žlučových cest s chronickým průběhem jsou žlučové kameny, chronický zánět žlučníku a chronický zánět žlučovodů. Potíže mohou být u jednotlivých nemocných velmi odlišné. Žlučové kaménky nemusí svému nositeli působit po léta žádné potíže, zatímco jiný nemocný má potíže při dodržování správné diety a interním léčení. Větší potíže vyvolávají drobné kaménky tím, že se dostávají do žlučových cest, zatímco velký ojedinělý kámen nemůže projít úzkými žlučovými cestami do střeva, a tak vcelku potíže nevyvolává. Vedle bolesti a různé intenzivních trávicích a zažívacích potíží může při těchto chorobách, zvláště při žlučových kaméncích, vzniknout mechanickým uzávěrem žlučových cest žloutenka.


Vznik žlučových kaménků i jiných chronických onemocnění žlučníku a žlučových cest ovlivňuje rodová dispozice podpořená ještě přejímáním stravovacích zvyklostí a postoje k jídlu. Podpůrně působí i otylost nebo sklon k otylosti, sedavé zaměstnání, některá prodělaná onemocnění, nervové vypětí, stresové situace a patrně i dlouhodobý nedostatek vitaminu A ve stravě. V léčení chronických onemocnění žlučníku a žlučových cest má nezastupitelné místo i léčebná výživa – dieta.

Platí tyto hlavní zásady:

Tuky zařazujeme v omezeném množství, vylučují se přepálené a přepouštěné tuky (včetně sádla, másla a hovězího i skopového loje). Nejvhodnější jsou kvalitní rostlinné oleje (hlavně olivový i slunečnicový, sójový a řepkový) a čerstvé máslo.

Vejce se nepodávají jako samostatný pokrm. Mohou se používat při přípravě pokrmů, maximálně však 3 kusy týdně.

Mléko čerstvé, kondenzované, sušené a rovněž kysané mléčné výrobky pacienti většinou dobře snášejí, proto lze do diety zařazovat.

Tvaroh je vhodný netučný jako samostatný pokrm i jako součást jiných pokrmů.

Sýry mají být málo tučné a nepříliš proleželé. Velmi vhodné jsou krémové sýry, z tvrdých sýrů dáváme přednost druhům s nižším obsahem tuku.

Maso podáváme libové bez šlach i vaziva. Vhodné je maso kuřecí (bez kůže), telecí, hovězí, krůtí, kůzlečí, jehněčí, králičí, zaječí, bažantí, srnčí a ryby (kapr, treska, losos, pstruh, bělice, candát). Nevhodná jsou tučná, konzervovaná, uzená i smažená masa, zvěřina v typické úpravě (tj. kořeněná, nakládaná apod.), naložené a uzené ryby, ryby v oleji i vnitřnosti ve větším množství.

Zelenina je vhodná vařená, dušená, zadělávaná i syrová, přednostně mrkev, karotka, brukve, rajčata, červená řepa, hlávkový salát, hrášek, fazolky, květák, brokolice, baklažány, pór, celer, pastiňák, chřest, nepálivé červené papriky.

Vhodným kořením jsou zelené bylinky – pažitka, petrželka i kopr.

Ovoce je možné podávat syrové i tepelně upravené, kromě smaženého nebo jinak upravovaného na omastku. Vhodná jsou jablka, broskve, meruňky, citrony, grapefruity, jahody, kiwi, nektarinky i melou. Jídelníček lze zlepšit i kompotovaným a sušeným ovocem, ovocnými kysely a rosoly.

Brambory se doporučují vařené, dušené nebo pečené ve slupce, povolena je i bramborová kaše a bramborové knedlíky. Smažené lupínky ani hranolky do této diety nezařazujeme.

Moučné výrobky z bílé mouky jsou vhodnější než celozrnné. Nepodáváme moučníky z tučných těst (lístkového, máslového apod.). Pečivo nemá být úplně čerstvé. Do jídelníčku zařazujeme i jáhly, kroupy, krupky, ovesné vločky, těstoviny s menším obsahem vaječných žloutků.

Nápoje nedoporučujeme podávat ani horké, ani přechlazené, protože by mohly vyvolávat potíže. To platí i o mražených krémech. Výběr nápojů je široký – čaj pravý, šípkový, mátový, heřmánkový, kakao, bílá káva, kysané mléčné nápoje, čerstvé i sterilované ovocné šťávy, ovocné mošty a stolní minerální vody.

Dávky jídla mají být poněkud menší než obvyklé. Vhodnější je rozdělit dávku na 5 až 6 malých jídel něž do 3 jídel objemných. Celková denní energetická (kalorická) hodnota pokrmů má být poněkud nižší než obvykle. To se týká zejména pacientů se sklonem k otylosti.

Všechny pokrmy mají být lehce stravitelné a nenadýmavé, proto je nutné omezit (nebo i vyloučit) potraviny a pochutiny vyvolávající plynatost. Pro pacienty, kteří musí dietu dodržovat delší dobu, je vhodná i dieta s omezením tuku.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy