REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při chronickém zánětu slinivky břišní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Onemocnění vyžaduje lékařskou péči, při níž je nemocný poučen o vhodné dietě. Je to dieta vysloveně dlouhodobá, takže strava musí být plnohodnotná a poskytovat tělu nejen dostatek hlavních živin, ale i vitaminů a nerostných látek.


Tato dieta není trvale stejná a je třeba ji upravovat podle střídání fází zlepšení s fázemi občasného zhoršení. Dokonce se objevují i klidová mezidobí, kdy je nemocný téměř bez potíží. Vleklá pankreatitida, jak se toto onemocnění označuje, nepatří mezi vzácná onemocnění. Méně často je postižena i ta část slinivky, která produkuje inzulin a u nemocného se objeví příznaky cukrovky (diabetu) nebo se ve vývodných cestách slinivky začnou tvořit drobné kaménky, které brání odtoku pankreatické šťávy.

Zásady volnější pankreatické diety

Množství jídla určuje hmotnost pacienta. Otylí nemocní mají postupně hubnout a normalizovat hmotnost, nemocní s normální hmotností si ji mají udržet.

Střídmost je užitečná u každého nemocného, přejídání je naprosto nevhodné.

Dobrý chrup je důležitý pro správné rozžvýkání potravy; nevhodné je hltání nedostatečné zpracování potravy.

Strava má být lehce stravitelná, nenadýmavá a s menším obsahem tuku.

Při zhoršení potíží, zejména při bolestech v nadbříšku, je třeba zavedenou dietu zpřísnit.

Alkoholické nápoje jsou zcela nevhodné a jsou zakázány.

Mléko má být málo tučné, nejlépe egalizované. Je možno používat i méně tučné sušené mléko. Kysané mléčné výrobky kromě smetany jsou vhodné, lze zařazovat i nízkotučný jogurt.

Tvaroh samotný, i jako součást různých pokrmů, lze do jídelníčku zařazovat, vhodnější jsou však méně tučné druhy.

Sýry tato dieta povoluje, ale vyhýbáme se příliš tučným a vyzrálým aromatickým druhům. Nejvhodnější jsou čerstvé sýry (krémový sýr, Imperial, Lučina) a všechny druhy tvrdých i tavených sýrů s nízkým obsahem tuku v sušině.

Vejce lze zařadit, avšak žloutky se omezují na 1-2 kusy týdně, a to pouze do pokrmů, nikoliv samostatně. Množství bílků není nutné omezovat, bohaté využití má v dietě sníh z bílků.

Maso podáváme hovězí, telecí, kuřecí (bez kůže), králičí a krátí.

Z ryb je vhodný kapr, treska, pstruh a losos.

Výběr uzenin je omezen a povolena je jen libová šunka, drůbeží šunka a jemný drůbeží salám. Při kuchyňské úpravě masa se dává přednost vaření a dušení, popř. Občas připravíme přírodní pečeni.

Tuky se omezují a zpravidla nepřekračují dávku 40-50g denně včetně tuků obsažených v nejrůznějších potravinách. Nejvhodnější je čerstvé máslo a kvalitní rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, sójový apod.), občas je možné použít i kvalitní rostlinné tuky, ztužený tuk jen zřídka.

Ovoce se podává v bohatém výběru: loupaná jablka, broskve, meruňky, banány pomeranče, mandarinky, grapefruity, citrony, vinné hrozny bez zrníček i slupek, kiwi, slívy, švestky. Vhodné jsou kompoty, zvláště po odstranění slupek a větších zrníček.

Zeleninu podáváme jak v syrovém stavu, tak i vařenou nebo dušenou, vhodné jsou i šťávy a pyré. Výběr je široký – karotka, mrkev, mladé brukve, květák, brokolice, hrášek, fazolky, baklažán, rajčata, hlávkový salát, pastiňák, chřestové hlavičky i červená řepa.

Omáčky nemají být příliš tučné, hodí se např. rajčatová, pažitková, koprová, petrželková, citronová, bešamelová.

Koření běžně používané nahradíme zelenými bylinkami, kmínovým odvarem, vinným octem, citronovou šťávou, tymiánem, dobromyslí, odvarem z bobkového listu, meduňkou.

Zakázané potraviny, pochutiny a pokrmy

Masa – tučná včetně vykrmované drůbeže, tučných ryb (úhoř, sumec), smažených masitých pokrmů, většiny uzenin, vnitřností, masových a rybích konzerv.

Tuky – sádlo, přepuštěné máslo, skopový i hovězí lůj, tuk z ryb, ztužené tuky (tzv. 100 %), všechny ne zcela kvalitní tuky, tj. se známkami žluknutí, přepálené, slanina, drůbeží sádlo.

Zelenina – nadýmavé druhy a druhy s větším množstvím hrubé vlákniny, např. Hlávkové a kysané zelí, kapusta, růžičková kapusta, celer, cibule, česnek, pálivé papriky, pór, kukuřice.

Mléčné výrobky – tučný tvarohm, smetana, šlehačka.

Všechny druhy ovoce – (kromě povolenýchú, dále olivy, ořechy a různé oříšky.

Vejce – jako samostatný pokrm (např. Smažená, naměkko, natvrdo), množství žloutků je omezeno na 1-2 kusy týdně.

Nápoje – všechny alkoholické nápoje, káva.

Omáčky – všechny velmi tučné a obsahující silně dráždivé látky.

Polévky – silné vývary z masa a kostí, zeleninové vývary ze zakázaných druhů zeleniny.

Koření – paprika, černý a bílý pepř, kari, zázvor, tamasco, nové koření, bedrník, kmín, muškátový květ i oříšek, badyán, brutnák, hřebíček, jalovčinky, kardamon, kurkuma, polovkové koření.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy