REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při chronickém zánětu slinivky břišní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Onemocnění vyžaduje lékařskou péči, při níž je nemocný poučen o vhodné dietě. Je to dieta vysloveně dlouhodobá, takže strava musí být plnohodnotná a poskytovat tělu nejen dostatek hlavních živin, ale i vitaminů a nerostných látek.


Tato dieta není trvale stejná a je třeba ji upravovat podle střídání fází zlepšení s fázemi občasného zhoršení. Dokonce se objevují i klidová mezidobí, kdy je nemocný téměř bez potíží. Vleklá pankreatitida, jak se toto onemocnění označuje, nepatří mezi vzácná onemocnění. Méně často je postižena i ta část slinivky, která produkuje inzulin a u nemocného se objeví příznaky cukrovky (diabetu) nebo se ve vývodných cestách slinivky začnou tvořit drobné kaménky, které brání odtoku pankreatické šťávy.

Zásady volnější pankreatické diety

Množství jídla určuje hmotnost pacienta. Otylí nemocní mají postupně hubnout a normalizovat hmotnost, nemocní s normální hmotností si ji mají udržet.

Střídmost je užitečná u každého nemocného, přejídání je naprosto nevhodné.

Dobrý chrup je důležitý pro správné rozžvýkání potravy; nevhodné je hltání nedostatečné zpracování potravy.

Strava má být lehce stravitelná, nenadýmavá a s menším obsahem tuku.

Při zhoršení potíží, zejména při bolestech v nadbříšku, je třeba zavedenou dietu zpřísnit.

Alkoholické nápoje jsou zcela nevhodné a jsou zakázány.

Mléko má být málo tučné, nejlépe egalizované. Je možno používat i méně tučné sušené mléko. Kysané mléčné výrobky kromě smetany jsou vhodné, lze zařazovat i nízkotučný jogurt.

Tvaroh samotný, i jako součást různých pokrmů, lze do jídelníčku zařazovat, vhodnější jsou však méně tučné druhy.

Sýry tato dieta povoluje, ale vyhýbáme se příliš tučným a vyzrálým aromatickým druhům. Nejvhodnější jsou čerstvé sýry (krémový sýr, Imperial, Lučina) a všechny druhy tvrdých i tavených sýrů s nízkým obsahem tuku v sušině.

Vejce lze zařadit, avšak žloutky se omezují na 1-2 kusy týdně, a to pouze do pokrmů, nikoliv samostatně. Množství bílků není nutné omezovat, bohaté využití má v dietě sníh z bílků.

Maso podáváme hovězí, telecí, kuřecí (bez kůže), králičí a krátí.

Z ryb je vhodný kapr, treska, pstruh a losos.

Výběr uzenin je omezen a povolena je jen libová šunka, drůbeží šunka a jemný drůbeží salám. Při kuchyňské úpravě masa se dává přednost vaření a dušení, popř. Občas připravíme přírodní pečeni.

Tuky se omezují a zpravidla nepřekračují dávku 40-50g denně včetně tuků obsažených v nejrůznějších potravinách. Nejvhodnější je čerstvé máslo a kvalitní rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, sójový apod.), občas je možné použít i kvalitní rostlinné tuky, ztužený tuk jen zřídka.

Ovoce se podává v bohatém výběru: loupaná jablka, broskve, meruňky, banány pomeranče, mandarinky, grapefruity, citrony, vinné hrozny bez zrníček i slupek, kiwi, slívy, švestky. Vhodné jsou kompoty, zvláště po odstranění slupek a větších zrníček.

Zeleninu podáváme jak v syrovém stavu, tak i vařenou nebo dušenou, vhodné jsou i šťávy a pyré. Výběr je široký – karotka, mrkev, mladé brukve, květák, brokolice, hrášek, fazolky, baklažán, rajčata, hlávkový salát, pastiňák, chřestové hlavičky i červená řepa.

Omáčky nemají být příliš tučné, hodí se např. rajčatová, pažitková, koprová, petrželková, citronová, bešamelová.

Koření běžně používané nahradíme zelenými bylinkami, kmínovým odvarem, vinným octem, citronovou šťávou, tymiánem, dobromyslí, odvarem z bobkového listu, meduňkou.

Zakázané potraviny, pochutiny a pokrmy

Masa – tučná včetně vykrmované drůbeže, tučných ryb (úhoř, sumec), smažených masitých pokrmů, většiny uzenin, vnitřností, masových a rybích konzerv.

Tuky – sádlo, přepuštěné máslo, skopový i hovězí lůj, tuk z ryb, ztužené tuky (tzv. 100 %), všechny ne zcela kvalitní tuky, tj. se známkami žluknutí, přepálené, slanina, drůbeží sádlo.

Zelenina – nadýmavé druhy a druhy s větším množstvím hrubé vlákniny, např. Hlávkové a kysané zelí, kapusta, růžičková kapusta, celer, cibule, česnek, pálivé papriky, pór, kukuřice.

Mléčné výrobky – tučný tvarohm, smetana, šlehačka.

Všechny druhy ovoce – (kromě povolenýchú, dále olivy, ořechy a různé oříšky.

Vejce – jako samostatný pokrm (např. Smažená, naměkko, natvrdo), množství žloutků je omezeno na 1-2 kusy týdně.

Nápoje – všechny alkoholické nápoje, káva.

Omáčky – všechny velmi tučné a obsahující silně dráždivé látky.

Polévky – silné vývary z masa a kostí, zeleninové vývary ze zakázaných druhů zeleniny.

Koření – paprika, černý a bílý pepř, kari, zázvor, tamasco, nové koření, bedrník, kmín, muškátový květ i oříšek, badyán, brutnák, hřebíček, jalovčinky, kardamon, kurkuma, polovkové koření.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy