REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při chronickém zánětu slinivky břišní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Onemocnění vyžaduje lékařskou péči, při níž je nemocný poučen o vhodné dietě. Je to dieta vysloveně dlouhodobá, takže strava musí být plnohodnotná a poskytovat tělu nejen dostatek hlavních živin, ale i vitaminů a nerostných látek.


Tato dieta není trvale stejná a je třeba ji upravovat podle střídání fází zlepšení s fázemi občasného zhoršení. Dokonce se objevují i klidová mezidobí, kdy je nemocný téměř bez potíží. Vleklá pankreatitida, jak se toto onemocnění označuje, nepatří mezi vzácná onemocnění. Méně často je postižena i ta část slinivky, která produkuje inzulin a u nemocného se objeví příznaky cukrovky (diabetu) nebo se ve vývodných cestách slinivky začnou tvořit drobné kaménky, které brání odtoku pankreatické šťávy.

Zásady volnější pankreatické diety

Množství jídla určuje hmotnost pacienta. Otylí nemocní mají postupně hubnout a normalizovat hmotnost, nemocní s normální hmotností si ji mají udržet.

Střídmost je užitečná u každého nemocného, přejídání je naprosto nevhodné.

Dobrý chrup je důležitý pro správné rozžvýkání potravy; nevhodné je hltání nedostatečné zpracování potravy.

Strava má být lehce stravitelná, nenadýmavá a s menším obsahem tuku.

Při zhoršení potíží, zejména při bolestech v nadbříšku, je třeba zavedenou dietu zpřísnit.

Alkoholické nápoje jsou zcela nevhodné a jsou zakázány.

Mléko má být málo tučné, nejlépe egalizované. Je možno používat i méně tučné sušené mléko. Kysané mléčné výrobky kromě smetany jsou vhodné, lze zařazovat i nízkotučný jogurt.

Tvaroh samotný, i jako součást různých pokrmů, lze do jídelníčku zařazovat, vhodnější jsou však méně tučné druhy.

Sýry tato dieta povoluje, ale vyhýbáme se příliš tučným a vyzrálým aromatickým druhům. Nejvhodnější jsou čerstvé sýry (krémový sýr, Imperial, Lučina) a všechny druhy tvrdých i tavených sýrů s nízkým obsahem tuku v sušině.

Vejce lze zařadit, avšak žloutky se omezují na 1-2 kusy týdně, a to pouze do pokrmů, nikoliv samostatně. Množství bílků není nutné omezovat, bohaté využití má v dietě sníh z bílků.

Maso podáváme hovězí, telecí, kuřecí (bez kůže), králičí a krátí.

Z ryb je vhodný kapr, treska, pstruh a losos.

Výběr uzenin je omezen a povolena je jen libová šunka, drůbeží šunka a jemný drůbeží salám. Při kuchyňské úpravě masa se dává přednost vaření a dušení, popř. Občas připravíme přírodní pečeni.

Tuky se omezují a zpravidla nepřekračují dávku 40-50g denně včetně tuků obsažených v nejrůznějších potravinách. Nejvhodnější je čerstvé máslo a kvalitní rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, sójový apod.), občas je možné použít i kvalitní rostlinné tuky, ztužený tuk jen zřídka.

Ovoce se podává v bohatém výběru: loupaná jablka, broskve, meruňky, banány pomeranče, mandarinky, grapefruity, citrony, vinné hrozny bez zrníček i slupek, kiwi, slívy, švestky. Vhodné jsou kompoty, zvláště po odstranění slupek a větších zrníček.

Zeleninu podáváme jak v syrovém stavu, tak i vařenou nebo dušenou, vhodné jsou i šťávy a pyré. Výběr je široký – karotka, mrkev, mladé brukve, květák, brokolice, hrášek, fazolky, baklažán, rajčata, hlávkový salát, pastiňák, chřestové hlavičky i červená řepa.

Omáčky nemají být příliš tučné, hodí se např. rajčatová, pažitková, koprová, petrželková, citronová, bešamelová.

Koření běžně používané nahradíme zelenými bylinkami, kmínovým odvarem, vinným octem, citronovou šťávou, tymiánem, dobromyslí, odvarem z bobkového listu, meduňkou.

Zakázané potraviny, pochutiny a pokrmy

Masa – tučná včetně vykrmované drůbeže, tučných ryb (úhoř, sumec), smažených masitých pokrmů, většiny uzenin, vnitřností, masových a rybích konzerv.

Tuky – sádlo, přepuštěné máslo, skopový i hovězí lůj, tuk z ryb, ztužené tuky (tzv. 100 %), všechny ne zcela kvalitní tuky, tj. se známkami žluknutí, přepálené, slanina, drůbeží sádlo.

Zelenina – nadýmavé druhy a druhy s větším množstvím hrubé vlákniny, např. Hlávkové a kysané zelí, kapusta, růžičková kapusta, celer, cibule, česnek, pálivé papriky, pór, kukuřice.

Mléčné výrobky – tučný tvarohm, smetana, šlehačka.

Všechny druhy ovoce – (kromě povolenýchú, dále olivy, ořechy a různé oříšky.

Vejce – jako samostatný pokrm (např. Smažená, naměkko, natvrdo), množství žloutků je omezeno na 1-2 kusy týdně.

Nápoje – všechny alkoholické nápoje, káva.

Omáčky – všechny velmi tučné a obsahující silně dráždivé látky.

Polévky – silné vývary z masa a kostí, zeleninové vývary ze zakázaných druhů zeleniny.

Koření – paprika, černý a bílý pepř, kari, zázvor, tamasco, nové koření, bedrník, kmín, muškátový květ i oříšek, badyán, brutnák, hřebíček, jalovčinky, kardamon, kurkuma, polovkové koření.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy