REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při hemeroidech

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hemeroidům se říká také žilní městky. Jsou to rozšířené žíly v konečníku, o nichž nemusí nositel ani vědět, protože nemá žádné potíže. Potíže se objeví při podráždění konečníku, poranění tuhou stolicí a při zanícení, např. Bolestí při vyprazdňování i mimo ně a větším nebo menším krvácení. Krvácení při stolici nebo po vyprázdnění se nesmí podceňovat a pouze lékař může spolehlivě určit jeho původ, protože hemeroidy nejsou jediným chorobným stravem, při němž dochází ke krvácení z konečníku.


Nemocný nemusí dostávat speciální dietní stravu, pouze upravenou běžnou stravu, která podporuje pravidelné vyprazdňování a brání vzniku zácpy. Stává se totiž, že při tuhé stolici se poraní a zanítí doposud klidný hemeroidní uzlík a vznikají bolesti nebo i krvácení. Strava nemocných má být podobná jako u prosté zácpy. Je vhodné sníst každý večer misku kompotu nebo v páře ohřátých sušených švestek, namočených fíků či meruněk. Vhodné je vypít večer nebo 1/2 hodiny před spaním šťávu z kompotu nebo sklenici vlažné vody, popř. občas sklenku projímavé minerální vody. Silná projímadla však nejsou žádoucí. Strava má být jen mírně kořeněná. Nevhodné jsou koncentrovanější alkoholické nápoje, silná černá káva a potraviny podporující tvorbu tuhé stolice, např. Kakao, čokoláda, silný pravý čaj ad. V trávenině, a tím i ve stolici má být dostatek nestravitelné vlákniny, dáváme však přednost jemné vláknině a vyhýbáme se dřevnatým zeleninám, ovoci s hrubou slupkou apod. Přejídání i konzumace většího množství těžce stravitelných pokrmů jsou nevhodné. Množství bílkovin ani tuků ve stravě neomezujeme.

Vedle úpravy stravy a občasné lékařské kontroly musí nemocný dbát i na hygienu krajiny konečníku, tzn. omývání po stolici.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy