REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při otylosti

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Otylost je nejčastější ve středním věku, vyskytuje se však také v dětství, u mladistvých a i starších věkových kategorií. Nejčastější je otylost prostá, zatímco otylost související s porušenou činností žláz s vnitřní sekrecí (štítné žlázy, pohlavních žláz, nadledvinek) se vyskytuje méně často.


Příčin a podpůrných faktorů otylosti je sice mnoho, ale hlavní příčinou je především nadměrný příjem energie, který neodpovídá způsobu života. Znamená to, že i když určitý jedinec nekonzumuje velké množství potravy, vydává tělesnou činností málo energie, takže se přebytečná energie ukládá v podobě tukové tkáně pod kůží a kolem vnitřních orgánů.

Způsobů léčení otylosti je několik a patří mezi ně samozřejmě i redukční dieta. Všechny přístupy, které směřují ke snížení množství tuku v těle, můžeme shrnout takto:

  • Redukční diety
  • Behaviorální terapie (léčení pomocí psychologických přístupů a metod, vytvoření nového vztahu k jídlu)
  • Pohybový režim vedoucí ke zvýšení výdaje tělesné energie
  • Léky proti otylosti (výtažky štítné žlázy, léky tlumící pocit hladu, projímadla aj.)
  • Vodoléčba
  • Akupunktura
  • Chirurgické zákroky
  • Žaludeční balonky, zásahy zubního lékaře (spojení čelistí) aj.

Jednotlivé přístupy však nesmíme pokládat za rovnocenné a navzájem zastupitelné. Bez vodoléčby i léků proti otylosti se většina otylých obejde, však bez redukční diety se hubnout nedá, bez pohybového režimu a beze změn přístupu k přijímání potravy jen obtížně.

Redukčních diet je mnoho a většina z nich umožňuje zhubnutí hlavně na začátku diety. Skoro vždy však pacient potřebuje odstranit z těla větší počet kilogramů tuku a tak se nelze spokojit s úspěchy z prvních dnů či několika týdnů redukční diety. Základní princip redukčních diet spočívá v celkovém snížení příjmu energetické (kalorické) dávky. Je to nutné až na úroveň, kdy je tělo nuceno odbourávat tukovou tkáň. Čím větší je rozdíl mezi skutečnou potřebou energie a mezi energetickou hodnotou diety, tím více tukové tkáně se v těle otylého odbourá a tím více člověk hubne. Netrpí-li tělo nedostatkem energie, nezačne vlastní tkáně odbourávat a člověk nehubne.

Většina redukčních diet využívá tzv. specificko-dynamického účinku bílkovin, což znamená, že tělo musí na zpracování bílkovin vynaložit více energie než na zpracování zbývajících dvou základních živin, tj. tuků a sacharidů (uhlovodanů).

Silně se v redukčních dietách omezuje příjem tuků, neboť ty poskytují tělu více než dvojnásobek energie (kalorií) proti bílkovinám a sacharidům (uhlovodanům).

Kostička mrkve o hraně 2 cm uvolní v těle pouhých 13 kJ (3 kalorie), avšak stejně velká kostička slaniny uvolní 275 kJ (61 kalorií). Pro redukční dietu je tedy třeba pečlivě vybírat vhodné libové maso, pečivo, masné, mléčné a jiné výrobky s nízkým obsahem tuku.

Omezuje se příjem koncentrovaných sacharidů, tj. cukru, škrobu, sirupů, bonbonů, čokolády, sladkých nápojů aj. Tyto potraviny vyvolávají zvýšenou tvorbu inzulinu, jehož vlivem se některé cukry mění v těle na zásobní tuk.

Hojně je ve většině redukčních diet zastoupena zelenina a vhodné druhy ovoce. Obsahují pro člověka nestravitelnou rostlinnou vlákninu, která vyvolává větší pocit naplnění zažívacího ústrojí. Vláknina rovněž usnadňuje vyprazdňování střeva, s nímž mohou být zvláště na začátku redukční diety problémy.

Kuchyňská příprava pokrmů pro redukční dietu nevyžaduje větší omezení, pouze je třeba dodržovat používání malého množství tuků a snažit se o to, aby pokrmy nebyly příliš pikantní a nepovzbuzovaly tak chuť k jídlu. Cukr se nepoužívá vůbec a v případě potřeby může být nahrazen umělými sladidly. Nevhodný je sorbit a ovocný cukr určený pouze pro diabetiky.

Nejvhodnějšími polévkami jsou vývary z masa a ze zeleniny, musíme z nich však za studena sebrat tuk. Omáčky se zahušťují prolisovanou zeleninou, rozvařenou cibulí apod. Z příkrmů se podávají nejčastěji brambory, ale v různých úpravách, aby se nepřejedly. Jako příloha je nejlepší syrová zeleniny, kterou lze obměňovat vařenou, dušenou nebo sterilovanou zeleninou a popř. ji nahradit i příkrm, tzn. místo brambo, knedlíků, těstovin či rýže podáváme např. Pastinákovou kaši, dušenou karotku nebo dýni. Koření ani sůl nemusíme v této dietě příliš omezovat, ale většinou se snažíme nepřipravovat pokrmy s příliš výraznou chutí.

Většina redukčních diet podává podrobný rozpis jídel, a to nejen s ohledem na výběr potravin, ale i na jejich množství. Jestliže dodržujeme složení i úpravu pokrmů, ale konzumujeme je v nadměrném množství, redukční dieta se mine účinkem! Někdy se při léčení otylosti používá hladovka, avšak až po poradě s lékařem. Má-li hladovění trvat déle než 1-2 (nanejvýše tři) dny, je nutný pobyt na lůžkovém oddělení. Otylí jedinci bývají někdy náchylní k radikálním postupům a začínají redukční dietu vynecháním třeba i několika denních jídel (snídaně, oběda nebo i večeře), potom se však dostaví tak silný pocit hladu, že snědí najednou více, než činí vynechaná jídla.

Příjem tekutin se neomezuje, pijí se však jen nápoje bez energetické hodnoty, např. Pitná voda, sodovka, pravý čaj (ale též šípkový, lipový, jahodový), káva, náhražková káva, hořké kakao zavařené do vody. Mléko, kysané i jiné mléčné nápoje se už musí zařadit do dietního energetického rozpisu, protože mají určitou energetickou hodnotu.

Je třeba zdůraznit, že ne všechny redukční diety jsou stejně vhodné a účinné, zejména potřebujeme-li je dodržovat delší dobu. Bohužel jsou mezi lidmi rozšířeny i diety zcela nevhodné, které jsou únosné nejvýše na několik málo dnů nebo vyžadují lékařský dohled. Mnoho se asi nestane, dodržuje-li někdo 1-2 dny melounovou nebo syrovátkovou dietu, na delší dobu je však doporučit nelze.

Pravidla behaviorální léčby

Anglické slůvko behaviour znamená chování, vystupování či reakci a trochu zjednodušeně se dá říci, že tento přístup má za úkol odstraňování a oslabování nevhodných návyků a zvyklostí spojených s jídlem od obstarávání potravin až po vlastní příjímání potravy a ponechávání zbytků.

Nákupy : Nakupujte jenom tolik potravin, kolik v krátké době spotřebujete, a nikoliv větší množství do zásoby! Předem si napiště, které potraviny a v jakém množství potřebujete.

Výběr potravin: Kupujte potraviny v takové úpravě, ab yhned nelákaly k jídlu, tzn. Raději syrové brambory než smažené hranolky či lupínky; raději mrkev, cibuli a okurku než zeleninový salát s majonézou; spíše maso než uzeninu atd. Nekupujte oblíbené pochoutky, např. solené burské oříšky, smažené bramborové lupínky, pikantní saláty, čokoládu atd. Cestou z nákupu je nákupní taška nedotknutelná!

Kde jíst?: Potravu přijímejte pokud možno jenom na jednom místě, tj. nejspíše u jídelního stolu, a ne kdekoliv vás to napadne. Určitě ne v křesle před televizí, v hledišti kina nebo v posteli. Nejezte ani drobnosti plánovanými denními jídly!

Z čeho jíst?: Pořiďte si menší talířky (např. Dezertní), protože na nich i menší porce redukční diety vypadá větší. Jezte menší lžící, vidličkou i nožem. Nedopusťte, aby uprostřed stolu stála mísa s jídlem. Zakažte, aby vás kdokoliv pobízel do jídla. Nacvičte si zdvořilé a třeba i vtipné odmítnutí jídla.

Zbytky na talíři: Svou propočítanou porci nemusíte vždycky sníst a ani se o to nesnažte. Můžete něco nechat na talíři, nemáte-li už velký pocit hladu. Nevynechávejte však žádné denní plánované jídlo, protože dlouhé intervaly mezi jídly zvyšují pocit hladu.

Úprava jídla: Vkusně si na talíři upravte i dietní pokrm, nesnažte se však z povolených potravin připravovat pokrmy příliš lákavé a pikantní. Plátek vařeného hovězího masa s vařenou zeleninou a bramborem nevzbuzuje takovou chuť k jídlu jako kořeněné pikantní minutky s okurkou, hořčicí apod.

Zakousnutí mezi jídly: Zásadně nejezte mezi plánovanými denními jídly. Při velké pocitu hladu zkuste vypít sklenku sodovky nebo neslazeného čaje, sníst rajče či okurku. Vypozorujte, za jakých situací nejsnáze porušujete dietní režim.

Slavnostní příležitost: Vyhýbejte se příležitostem, kdy je zvláště obtížné dodržet dietu a nejíst předložené pohoštění. Pokud je to možné, raději se vtipně omluvte z účasti na oslavách narozenin, jmenin a jiných společenských událostí. Nevyhnete-li se už malé porci moučníku, při nejbližším jídle podle dietního režimu vynechte jeho podstatnou část.

Trápí vás hlad?: Trápí-li vás silný pocit hladu a povolené jídlo je ještě daleko, zkuste si vzít např. rajče, okurku, hlávkový salát, pomeranč nebo grapefruit, v nejhorším případě suchý pečený brambor. Sodovka, přestože se doporučuje, většinou už v této fázi příliš nepomůže.

Naplánované hubnutí: Dříve než začnete dodržovat redukční dietu, naplánujte si reálný plán hubnutí, tzn. kolika kilogramů se chcete zbavit za týden nebo za měsíc. Nevycházejte však z hmotnostních úbytků prvních dnů, neboť ty bývají největší a potom se hubnutí zpomalí nebo se dokonce zastaví.

Důležitou součásti redukční diety je pohyb. V křesle nebo v posteli se hubne obtížně! Snažte se využít každou chvilku k pohybu, např. tím, že budete do práce chodit pěšky, místo jízdy výtahem budete šlapat schody atd. Alespoň dvě hodiny denně sportujte, cvičte nebo alespoň choďte. A sobotu a neděli dvakrát tolik. Čím více energie vydáte svalovou činností, tím snáze a rychleji budete hubnout.

Příklad jídelníčku redukční diety o energetické hodnotě 5020 KJ (1200 KCAL)

Tato dieta je velmi vhodná pro otylé osoby s málo pohyblivým způsobem života, např. se sedavým zaměstnáním. Dieta má mnoho obměn a proto uvádíme vždy několik možností na výběr.

Snídaně: 200 ml neslazené bílé kávy, 40 g chleba, 10 g másla

Přesnídávka: 1 vařené vejce (nebo 50 g netučného tvarohu nebo 40 g šunky), 20 g chleba, rajče nebo okurka

Oběd: Zeleninový vývar s nastrouhanou mrkví nebo petrželí a 1 lžičkou vařené rýže, 100g grilovaného kuřecího masa bez kůže (nebo 100 g vařeného hovězího masa nebo 100 g tvrdého sýra), 180 g bramborové kaše (nebo 150 g vařených brambor nebo 100 g vařené rýže nebo 45 g chleba), 100 g syrové zeleniny

Svačina: 200 ml kefírového mléka, 20 g chleba nebo veky (popř.

houska)

Večeře: 150 g pečeného libového masa (nebo 160 g jater nebo 2 míchaná vejce a 20 g šunky), 30 g chleba nebo veky (nebo 100 g vařených brambor nebo 70 g vařených těstovin)

2. večeře: 100 g syrového ovoce (kromě ořechů, oříšků, banánů)

Zařadíte-li do dnů s touto smíšenou dietou 1 až 2 krát týdně ovocný nebo zeleninový den, budou úspěchy jistě zřetelné. Upozorňujeme však na to, že uvedená smíšená dieta je náročná a předpokládá dostatek pevné vůle a silnou motivaci. Nebudeme si předstírat, že při této dietě má člověk skutečný pocit nasycení a plný žaludek, ale lze ji dodržovat a mnoho lidí při ní výrazně zhublo.

Střídavá dieta podle Antoina (ze Švýcarska)

Jednotlivé dny se od sebe dosti liší. Autor jim říkal postní, i když možná přiléhavější je výraz kontrastní.

Pondělí – zeleninový den

Úterý – masový den

Středa – vaječný den

Čtvrtek – mléčný den

Pátek – rybí den

Sobota – ovocný dne

Neděle – volný den

Pondělí (zeleninový den)

100-1300 g syrové nebo vařené zeleniny bez tuku i bez mouky. Dábá se přednost květáku, rajčatům a celeru. Vhodné jsou i houby, třebaže nepatří mezi zeleninu.

Úterý (masový den)

1000g libového masa připraveného bez tuku a bez mouky. Vhodné je maso telecí, hovězí a kuřecí bez kůže.

Středa (vaječný den)

5-6 vajec uvařených natvrdo.

Čtvrtek (mléčný den)

1 l plnotučného mléka.

Pátek (rybí den)

1000g netučné ryby, připravené bez omastku.

Sobota (ovocný den)

1200g ovoce (kromě banánů, ořechů i oříšků) v syrovém stavu nebo polovina v podobě teplého kompotu.

Neděle (volný den)

Smíšená redukční dieta asi o 4200-6300 kJ (1000-1500 kcal).

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy