Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.
Tento sladký dezert Řekové považovali za velký zdroj energie, proto se podával při sportovních výkonech. Později ho převzali Římané, kteří ho začali konzumovat v horké variantě. Kolem roku 545 byla vytištěna první kuchařka, která se o dortu zmiňovala. Až v 18. století se začal přibližovat podobě, v jaké ho známe dnes. V Americe, kam se dostal díky Evropanům, zažil obrovský boom. V roce 1900 byl Cheesecake k dostání snad v každé restauraci. Jeho hlavní ingrediencí byl sýr Philadelphia.
Tip šéfkuchaře sítě bistro kaváren Mondieu Jozefa Schmidta: „Naprosto bezkonkurenční je cheesecake s měkkým kozím sýrem bez plísně. To prostě musíte vyzkoušet a ochutnat.“
Z Ameriky se nám vrátil do Evropy, kde začaly experimenty s jeho variantami. Italové si oblíbili sýr Riccota, Řekové sýr Mizithra nebo Feta a Němci tvaroh. Japonci dokonce použili kukuřičný škrob a vaječné bílky. Existuje ale mnoho základních surovin, z kterých lze cheesecake připravit, např. zakysaná smetana. A stejně tak příchutí, které mu dát, např. Oreo sušenky, karamel, burákové máslo, lesní ovoce atd.
- Recept na cheesecake s kozím sýrem (Recept se vám otevře po kliknutí na jeho název nebo fotografii!)
A jestli patříte mezi ty, kteří si na zákusek raději zajdou do cukrárny, nebo chcete verzi s kozím sýrem prostě nejprve vyzkoušet, můžete tak učinit v restauraci Mondieu, která se nachází v OC Westfield na adrese Roztylská 2321/19, Praha.
Chcete chutné vánoční pečivo? Nepodceňujte výběr surovin
Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?