REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?


Kvas i droždí

Chléb se kypří buďto kvasem, nebo droždím. Čím více kvasu chléb obsahuje, tím je kvalitnější a déle vydrží. Bohužel jeho množství a typ výrobci většinou neuvádí. Dnes řada lidí preferuje chléb kypřený droždím obsahující více pšeničné mouky. V souvislosti se současným trendem oživování starých zavedených postupů u mnoha potravin však nabývá na popularitě právě chléb kvasový s vysokým podílem žitné mouky.

 

 

Chléb má zvonit

Kvalitní chléb poznáte i podle hmatu a vůně, která by pro vás měla být příjemná. Měl by být klenutý a bez ostré hrany. Pokud je příliš vysoký, znamená to, že je moc nakypřený. Kůrka by měla být zlatohnědá stejnoměrně zabarvená a výrazně neporušená a nepomoučená. Na dotek by měl být chléb silnější a tvrdší, křupavější, nikoliv měkký, to značí spíše jeho nedopečenost a větší množství vody. Podle starého zvyku na něj můžete zespoda poklepat – správně by měl „zazvonit“. Vnitřek chleba by pak měl být dobře propečený, vláčný, elastický, bez trhlin a vlhkých míst (výjimkou jsou celozrnné chleby).

 

Hlavně ne do lednice

Správně vyrobený a propečený chleba by měl také chvíli vydržet. Jeho trvanlivost ovlivňuje i množství žitné mouky. Ideální je doma ho zabalit do utěrky nebo ho uschovat do nádoby na chléb. Pokud je skutečně kvalitní a vy ho dobře skladujete, měl by vydržet i týden. Nikdy ho však nedávejte do lednice, rychleji v ní totiž zestárne.

 

Celozrnný vs. vícezrnný

V souvislosti s trendem zdravého stravování se nad konzumací chleba vedou časté polemiky. Chléb však obsahuje nezbytné železo, vápník, vlákninu, vitaminy řady B a je významným zdrojem energie. Vyšší podíl žitné mouky (případně ovesné či ječné) působí pozitivně na pohyb střev. Chleby z celozrnné mouky pak pomáhají vyrovnávat hladinu cukru v krvi, přičemž by měly obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk. Často si ho pleteme s vícezrnným chlebem, který včetně pšenice a žita má obsahovat luštěniny nebo olejniny v množství minimálně 5 %.

 

Nové trendy plné zrníček

Může nám přecházet zrak nad nepřeberným množstvím druhů chleba, které obchody nabízejí. Základem kvasového chleba, jak název napovídá, je kvas, mouka a voda. Chléb je díky kvasu lépe stravitelný. Z tohoto základu pak lze vyrobit žitný, špaldový i pohankový. Oblíbené jsou v poslední době také chleby obsahující různá semínka – slunečnicová, dýňová, sezamová nebo chia. Na trhu ale naleznete chleby speciální a už i chléb veganský, ten vyrábí například rodinná kladenská pekárna Kompek. Vyrábí se z ovesných a špaldových vloček, žitného kvasu, slunečnicových, tykvových a sezamových semínek a vody. Co je však hlavní, neobsahuje laktózu a droždí.

 

Tip redakce:

Vláčný chléb Vegipan je speciální chléb vyrobený bez použití droždí, laktózy a živočišných složek, což ocení hlavně vegani. S vysokým podílem zrn a olejnin (slunečnicová semínka, tykvová semínka, lněná semínka či sezam) se řadí mezi nutričně zajímavé potraviny, které skvěle doplňují vyvážený jídelníček.

Speciální chléb bez droždí Vegipan z pekárny Kompek zakoupíte za doporučenou cenu 45 Kč v běžné prodejní síti.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy