REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!


Nevíte si rady, jak řepu v kuchyni využít a napadá vás snad jen tradiční zavařování v sladkokyselém nálevu nebo poměrně náročná příprava boršče? Věřte, že z řepy se dá vařit velmi snadno a rychle, ale také chutně, což by vám potvrdili i prvotřídní šéfkuchaři. V mžiku z ní můžete vykouzlit nádherné polévky, křupavé saláty, netradiční pomazánky, barevné těstoviny i rizota nebo výjimečné přílohy ke kousku dobrého masa. A to vše s pořádnou dávkou vitaminu C, kyseliny listové, hořčíku, draslíku a dalších látek, které v tradiční době chřipek určitě oceníte.

Ať už se však pustíte do jakéhokoli receptu, dbejte na to, abyste vždy zpracovávali opravdu kvalitní kousky zeleniny. Takové, navíc vypěstované v souladu s přírodou a bez zbytečné chemie, najdete u ekologických zemědělců. Seznam farem nabízejících biopotraviny najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio. Narazíte na ně také na farmářských trzích, kde by se vám prodejce měl prokázat certifikátem na bioprodukci nebo také v běžném supermarketu. Myslete však vždy na to, že bio zeleninu a všechny další biopotraviny v obchodech poznáte spolehlivě jedině podle označení logy biolistu a biozebry. Věřte, že kupovat bio má smysl, pro vás i přírodu, která je díky ekologickému zemědělství uchovávána pro další generace, v té nejlepší kondici. Více informací nabídnou stránky myjsmebio.cz.

 

Vydejte se na farmu a poznejte svého farmáře!

Po celé září se navíc můžete těšit hned na několik akcí, které v rámci kampaně Září – Měsíc biopotravin nabídnou prohlídky vybraných ekologických farem s ochutnávkou a prodejem bio dobrot. Poznejte svého farmáře, dopřejte si výtečné sezónní chuťovky a užijte si s celou rodinou zábavné odpoledne. Více informací najdete na stránkách mesicbiopotravin.cz.

 

NÁŠ TIP: Bio-zelenina Jitka Píchová

Kvalitní zeleninu včetně červené řepy vypěstovanou podle zásad ekologického zemědělství nabízí například farmářka Jitka Píchová v Dolní Ředici. Rozmanitou nabídku obvyklých i netradičních druhů zeleniny najdete na www.bio-zelenina.cz.

 

Podrobné recepty k článku se objeví po kliknutí na  jejich název nebo fotografii!

 

 

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím. Více nejen o BIO najdete v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy