REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čas vánoc – příběhy našich čtenářů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Několik týdnů běží všude reklamy na vánoce a mně vyplouvají vzpomínky na dobu předvánoční v mém dětství.


Téma měsíce - VánoceU nás doma začínaly přípravy na vánoce v druhé polovině listopadu, to se začalo péct cukroví, které potřebovalo dlouhou dobu na rozležení. První se pekly zázvorky, pak pokračovalo další cukroví. Pak se zabíjelo prase, to muselo být už v listopadu, protože se maso na uzení nakládalo na tři týdny do sudu. A na vánoce se již servírovalo vyuzené maso i klobásy.

Já se setrou jsme se těšily a zároveň se dopředu bály Mikuláše. Některé roky k nám přišel Mikuláš s Andělem a čerty a to jsme dostaly nadílku přímo od Anděla. Jiné roky nepřišli a pak jsme si dávaly talířek na parapet okna a ráno jsme měly každá na svém talíři nadílku v punčoše. Bylo to těžké usínání, když jsme čekaly kdy dostaneme nadílku a jak se tam ta nadílka dostane. Ráno jsme se probouzely neobvykle brzo, těšení se na nadílku nám nedalo dospat.

Nebyly tam žádné vzácnosti, buráky, čokoláda, bonbony, jablka, sušené fíky a mandarinky. Když jsme něco provedly těsně před nadílkou, tak se v punčoše objevil i kousek uhlí, brambora nebo řepa.

Po nadílce se uklízel důkladně celý dům. Nejen uvnitř ale i dvůr, stáje a chlívky, prostě všechno. Těsně před štědrým dnem se plnilo cukroví krémem aby se nezkazilo. Ovšem cukroví plněné krémem se dělalo jen 1-2 druhy. Jako poslední se dělala domácí čokoláda a my jako děti jsme ji balily do barevných pozlátek.

A pak už nastal pro nás děti ten nejkrásnější čas v roce – VÁNOCE.

Přeji dobrý den a na shledanou.

Maruš

(Poznámka redakce: Výše uvedené povídání nám poslala naše čtenářka paní Maruš. Další její krásné články najdete v naší rubrice: Čtenářské příběhy )

Články k tématu “Vánoce” najdete zde:

5.12. Čert 6.12. Mikuláš Lidové zvyky a pověry Vánoční kapr

Ovoce na Štědrý den a na Silvestra Historie vánoc Vánoční cukroví

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy