REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ovoce na Štědrý den a na Silvestra

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kdyby to tak šlo, uschovat si třeba do bandasky dva nebo tři sluneční paprsky, trochu mořského koupání a zelené vonící louky. A pak se tím potěšit a osvěžit uprostřed nejstudenější zimy. Ale počkat – tohle všechno přece můžeme, jenomže trochu odlišným způsobem. Slunečním paprsky pod víčkem neudržíš, dělej, co dělej. Sladkost zahradních a lesních plodů však ano…


Nakládání ovoce do cukru a rumu je jedním z nejstarších druhů konzervování. Pro spolehlivé nakládání rumové dobroty, která poslouží jako opěvovaný nápoj nebo moučník kdykoliv v chladné zimě, však platí několik pravidel: Používejte zásadně důkladně vymytou a osušenou nádobu – nejlépe poslouží kameninový hrnec a obsahu asi 4 až 5 litrů.

Nakládejte jenom nejpěknější a zcela neporušené plody. Musí být zralé, ale nikoli přezrálé, nesmí být natlučené nebo jinak porušené. Používejme rum s vyšším procentem alkoholu – vhodný je také běžný tuzemský rum. Vyšší procento alkoholu však vyvolává jemnější aróma.

 

PR - Ovoce na Vánoce a Silvestra

 

Jak hrnec plníme?

Především po částech: základním kamenem této sladké ovocné stavby jsou jahody: umyjeme 500 gramů jahod, necháme je odkapat a opatrně osušíme. Pak je posypeme 250 g cukru a necháme asi 1 hodinu přikryté v misce. Pak je opatrně naskládáme na dno hrnce a přelijeme jednou lahví rumu (0,7 litru) tak, že vrstva rumu je asi na prst vyšší, než vrstva ovoce. Tuto první vrstvu můžeme také zatížit talířkem. Pak hrnec uzavřeme a postavíme do spíže na tmavé a chladné místo. Podle ročních dob, které nám postupně přinášejí své typické plody, vrstvíme další druhy.

  • V červnu a červenci: odpeckované višně, maliny, červený a černý rybíz bez stopek.
  • V červenci a srpnu: broskve, meruňky oloupané, odpeckované a nakrájené na půlky nebo čtvrtky.
  • V srpnu a září blumy a špendlíky odpeckované a půlené.
  • V září a říjnu hrušky loupané, nakrájené na osminky a zbavené jaderníku a švestky odpeckované a půlené.

Na každý půl kilogram ovoce potřebujeme pro každou další vrstvu vždycky 1/2 láhve rumu a asi 200 až 250 g cukru. Pravidelně se musíme přesvědčovat, jsou-li ovocné vrstvy stále přikryté rumovou zálivkou. Není-li tomu tak, dolijeme rum do správné výše. Čas od času opatrně nádobou pohneme, aby se cukr neusazoval na dně. Asi tak měsíc po navrstvení poslední sladké dávky obsah dolijeme ještě polovinou láhve rumu. A rodina i hosté budou později naši prozíravost i šikovnost určitě velebit. …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy