REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Blýskněte se svými znalostmi o kávě!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Vše o kávěV posledních letech se vyrojila nová spousta kaváren, které už nenabízejí pouze „preso“ nebo turka, ale také Flat White, na lístku pak naleznete například označení Hario V60 nebo Vaccum Pot. Běžného konzumenta může mnohdy nesrozumitelná nabídka odradit, a tak zůstane u klasické volby. Jelikož je rozhodně o co stát, přinášíme vám základní přehled kávy a jejího zpracování, abyste svou příští návštěvu kavárny mohli trochu okořenit či si vychutnali speciální šálek kávy doma.


Gurmáni fandí Arabice

Začneme u rozdělení kávy, ve světě existují dva druhy kávovníků. Z Kávovníku arabského se zpracovává káva Arabica a z Kávovníku statného Robusta. V obchodech se můžete sami přesvědčit na obalech, o jaký druh se jedná, či v jakém poměru jsou tyto smíšeny. Mnozí tvrdí, že Arabica je zárukou kvality – tento druh je totiž citlivější než Robusta, roste ve vyšších nadmořských výškách (navíc delší dobu) a vyžaduje více péče. To se odráží nejenom na jeho odlišném aroma, ale i vyšší ceně. Dokonce obsahuje až o polovinu méně kofeinu než Robusta. Je jen na vás, jaké chuti dáte přednost, v kavárnách se ale častěji setkáte právě s Arabicou připravenou na několik způsobů.

 

Espresso vs. piccolo

Základní nabídka kaváren se nejčastěji odvíjí od espressa, které je ve své základní podobě na pohled malé, jelikož je namleto ze 7 g kávy a obsahuje zhruba 30 ml tekutiny. Espresso macchiato vyniká pouze jedním rozdílem, a to mléčnou pěnou na hladině, která se jemně otiskne do rtu. Pokud chcete větší šálek, objednejte si espresso lungo, které je „prodloužené“ vodou, nebo ještě větší americano. Máte-li chuť spíše na mléčnější variantu, zvolte cappuccino připravené ze shotu espressa, mléka a mléčné pěny nebo latte macchiato, kdy se espresso přilévá do vyšlehaného mléka ve skle. Doma si mléko můžete vyšlehat pomocí automatického pěniče mléka Catler MF 8010 s indukčním ohřevem, který pění mléko nahusto volbou Cappuccino nebo najemno volbou druhou, a to Latté. Gurmáni toužíc po opravdu silném aroma naopak mohou v kavárně vyzkoušet kávu ristretto, tedy nejsilnější podobu espressa danou menším množstvím vody (často se nesprávně zaměňuje s piccolem, což je název, který se v italském prostředí nevyskytuje), či doppio neboli dvojité espresso.

 

Tipy při pořizování kávovaru

Pokud uvažujete o koupi kávovaru domů, máme pro vás několik tipů:

  1. Vybírejte kávovar, který zpracovává kávu zrnkovou, aroma kávy zůstává v zrnkách bezpečně skryto po dlouho dobu a nevyprchá.

  2. Nebojte se investovat, u kávovarů vždy sledujte, jestli zrna melou mlecí kameny a ne nože. Kameny jsou totiž schopny namlít kávu na různé stupně hrubosti, což se odrazí na výsledném efektu, a navíc déle vydrží.

  3. Správný kávovar by také měl hrnečky nejprve nahřát, jinak by se náhlá změna teploty negativně projevila na kávové chuti. Tyto vlastnosti má například přístroj Espresso Catler ES 8012, který byl oceněn 1. místem soutěže iTest. Tento kávovar zároveň filtruje vodu, která má poté lepší chuť, a také odpadají starosti s vodním kamenem usazeným v přístroji.

Mé jméno je White, Flat White

Nyní přistoupíme k větší neznámé, a to kavárnám, v nichž se roztodivné názvy hemží. Stále častěji se můžete setkat s Flat White, které se někdy podává ve skle a jeho hlavní předností je výrazná chuť kávy – je totiž připravené zpravidla ze dvou shotů espessa a zalité mlékem a mléčnou pěnou. Pokud bude v nabídce French Press, jedná se o metodu přípravy, kdy se hrubá zrna zalijí téměř vroucí vodou a poté scedí přes síto. Vy vybíráte kávu dle země jejího původu. Dané oblasti výrazně ovlivňují aroma, například káva z Guatemaly může vonět po citrusových plodech; obsluha vám jistě bude nápomocná.

Další variantou je aeropress – to je velmi jednoduchý mechanický přístroj, do kterého najemno namletou kávu nasypete, zalije vodou zahřátou na 80 °C, směs necháte pracovat a poté přístroj překlopíte a stlačením přes filtr získáte výtečný nápoj. Tímto přístrojem si doma připravíte i ledovou kávu. Zrnka doporučujeme mlít těsně před konzumací, a to automatickým mlýnkem CG 8030 SMART od značky Catler. Vyznačuje se inteligentním systémem dávkování, nemusíte tudíž přemýšlet, kolik kávy nasypat. Také si nastavíte hrubost mletí, díky čemuž můžete vyzkoušet několik způsobů přípravy.

 

Mario, připrav mi Hario!

V některých kavárnách se setkáte i s označením Hario V60, Hario znamená v japonštině král skla. Káva připravená tímto způsobem se ze zrn dostane nejprve rozemletím na jemné částice mlýnkem a poté filtrací přes jemný papírový filtr umístěným v trychtýři. Podobný postup využívá i metoda přípravy Chemex, která se liší mnohem tlustšími papírovými filtry.

Chemex poznáte podle své typické nádoby, která je ve tvaru přesýpacích hodin a uprostřed doplněna o dřevěný korzet. V neposlední řadě nesmíme opomenout techniku Vacuum Pot blížící se vzhledem spíše k chemickému pokusu. Skrze dvě spojené skleněné nádoby totiž využívá základních fyzikálních principů o rozpínavosti plynu. Zahřátá voda stoupá vzhůru, mísí se s namletou kávou a díky podtlaku se přes filtr dostane do nádoby spodní. Tato metoda je pro opravdové fajnšmekry, ale stojí za to ji vyzkoušet.

Sami poznáte, že se každá zmíněná metoda odrazí na výsledném prožitku, proto se nebojte experimentovat. Kávy můžete vypít denně 3-4 šálky, navíc vás může zbavit bolestí hlavy, udrží déle vaši pozornost, a dokonce napomáhá vaší pleti odolávat slunečnímu záření!

 

Tipy na ty nejlepší pomocníky od značky Catler:

 

PR - Vše o kávěEspresso přístroj s mlýnkem na kávu ES 8012 Catler

Funkce

  • Funkce krátkého předspaření Triple-Prime™ pro dokonalou extrakci kávy

  • Nastavitelná hrubost mletí kávy

  • Přednastavené dávkování mleté kávy nebo možnost vlastního nastavení

  • Programovatelné dávkování vody:

a) přednastavené dávkování vody,

b) možnost vlastního nastavení,

c) manuální dávkování vody

  • Funkce „DryPuck“ – elektronický ventil pro odstranění přebytečné vody z kávy napěchované ve filtru po ukončení extrakce

  • Parní tryska s nástavcem z nerezové oceli pro napěnění mléka

  • Nastavitelná poloha parní trysky pro pohodlnější obsluhu

  • Automatické vypuštění zbytkové vody z topného systému po použití funkce páry

  • Světelná kontrolka signalizující potřebu spuštění čisticího procesu

  • Automatické přepnutí do režimu úspory elektrické energie po 30 min. nečinnosti Automatické vypnutí po 2 hod. nečinnosti

 

Technické specifikace

  • Příkon: 1300 W

  • Použité materiály: nerezová ocel a slitina ušlechtilých kovů

  • Rozměry (š×h×v): 33,7 × 31 × 36,9 cm

Doporučená cena produktu je 17 990 Kč včetně DPH.

 

Mlýnek na kávu Catler – CG 8030 SMART

PR - Vše o kávěFunkce

  • Režim úspory energie – po 5 minutách nečinnosti se přístroj automaticky přepne do pohotovostního režimu

  • Otočné tlačítko nastavení hrubosti mletí

  • 60 nastavení hrubosti od espressa po french press

  • Otočný ovladač GRIND AMOUNT|PROGRAM pro úpravu přednastaveného množství mleté kávy a možnost uložení upraveného množství

  • Možnost zvýšení nebo snížení programovaného množství v 0,2s krocích

  • Tlačítko SHOTS|CUPS pro výběr počtu dávek nebo šálků

  • Tlačítko START|PAUSE|CANCEL pro spuštění, přerušení chodu a ukončení mletí

 

Technické specifikace

  • Napětí: 220 – 240 V ~ 50 Hz

  • Příkon: 165 W

  • Použité materiály: slitina ušlechtilých kovů, nerezová ocel, vysoce odolný plast

  • Rozměry: 39,5 x 16 x 21,5 cm (v x š x h)

  • Hmotnost: 2,9 kg

Doporučená cena produktu je 7 590 Kč včetně DPH.

 

Automatický pěnič mléka MF 8010 Catler

PR - Vše o kávěFunkce

  • Ochranný systém proti spuštění naprázdno

  • Přepnutí do pohotovostního systému po 30 sekundách

  • Snadné ovládání pomocí kombinovaného otočného ovladače – stisknutím zapnete / vypnete pěnič, otočením nastavujete teplotu ohřívané tekutiny

  • Nastavení teploty v rozmezí od 40 °C – 80 °C

  • Volba „COLD STIR“ umožňuje přípravu tekutiny bez ohřevu

Technické specifikace

  • Příkon: 500 W

  • Použité materiály: slitina ušlechtilých kovů

  • Rozměry (š×h×v): 15 × 16 × 26 cm

  • Hmotnost: 1,6 kg

  • EAN: 8590669103348

Doporučená cena produktu je 3 790 Kč včetně DPH.

 

Poznámka redakce:

O značce Catler:

Značka Catler patří do portfolia spotřebičů světoznámého australského výrobce, z jehož dílny pochází několik výrobků ve světě oceněných za špičkový design. První výrobek opustil továrnu již v roce 1932. Na českém trhu se s nimi můžete setkávat od roku 2008, prodávají se ve 30 zemích celého světa.

Nároční spotřebitelé, kterým jsou výrobky Catler určené především, oceňují dokonalé zpracování každého detailu, vysoce kvalitní materiály, stylový design a využití nejmodernějších technologií. Spotřebiče po naprogramování pracují téměř samy, komunikují s vámi pomocí inteligentních displejů, jejich obsluha je naprosto jednoduchá. Za jejich pomoci lze rychle a zdravě připravit pokrmy, které vás uspokojí po všech stránkách.

Vítejte tedy i vy ve světě spotřebičů CATLER, spotřebičů bez kompromisů!


Zdroj: www.catler.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy