REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bitter Lemon – hořkosladké osvěžení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I limonáda může mít sofistikovanou chuť! Bitter Lemon je hořký jako Tonic a příjemně sladký jako dobře namíchaná citronáda. Chlazený na led v teplých dnech příjemně osvěží a ve spojení s alkoholem dokáže vykouzlit celou řadu koktejlů. Letos slaví Bitter Lemon, jeden z pokladů značky Schweppes, už 70. narozeniny.


 

Když v roce 1954 představil Schweppes světu novou příchuť limonády Bitter Lemon, způsobil doslova revoluci. Tedy – další ze svých revolucí. Ta první byla největší a přinesla do našich životů sodovku. Jacob Schweppe je totiž vynálezce, který přišel na to, jak v lahvi uchovat vodu s bublinkami. Tehdy si jeho produkty ve velkém oblíbili lékaři i britská královská rodina, ale šikovný Švýcar pokračoval ve vývoji svých nápadů dál a… Jeho značka uvedla v 19. století na trh vůbec první ochucené limonády – zázvorovou Ginger Ale a chininový Indian Tonic.

Příběh Tonicu je obzvlášť zajímavý – jeho chuť je inspirována trikem britských kolonialistů, kteří používali chinin jako protijed při nakažení malárií. A protože má chinin hořkou chuť, míchali jej s ginem a limetkou. Až sem tedy sahá historie jednoho z nejoblíbenějších koktejlů a právě tady má také původ Bitter Lemon, chinin a citron v jednom. Jeho první lahev byla ovšem slavnostně otevřená až takřka devadesát let po té s originálním Tonicem. Přesně tak dlouho totiž trval výzkum zpracování ovoce v perlivých nápojích. Ale povedlo se a Schweppes udal další nový směr.

Bitter Lemon je dodnes oblíbeným produktem těch nejlepších barmanů. „Doporučuju ho pít čistý, chlazený na led, s plátkem citronu anebo míchat s ginem stejně jako Tonic, skvěle se také hodí k vodce. Já mám moc rád drink Schweppes Bitter Love, který připravujeme v rámci Schweppes The Baru,“ doporučuje barman Milan Zaleš.

 

 

Recept na Berry Buzzer

Ingredience:

  • 2 plátky limetky
  • 2 ostružiny
  • 2 borůvky
  • drcený led
  • 20 cl Schweppes Bitter Lemon
  • Sklenice: široká sklenice na longdrink

Způsob přípravy:

Lesní plody a jeden plátek limetky vložte do sklenice na longdrink a jemně pomačkejte dohromady, aby se z nich uvolnila chuť. Nemáte-li vhodné mačkátko, můžete použít obrácený konec vařečky. Přidejte drcený led a pak Schweppes Bitter Lemon. Zbývajícím plátkem limetky otřete okraj sklenice a položte jej na nápoj jako ozdobu.

Tipy: Před použitím vychlaďte sklenici tak, že ji naplníte ledem. Před přípravou nápoje led ze sklenice vysypte. Sklenice můžete rovněž uchovávat v mrazáku.

 

Další receptury koktejlů s Bitter Lemon najdete na www.schweppes.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy