REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bitter Lemon – hořkosladké osvěžení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I limonáda může mít sofistikovanou chuť! Bitter Lemon je hořký jako Tonic a příjemně sladký jako dobře namíchaná citronáda. Chlazený na led v teplých dnech příjemně osvěží a ve spojení s alkoholem dokáže vykouzlit celou řadu koktejlů. Letos slaví Bitter Lemon, jeden z pokladů značky Schweppes, už 70. narozeniny.


 

Když v roce 1954 představil Schweppes světu novou příchuť limonády Bitter Lemon, způsobil doslova revoluci. Tedy – další ze svých revolucí. Ta první byla největší a přinesla do našich životů sodovku. Jacob Schweppe je totiž vynálezce, který přišel na to, jak v lahvi uchovat vodu s bublinkami. Tehdy si jeho produkty ve velkém oblíbili lékaři i britská královská rodina, ale šikovný Švýcar pokračoval ve vývoji svých nápadů dál a… Jeho značka uvedla v 19. století na trh vůbec první ochucené limonády – zázvorovou Ginger Ale a chininový Indian Tonic.

Příběh Tonicu je obzvlášť zajímavý – jeho chuť je inspirována trikem britských kolonialistů, kteří používali chinin jako protijed při nakažení malárií. A protože má chinin hořkou chuť, míchali jej s ginem a limetkou. Až sem tedy sahá historie jednoho z nejoblíbenějších koktejlů a právě tady má také původ Bitter Lemon, chinin a citron v jednom. Jeho první lahev byla ovšem slavnostně otevřená až takřka devadesát let po té s originálním Tonicem. Přesně tak dlouho totiž trval výzkum zpracování ovoce v perlivých nápojích. Ale povedlo se a Schweppes udal další nový směr.

Bitter Lemon je dodnes oblíbeným produktem těch nejlepších barmanů. „Doporučuju ho pít čistý, chlazený na led, s plátkem citronu anebo míchat s ginem stejně jako Tonic, skvěle se také hodí k vodce. Já mám moc rád drink Schweppes Bitter Love, který připravujeme v rámci Schweppes The Baru,“ doporučuje barman Milan Zaleš.

 

 

Recept na Berry Buzzer

Ingredience:

  • 2 plátky limetky
  • 2 ostružiny
  • 2 borůvky
  • drcený led
  • 20 cl Schweppes Bitter Lemon
  • Sklenice: široká sklenice na longdrink

Způsob přípravy:

Lesní plody a jeden plátek limetky vložte do sklenice na longdrink a jemně pomačkejte dohromady, aby se z nich uvolnila chuť. Nemáte-li vhodné mačkátko, můžete použít obrácený konec vařečky. Přidejte drcený led a pak Schweppes Bitter Lemon. Zbývajícím plátkem limetky otřete okraj sklenice a položte jej na nápoj jako ozdobu.

Tipy: Před použitím vychlaďte sklenici tak, že ji naplníte ledem. Před přípravou nápoje led ze sklenice vysypte. Sklenice můžete rovněž uchovávat v mrazáku.

 

Další receptury koktejlů s Bitter Lemon najdete na www.schweppes.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy