REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.


Rada 1: Věnujte se odpočinku

Nejen při angíně je důležité nehrát si na hrdinu a odpočívat. Načerpaná energie z dlouhého spánku i důsledného snížení stresu pomáhá k rychlejšímu a efektivnějšímu uzdravení. Dobré je také důkladně větrat a nezapomínat ani na zvlhčování vzduchu, které je především vhodné pro úlevu od bolesti a škrábání v krku.

 

 

Rada 2: Vyhněte se polotovarům

Velkou součástí ozdravovacího procesu tvoří i potraviny, které (nejen) během nemoci konzumujeme. Naprosto nevhodné jsou polotovary a jakékoli suroviny a pokrmy nízké kvality, velké množství živočišných produktů a lepku i sladkosti. Pozor si dejte také na mléčné produkty, které mohou obzvlášť v období nemoci působit jako alergen.

 

Rada 3: Pozor na potravinovou alergii

Ke zjištění potravinové alergie slouží eliminační diety – tedy úprava jídelníčku s vynecháním problematických surovin. „Při eliminační dietě je dobré si zapisovat, co jste vyřadili, kdy jste jaké suroviny zařadili zpět a případně i projevující se příznaky,“ radí hlavní výživová poradkyně Věra Burešová z výživových poraden Naturhouse. Následovat by měla kontrola a konzultace s odborným lékařem, alergologem či imunologem.

 

Rada 4: Zelenina na jídelníčku

Na své jídelní menu zařaďte brokolici, kapustu, květák, borůvky, potraviny s omega-3 mastnými kyselinami, panenské oleje, kokosový olej, zázvor, kurkumu, česnek, ořechy a semínka. „Kupříkladu loupané konopné semínko je bohaté na esenciální mastné kyseliny včetně omega-3, které podporují správnou funkci celého organismu,“ dává tip na prevenci Jiří Stabla z Konopných lékáren.

 

Rada 5: Nezapomínat na bylinky a vodu

Hlavními příznaky angíny je bolest v krku a potíže při polykání, zduřené mandle se žlutobílým či šedobílým povlakem, bolest hlavy, kloubů, svalů, zvýšená teplota, celková únava. Při zaznamenání některého z příznaků je nutné navštívit lékaře, aby určil správnou diagnózu a původ onemocnění. Antibiotika pro léčbu jsou nutná v případě, kdy se jedná o bakteriální původ nemoci.

Nepříjemné škrábání v krku, které angínu doprovází, pomáhají utlumit především vlažné tekutiny. Voda či bylinné nálevy a čaje jsou při nachlazení, rýmě i angíně ideálním společníkem.

Dobrá hydratace je pro uzdravení stejně důležitá jako odpočinek, proto ji nezanedbávejte. Také cucání ledu či pití velmi studených nápojů pomáhá ovšem jiným způsobem – zmírňují otoky, proto záleží vždy na vás, co je vám příjemnější. Vynechejte však příliš horké, sladké, kyselé a perlivé nápoje, které nemocné hrdlo dráždí. Během nemoci využijte i kloktadla, která pomáhají zmírnit bolest i samotný zánět. Pro kloktání slanou vodou pouze rozpusťte jednu čajovou lžičku v 250 ml vlažné vody, nálev z fenyklu či lékořice nechte před použitím zchladnout na pokojovou teplotu.

 

Rada 6: Podpořte imunitu

Pokud se chcete další vlně angín vyhnout, začněte budovat svou imunitu už dnes. Ovoce, zelenina, ořechy, semínka, oleje, bylinky, koření. To vše podporuje imunitní systém, který nás dokáže ubránit i před nepříjemnými virovými a bakteriálními onemocněními. „Bylinné nálevy nejsou jedinou možností pro podporu imunity. Zelené čaje obsahují antioxidanty, které nás chrání a zároveň podporují správné fungování imunitního systému,“ popisuje Petr Patočka ze společnosti Kyosun, která patří mezi přední dodavatele bio MatchaTea do Evropy s tím, že japonský čaj matcha je v porovnání s jinými zelenými čaji unikátní v množství zdraví prospěšných látek. Za zmínku stojí především obsah katechinů, které mají ve zdravotnictví stále větší význam. K dostání je třeba ve zdravých výživách.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy