Přestože se dýně teprve v nedávné době dočkala své kulinářské renesance, stala se poměrně rychle oblíbenou potravinou, která udělá parádu nejen jako halloweenská dekorace. Svou barvou připomínající odlesky spadaného listí se doslova hodí k sychravému podzimnímu počasí. Inspirujte se netradičními recepty, jako jsou dýňové hranolky, lívance nebo placky bez složitých ingrediencí
Tykve obecná se skvěle hodí jako hlavní jídlo, ale i příloha. Neopomenutelný je rovněž její vliv na imunitní systém. Podporuje správnou funkci slinivky, srdce a uklidňuje mysl. Díky svým močopudným účinkům také ulevuje při onemocnění ledvin, detoxikuje a pomáhá proti revmatismu.
Zaměřte se na kvalitu
Žádná průmyslová hnojiva ani chemické látky, jako jsou například pesticidy. To jsou dýně produkované v bio kvalitě. Biopotraviny nejen že obsahují maximální množství vitamínů a minerálů v dobře vstřebatelné podobě pro vaše tělo, ale navíc byly vyprodukovány v souladu s přírodou a legislativou pro ekologické zemědělství. Seženete je na eko farmách, které bioprodukty nabízejí například prostřednictvích bedýnkových systémů. Anebo můžete vyrazit klidně i do supermarketu, kde je jednoduše poznáte podle označení logem biolistu nebo biozebry.
Recepty k tématu (objeví se po kliknutí na jejich název nebo fotografii!):
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Více se dozvíte zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“
26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub
Barevné podzimní menu doplňte o sklenku skvělého vína