REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatý Valentýn

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Den svatého Valentýna (14.2.) je podle anglosaské tradice oslavou lásky a zamilovanosti. V tento den si všichni, kdo chtějí oslavit lásku, dávají malým dárkem nebo alespoň přáníčkem najevo svou náklonnost …


Je to však především komerční svátek, kdy obchodní firmy distribují na trh srdíčka ve všech možných podobách a lidé je s velkou chutí kupují a kupují …

V Česku nemá tento svátek dlouhou tradici, i tak se docela ujal. Ve spojení s gastronomií má však pouze vedlejší význam, přesto nepodceňujte sílu hesla „Láska prochází žaludkem” a raději svého partnera nebo partnerku pozvěte na skvělou večeři při svíčkách!

Vhodná je samozřejmě slavnostní večeře uvařená jedním z páru, ale kdo by se v kuchyni ztratil, ten může svou milovanou lásku pozvat na intimní večeři do nějaké skvělé restaurace. Jen připomínám, zamilovaných párů je každý rok mnoho a tak nezapomeňte si včas nějaký ten stůl v pěkné restauraci zamluvit.

Historie:

V ČR se oficiálně začal svátek zamilovaných slavit v roce 1989. Existují dvě legendy o svatém Valentýnu, ovšem jak to všechno vlastě začalo se asi nikdy přesně nedozvíme, přesto není špatné si tyto legendy přečíst.

První legenda (křesťanská): O římském knězi, který neposlechl rozkaz císaře Claudiuse II.

Císař Claudius II. byl veliký vojevůdce. Měl však problém s vojáky, kteří neradi bojovali, když se oženili. Zakázal proto po celém Římě svatby. Valentýn byl římský kněz, který přes zákaz císaře tajně oddával zamilované páry, které se chtěli vzít. Proto byl odsouzen k trestu smrti. Tato exekuce byla vykonána právě 14. února r. 296. Podle legendy těsně před smrtí napsat milostné psaníčko své milé a tak vlastně vzniklo první valentýnské přání.

Druhá legenda (pohanská): O zamilovaném Valentýnu, silně věřícím křesťanu

O moudrosti a ctnosti Valentýna se dozvěděl i císař Claudius II. Nechal si Valentýna zavolat a popovídal si s ním. Dobře si rozuměli, než padlo slovo o náboženství, tedy o křesťanství, kterému Valentýn tak moc věřil. Císař prohlásil, že křesťanství jsou jen pověry a lži a zklamaně Vaslentýna propustil i přesto, že ho obdivoval. Císař nakázal městskému prefektu, aby si Valentýna pohlídal, a proto prefekt pozval Valentýna k sobě domů. Tam Valentýn poznal slepou dceru prefekta. Valentýn se do prefektovy dcery bezmezně zamiloval. Modlil se každý den za to, aby začala vidět. Stal se zázra a dívka začala opravdu vidět. Byla to senzace pro celý pohanský Řím. Valentýna se ale začali římané bát a tak ho na rozkaz císaře zajali a sťali mu hlavu mečem. Právě navzdory jeho osudu se stal svatý Valentýn patronem čisté lásky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy