REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Světový den koktejlů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Světový den koktejlůTento svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic. Právě jeho zásluhou si připomínáme toto pro barmany tak historické datum. První oslava dne koktejlů se uskutečnila 13. května roku 1999 v České republice, svátek má tedy kořeny přímo u nás!


Gastronomický kalendář: Světový den koktejlůSvětový den koktejlů se postupem let propracoval od několika málo barů až do stovek míst po celé naší republice. Slaví se tradičně speciální nabídkou drinků, přípravou starých receptur koktejlů, ale i tematickými párty ve vybraných barech.

Z historie vzniku a pojmenování koktejlů

Tak právě 13. 5. roku 1806 popsal redaktor amerického týdeníku „The Balance and Columbian Repository“ koktejl takto: „…

koktejl je nápoj posilující, z lihovin druhu všelikého, cukru, vody a bitteru složený, jenž lidově se zove sling.“ Ano, koktejly v různých podobách byly známy již dříve, ale tento památný výrok se stal první písemnou zmíňkou o koktejlech v historii lidstva a také otevřel cestu jejich modernímu pojetí. Rozjela se éra stále rychleji jedoucího vlaku popularity těchto nápojů.

O vzniku názvu na míchané alkoholické nápoje se vedou velké diskuze a hádky. Je známo mnoho legend, teorií i fám. Své jméno mohl získat například po Coctel, dceři mexického krále Axolotla VIII. Ta prý nabídla zvláštní nápoj americkým hostům v době, kdy bylo uzavíráno příměří mezi těmito dvěma zeměmi. Zkomoleninou jejího jména pak vznikl pojem „cocktail“.

Další historka tvrdí, že Betsy Flannaganová ubytovávala během války za nezávislost několik důstojníků. Jednoho dne jim nabídla nápoj, který ozdobila kohoutími pery. Francouzský poručík prý zvolal: Vive le coq’s tail! A do třetice!

Další pověst také souvisí s kohouty. V karibské oblasti byly populární kohoutí zápasy a výherce vždy pozval všechny na nějaký nápoj. Muž, který je jednoho dne připravoval, měl k dispozici jenom zbytky různých alkoholických nápojů. Smíchal je tedy dohromady a ozdobil kohoutími pery, která po zápase zbyla.

A nakonec to možná bylo takto: Dne 6. Května 1806 si jistý čtenář přečetl povzdechnutí v týdeníku The Balance & Colombian Repository, redakce za kandidáta, který propadl ve volbách v Claveracku v New Yorku. Rum, Rum, Rum! Jistý kandidát uvedl ve svém účtu ztrát a zisků tyto položky: „ZTRÁTY: 720 grogů, 17 grogů z brandy, 32 gin slingy, 411 sklenek hořké, 25 cock tailů, volby, ZISK: Žádný.“ Jeden čtenář se odhodlal a napsal dopis redaktorovi časopisu. Ten ho uveřejnil právě 13. Května 1806. V dopise se mimo jiné uvádí toto. „Pane, objevil jsem ve Vašich novinách v účtu demokratického kandidáta pod hlavičkou ztrát 25 sklenek cock tailů. Nikdy jsem o cock tailu nic neslyšel. Je to nějaká část této země, nebo nejnovější vynález? Vyjadřuje slovo účinek, který má nápoj na určitou část těla? Má to snad znamenat, že demokraté, kteří ho vypijí, jsou z něj vzhůru nohama a mají tak hlavy tam, kde mají mít ocas? Myslím, že to poslední by mohlo být to pravé řešení, ale jsem připraven počkat s rozhodnutím, dokud se mi nedostane patřičné informace…Před pár lety, kdy demokraté vyřvávali pro Jeffersona a Clintona, stál jeden z předvolebních stánků v New Yorku na místě, kde se běžně prodává zmrzlina. Nálada byla vyprahlá a mrzutá. Bylo třeba ji něčím ochladit. Nyní by bylo možná užitečné je cock tailem prohřát a probudit? … Váš předplatitel“ Redaktor odpověděl v tom samém čísle na téže stránce: „Cock tail, tedy posilující nápoj složený z různého druhu lihovin, cukru, vody a hořké, lidové označení pro hořký sling, se považuje za vynikající volební nápoj, který stejně tak činí srdce nebojácné, jako opíjí hlavu. Pro demokratické kandidáty je velmi užitečný: Osoba, která spolkne skleničku, je schopná spolknout cokoli.“

Slovo závěrem

No, je vlastně jedno, jak vznikly koktejly a kdo je pojmenoval, ale jsou tady! Užijme si tedy jejich roztodivných chutí a vůní a buďme rádi, že někdo vymyslel něco tak skvostného, jako míchaný nápoj zvaný koktejl!

Zdroje: www.barovenoviny.cz, www.iglanc.cz, www.restgast.cz, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Recepty na koktejly a jiné míchané nápoje najdete zde: studené alkoholické nápoje, studené nealkoholické nápoje.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Ty nejlepší vyzkoušené recepty z pampelišek – TOP výběr osvědčených pampeliškových receptů!

Pampeliška (botanický název: Smetanka lékařská) je jedlá květina která podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška má v kuchyni všestranné využití. Mladé lístky s vysokým obsahem vitaminu C se používají na saláty nebo do masových nádivek, z květů můžeme připravit výborný pampeliškový med nebo víno, výborný je i sirup či želé. Čerstvý stvol pomáhá při chronickém zánětu jater (hepatitidě) a u cukrovkářů. Stvoly mohou rozpustit žlučníkové kameny. Kořen pak využíváme například na přípravu zdravotních čajů. Tady vám přinášíme výběr těch nejlepších receptů na kuchyňské zpracování pampelišek z naší databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jak je využít v kuchyni

Máta, bazalka, petržel i pažitka – bez zelených bylinek si jen málokdo z nás dokáže představit jarní a letní recepty. Ať už připravujete polévku, maso na grilování či letní salát, určitě by ve vašem receptáři neměly chybět čerstvě nasekané bylinky. Jak ale tyto pochoutky kombinovat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Představíme si čtyři nejčastější druhy.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy