REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Světový den koktejlů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Světový den koktejlůTento svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic. Právě jeho zásluhou si připomínáme toto pro barmany tak historické datum. První oslava dne koktejlů se uskutečnila 13. května roku 1999 v České republice, svátek má tedy kořeny přímo u nás!


Gastronomický kalendář: Světový den koktejlůSvětový den koktejlů se postupem let propracoval od několika málo barů až do stovek míst po celé naší republice. Slaví se tradičně speciální nabídkou drinků, přípravou starých receptur koktejlů, ale i tematickými párty ve vybraných barech.

Z historie vzniku a pojmenování koktejlů

Tak právě 13. 5. roku 1806 popsal redaktor amerického týdeníku „The Balance and Columbian Repository“ koktejl takto: „…

koktejl je nápoj posilující, z lihovin druhu všelikého, cukru, vody a bitteru složený, jenž lidově se zove sling.“ Ano, koktejly v různých podobách byly známy již dříve, ale tento památný výrok se stal první písemnou zmíňkou o koktejlech v historii lidstva a také otevřel cestu jejich modernímu pojetí. Rozjela se éra stále rychleji jedoucího vlaku popularity těchto nápojů.

O vzniku názvu na míchané alkoholické nápoje se vedou velké diskuze a hádky. Je známo mnoho legend, teorií i fám. Své jméno mohl získat například po Coctel, dceři mexického krále Axolotla VIII. Ta prý nabídla zvláštní nápoj americkým hostům v době, kdy bylo uzavíráno příměří mezi těmito dvěma zeměmi. Zkomoleninou jejího jména pak vznikl pojem „cocktail“.

Další historka tvrdí, že Betsy Flannaganová ubytovávala během války za nezávislost několik důstojníků. Jednoho dne jim nabídla nápoj, který ozdobila kohoutími pery. Francouzský poručík prý zvolal: Vive le coq’s tail! A do třetice!

Další pověst také souvisí s kohouty. V karibské oblasti byly populární kohoutí zápasy a výherce vždy pozval všechny na nějaký nápoj. Muž, který je jednoho dne připravoval, měl k dispozici jenom zbytky různých alkoholických nápojů. Smíchal je tedy dohromady a ozdobil kohoutími pery, která po zápase zbyla.

A nakonec to možná bylo takto: Dne 6. Května 1806 si jistý čtenář přečetl povzdechnutí v týdeníku The Balance & Colombian Repository, redakce za kandidáta, který propadl ve volbách v Claveracku v New Yorku. Rum, Rum, Rum! Jistý kandidát uvedl ve svém účtu ztrát a zisků tyto položky: „ZTRÁTY: 720 grogů, 17 grogů z brandy, 32 gin slingy, 411 sklenek hořké, 25 cock tailů, volby, ZISK: Žádný.“ Jeden čtenář se odhodlal a napsal dopis redaktorovi časopisu. Ten ho uveřejnil právě 13. Května 1806. V dopise se mimo jiné uvádí toto. „Pane, objevil jsem ve Vašich novinách v účtu demokratického kandidáta pod hlavičkou ztrát 25 sklenek cock tailů. Nikdy jsem o cock tailu nic neslyšel. Je to nějaká část této země, nebo nejnovější vynález? Vyjadřuje slovo účinek, který má nápoj na určitou část těla? Má to snad znamenat, že demokraté, kteří ho vypijí, jsou z něj vzhůru nohama a mají tak hlavy tam, kde mají mít ocas? Myslím, že to poslední by mohlo být to pravé řešení, ale jsem připraven počkat s rozhodnutím, dokud se mi nedostane patřičné informace…Před pár lety, kdy demokraté vyřvávali pro Jeffersona a Clintona, stál jeden z předvolebních stánků v New Yorku na místě, kde se běžně prodává zmrzlina. Nálada byla vyprahlá a mrzutá. Bylo třeba ji něčím ochladit. Nyní by bylo možná užitečné je cock tailem prohřát a probudit? … Váš předplatitel“ Redaktor odpověděl v tom samém čísle na téže stránce: „Cock tail, tedy posilující nápoj složený z různého druhu lihovin, cukru, vody a hořké, lidové označení pro hořký sling, se považuje za vynikající volební nápoj, který stejně tak činí srdce nebojácné, jako opíjí hlavu. Pro demokratické kandidáty je velmi užitečný: Osoba, která spolkne skleničku, je schopná spolknout cokoli.“

Slovo závěrem

No, je vlastně jedno, jak vznikly koktejly a kdo je pojmenoval, ale jsou tady! Užijme si tedy jejich roztodivných chutí a vůní a buďme rádi, že někdo vymyslel něco tak skvostného, jako míchaný nápoj zvaný koktejl!

Zdroje: www.barovenoviny.cz, www.iglanc.cz, www.restgast.cz, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Recepty na koktejly a jiné míchané nápoje najdete zde: studené alkoholické nápoje, studené nealkoholické nápoje.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy