REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Světový den koktejlů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Světový den koktejlůTento svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic. Právě jeho zásluhou si připomínáme toto pro barmany tak historické datum. První oslava dne koktejlů se uskutečnila 13. května roku 1999 v České republice, svátek má tedy kořeny přímo u nás!


Gastronomický kalendář: Světový den koktejlůSvětový den koktejlů se postupem let propracoval od několika málo barů až do stovek míst po celé naší republice. Slaví se tradičně speciální nabídkou drinků, přípravou starých receptur koktejlů, ale i tematickými párty ve vybraných barech.

Z historie vzniku a pojmenování koktejlů

Tak právě 13. 5. roku 1806 popsal redaktor amerického týdeníku „The Balance and Columbian Repository“ koktejl takto: „…

koktejl je nápoj posilující, z lihovin druhu všelikého, cukru, vody a bitteru složený, jenž lidově se zove sling.“ Ano, koktejly v různých podobách byly známy již dříve, ale tento památný výrok se stal první písemnou zmíňkou o koktejlech v historii lidstva a také otevřel cestu jejich modernímu pojetí. Rozjela se éra stále rychleji jedoucího vlaku popularity těchto nápojů.

O vzniku názvu na míchané alkoholické nápoje se vedou velké diskuze a hádky. Je známo mnoho legend, teorií i fám. Své jméno mohl získat například po Coctel, dceři mexického krále Axolotla VIII. Ta prý nabídla zvláštní nápoj americkým hostům v době, kdy bylo uzavíráno příměří mezi těmito dvěma zeměmi. Zkomoleninou jejího jména pak vznikl pojem „cocktail“.

Další historka tvrdí, že Betsy Flannaganová ubytovávala během války za nezávislost několik důstojníků. Jednoho dne jim nabídla nápoj, který ozdobila kohoutími pery. Francouzský poručík prý zvolal: Vive le coq’s tail! A do třetice!

Další pověst také souvisí s kohouty. V karibské oblasti byly populární kohoutí zápasy a výherce vždy pozval všechny na nějaký nápoj. Muž, který je jednoho dne připravoval, měl k dispozici jenom zbytky různých alkoholických nápojů. Smíchal je tedy dohromady a ozdobil kohoutími pery, která po zápase zbyla.

A nakonec to možná bylo takto: Dne 6. Května 1806 si jistý čtenář přečetl povzdechnutí v týdeníku The Balance & Colombian Repository, redakce za kandidáta, který propadl ve volbách v Claveracku v New Yorku. Rum, Rum, Rum! Jistý kandidát uvedl ve svém účtu ztrát a zisků tyto položky: „ZTRÁTY: 720 grogů, 17 grogů z brandy, 32 gin slingy, 411 sklenek hořké, 25 cock tailů, volby, ZISK: Žádný.“ Jeden čtenář se odhodlal a napsal dopis redaktorovi časopisu. Ten ho uveřejnil právě 13. Května 1806. V dopise se mimo jiné uvádí toto. „Pane, objevil jsem ve Vašich novinách v účtu demokratického kandidáta pod hlavičkou ztrát 25 sklenek cock tailů. Nikdy jsem o cock tailu nic neslyšel. Je to nějaká část této země, nebo nejnovější vynález? Vyjadřuje slovo účinek, který má nápoj na určitou část těla? Má to snad znamenat, že demokraté, kteří ho vypijí, jsou z něj vzhůru nohama a mají tak hlavy tam, kde mají mít ocas? Myslím, že to poslední by mohlo být to pravé řešení, ale jsem připraven počkat s rozhodnutím, dokud se mi nedostane patřičné informace…Před pár lety, kdy demokraté vyřvávali pro Jeffersona a Clintona, stál jeden z předvolebních stánků v New Yorku na místě, kde se běžně prodává zmrzlina. Nálada byla vyprahlá a mrzutá. Bylo třeba ji něčím ochladit. Nyní by bylo možná užitečné je cock tailem prohřát a probudit? … Váš předplatitel“ Redaktor odpověděl v tom samém čísle na téže stránce: „Cock tail, tedy posilující nápoj složený z různého druhu lihovin, cukru, vody a hořké, lidové označení pro hořký sling, se považuje za vynikající volební nápoj, který stejně tak činí srdce nebojácné, jako opíjí hlavu. Pro demokratické kandidáty je velmi užitečný: Osoba, která spolkne skleničku, je schopná spolknout cokoli.“

Slovo závěrem

No, je vlastně jedno, jak vznikly koktejly a kdo je pojmenoval, ale jsou tady! Užijme si tedy jejich roztodivných chutí a vůní a buďme rádi, že někdo vymyslel něco tak skvostného, jako míchaný nápoj zvaný koktejl!

Zdroje: www.barovenoviny.cz, www.iglanc.cz, www.restgast.cz, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Recepty na koktejly a jiné míchané nápoje najdete zde: studené alkoholické nápoje, studené nealkoholické nápoje.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy