REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Světový den koktejlů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Světový den koktejlůTento svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic. Právě jeho zásluhou si připomínáme toto pro barmany tak historické datum. První oslava dne koktejlů se uskutečnila 13. května roku 1999 v České republice, svátek má tedy kořeny přímo u nás!


Gastronomický kalendář: Světový den koktejlůSvětový den koktejlů se postupem let propracoval od několika málo barů až do stovek míst po celé naší republice. Slaví se tradičně speciální nabídkou drinků, přípravou starých receptur koktejlů, ale i tematickými párty ve vybraných barech.

Z historie vzniku a pojmenování koktejlů

Tak právě 13. 5. roku 1806 popsal redaktor amerického týdeníku „The Balance and Columbian Repository“ koktejl takto: „…

koktejl je nápoj posilující, z lihovin druhu všelikého, cukru, vody a bitteru složený, jenž lidově se zove sling.“ Ano, koktejly v různých podobách byly známy již dříve, ale tento památný výrok se stal první písemnou zmíňkou o koktejlech v historii lidstva a také otevřel cestu jejich modernímu pojetí. Rozjela se éra stále rychleji jedoucího vlaku popularity těchto nápojů.

O vzniku názvu na míchané alkoholické nápoje se vedou velké diskuze a hádky. Je známo mnoho legend, teorií i fám. Své jméno mohl získat například po Coctel, dceři mexického krále Axolotla VIII. Ta prý nabídla zvláštní nápoj americkým hostům v době, kdy bylo uzavíráno příměří mezi těmito dvěma zeměmi. Zkomoleninou jejího jména pak vznikl pojem „cocktail“.

Další historka tvrdí, že Betsy Flannaganová ubytovávala během války za nezávislost několik důstojníků. Jednoho dne jim nabídla nápoj, který ozdobila kohoutími pery. Francouzský poručík prý zvolal: Vive le coq’s tail! A do třetice!

Další pověst také souvisí s kohouty. V karibské oblasti byly populární kohoutí zápasy a výherce vždy pozval všechny na nějaký nápoj. Muž, který je jednoho dne připravoval, měl k dispozici jenom zbytky různých alkoholických nápojů. Smíchal je tedy dohromady a ozdobil kohoutími pery, která po zápase zbyla.

A nakonec to možná bylo takto: Dne 6. Května 1806 si jistý čtenář přečetl povzdechnutí v týdeníku The Balance & Colombian Repository, redakce za kandidáta, který propadl ve volbách v Claveracku v New Yorku. Rum, Rum, Rum! Jistý kandidát uvedl ve svém účtu ztrát a zisků tyto položky: „ZTRÁTY: 720 grogů, 17 grogů z brandy, 32 gin slingy, 411 sklenek hořké, 25 cock tailů, volby, ZISK: Žádný.“ Jeden čtenář se odhodlal a napsal dopis redaktorovi časopisu. Ten ho uveřejnil právě 13. Května 1806. V dopise se mimo jiné uvádí toto. „Pane, objevil jsem ve Vašich novinách v účtu demokratického kandidáta pod hlavičkou ztrát 25 sklenek cock tailů. Nikdy jsem o cock tailu nic neslyšel. Je to nějaká část této země, nebo nejnovější vynález? Vyjadřuje slovo účinek, který má nápoj na určitou část těla? Má to snad znamenat, že demokraté, kteří ho vypijí, jsou z něj vzhůru nohama a mají tak hlavy tam, kde mají mít ocas? Myslím, že to poslední by mohlo být to pravé řešení, ale jsem připraven počkat s rozhodnutím, dokud se mi nedostane patřičné informace…Před pár lety, kdy demokraté vyřvávali pro Jeffersona a Clintona, stál jeden z předvolebních stánků v New Yorku na místě, kde se běžně prodává zmrzlina. Nálada byla vyprahlá a mrzutá. Bylo třeba ji něčím ochladit. Nyní by bylo možná užitečné je cock tailem prohřát a probudit? … Váš předplatitel“ Redaktor odpověděl v tom samém čísle na téže stránce: „Cock tail, tedy posilující nápoj složený z různého druhu lihovin, cukru, vody a hořké, lidové označení pro hořký sling, se považuje za vynikající volební nápoj, který stejně tak činí srdce nebojácné, jako opíjí hlavu. Pro demokratické kandidáty je velmi užitečný: Osoba, která spolkne skleničku, je schopná spolknout cokoli.“

Slovo závěrem

No, je vlastně jedno, jak vznikly koktejly a kdo je pojmenoval, ale jsou tady! Užijme si tedy jejich roztodivných chutí a vůní a buďme rádi, že někdo vymyslel něco tak skvostného, jako míchaný nápoj zvaný koktejl!

Zdroje: www.barovenoviny.cz, www.iglanc.cz, www.restgast.cz, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Recepty na koktejly a jiné míchané nápoje najdete zde: studené alkoholické nápoje, studené nealkoholické nápoje.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy