REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Způsoby zrání zvěřiny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nakládání do mořidel, natírání zvěřiny máslem nebo obalování v jalovičkách.


Mořidla

Do mořidel nakládáme obvykle zaječí nebo králíčí zadek, srnčí kýtu nebo hřbet, zvěřinu dančí, jelení a kančí. Nakládáme převážně zvěřinu z kusů starších; ani tu však dlouho nemáčíme, aby se píliš nevyloužila. Také nepřipravujeme mořidla příliš kyselá, protože zvěřina má potom velmi ostrou chuť. Jako láku používáme nejčastěji vody svařené s kořením nebo speciálně u kančí zvěřiny bílého vína. Vychladlým odvarem zvěřinu zalijeme.

Recept na mořidlo: Mořidlo s nálevem

Natírání máslem

6-8 dkg slaniny na protažení
1-1,5 kg zvěřiny
10 dkg rozpuštěného másla

Očištěnou zvěřinu, protaženou slaninou, potřeme rozehřátým máslem a necháme ve studenu 2 dny uležet. Při úpravě pak dáme na pekáč zeleninu a na ni zvěřinu tak, jak je, a dáme péci. Máslo se pomalu rozehřívá a vsakuje, proto zvěřina nabývá jemné chuti. Tato úprava je vhodná hlavně pro zvěřinu z mladších kusů.

Obalování v jalovčinkách

2-3hrsti roztlučených jalovčinek na 1 – 1,5 kg zvěřiny

Zvěřinu neodblaňujeme (zvěřinu srnčí vůbec neodblaňujeme, u zajíce stáhneme jen vrchní tuhou blánu, blánu přirostlou na zvěřinu ponecháme), nemyjeme a neprotahujeme slaninou. Otřeme jen nasucho utěrkou a obalíme hodně v roztlučených jalovčinkách. Dáme do chladna v kameninové nádobě a zatížíme. Necháme tak 2–4 dny, podle počasí. Chceme-li pak zvěřinu připravovat, sklepneme jaločinky, pokud to jde, ostatek stáhneme s blánou. Potom omyjeme, nasolíme, protáhenem slaninou a upravujeme. Tento způsob je vhodnější pro chladnější – zimní dobu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy