REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Želatina, jak s ní pracovat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Taky se vám nedaří připravit dort s krásně ztuhlou želatinou na povrchu? Zkuste si přečíst tyto řádky, snad vám pomohou.


Hodně záleží na druhu želatiny. Pokud můžeme poradit, technologicky míň náročný je agar. Želatina pokud do ní přidáte třeba na dochucení kyselinu citronovou, nebo jí převaříte, tak už nikdy neztuhne! Agar se může dochucovat a znova rozehřívat. Pokud želatinu používáte do náplně, zkuste zvolit raději želatinu na aspiky, ne ty ochucené, ty bývají většinou hodně řídké i po zatuhnutí. Také záleží, kam želatinu použijerme, jestli na dozdobení, nebo do krémů. Na potahování košíčkú je lepší zase gel PALLETA.

Rozmíchání želatiny v horké vodě:

Želatinu rozmícháme v horké vodě, přidáme cukr a necháme dlouho chladnout, na moučník popřípadě do krémů ji vléváme až uplně studenou!

Nabobtnání plátkové želatiny ve studené vodě:

Plátkovou želatinu stačí namočit do mističky se studenou vodou, na pár minut, tak na 4-5 minut. Bobtnat u želatiny znamená že namočená želatina zvláční (stane se z ní jakási slizská hmota, která ovšem stále drží dobře pohromadě). Nabobtnalou želatinu buď prsty vyndáme a opatrně v pěsti vymačkáme přebytečnou vodu nebo namočenou želatinu přecedíme přes sítko a mírně na ni zatlačíme a tím vymačkáte přebytečnou vodu. Takto namočená a “vyždímaná” želatina se buď rozpustí v požadovaném množství tekutiny, nebo se zamíchá například do horkého mléka či horké směsi. Nevaří se! Teplota hmoty do které se míchá stačí okolo 80 °C.

Zdroj: Cukrář.cz, téma: Želatina pomóc!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy