REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Želatina, jak s ní pracovat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Taky se vám nedaří připravit dort s krásně ztuhlou želatinou na povrchu? Zkuste si přečíst tyto řádky, snad vám pomohou.


Hodně záleží na druhu želatiny. Pokud můžeme poradit, technologicky míň náročný je agar. Želatina pokud do ní přidáte třeba na dochucení kyselinu citronovou, nebo jí převaříte, tak už nikdy neztuhne! Agar se může dochucovat a znova rozehřívat. Pokud želatinu používáte do náplně, zkuste zvolit raději želatinu na aspiky, ne ty ochucené, ty bývají většinou hodně řídké i po zatuhnutí. Také záleží, kam želatinu použijerme, jestli na dozdobení, nebo do krémů. Na potahování košíčkú je lepší zase gel PALLETA.

Rozmíchání želatiny v horké vodě:

Želatinu rozmícháme v horké vodě, přidáme cukr a necháme dlouho chladnout, na moučník popřípadě do krémů ji vléváme až uplně studenou!

Nabobtnání plátkové želatiny ve studené vodě:

Plátkovou želatinu stačí namočit do mističky se studenou vodou, na pár minut, tak na 4-5 minut. Bobtnat u želatiny znamená že namočená želatina zvláční (stane se z ní jakási slizská hmota, která ovšem stále drží dobře pohromadě). Nabobtnalou želatinu buď prsty vyndáme a opatrně v pěsti vymačkáme přebytečnou vodu nebo namočenou želatinu přecedíme přes sítko a mírně na ni zatlačíme a tím vymačkáte přebytečnou vodu. Takto namočená a “vyždímaná” želatina se buď rozpustí v požadovaném množství tekutiny, nebo se zamíchá například do horkého mléka či horké směsi. Nevaří se! Teplota hmoty do které se míchá stačí okolo 80 °C.

Zdroj: Cukrář.cz, téma: Želatina pomóc!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy