REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Způsoby uzení v domácích udírnách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rozlišujeme uzení studeným, teplým a horkým vzduchem. To znamená, že uzení provádíme za různých teplot a doby. Také trvanlivost vyuzených produktů je závislá na použité metodě uzení.


Uzení zastudena:

Provádí se při teplotě mezi 14 až 24 °C. Jedním z nejdůležitějších předpokladů, aby uzená surovina (klobásy, salámy, šunka, vepřový bůček) byla naprosto suchá . I dřevo by mělo být zbavené vlhkosti. Piliny , jako topidlo musí být lisované, volně sypané by mohli zapříčinit vyšlehnutí plamenu a tím zvýšení teploty při uzení.

Při uzení za studena je důležité, aby teplota nepřesáhla 30 °C, vlhkost vzduchu se musí pohybovat od 75 do 85 %. Využívá se kouř vznikající při doutnání. Doba uzení je od několika dní až (v případě šunky) do několika týdnů. Surovina dobře prosolená se pověsí do komína, kde musí být zajištěn dostatečný přísun vzduchu a to hlavně v době, kdy není oheň aktivní. Uzení za studena se provádí zásadně v chladných měsících.

Uzení zatepla:

Probíhá při teplotách od 30 do 50 °C po dobu 2-24 hodin. Kouř vzniká z tvrdého dřeva, které se zasypává mírně vlhkými bukovími třískami. Vlhkost je tak na 80 %. Potraviny uzené zatepla se musí spotřebovat během krátké doby, nejpozději do tří týdnů. Tímto způsobem se udí salámy, dušené šunky. Udí se kouřem vznikajícím při doutnání a to nepřetržitě, bez vyhasnutí ohně.

Uzení zahorka:

Při této metodě je nejkratší doba uzení a tedy i nejrychlejší doba spotřeby vyuzených surovin. Toto uzení je vhodné pro syrové nebo vařené klobásy a popřípadě pro dušnou šunku. K výrobě kouře se používá tvrdé dřevo (bukové), ale lze použít i břízu. Je nevhodné dřevo s vysokým obsahem pryskyřice. Maso se nasolí, dobře vytře utěrkou a pak se na několik hodin pověsí do dobře větratelného prostoru. Doba uzení je od 30 minut do 2hodin a to při teplotách od 50 °C.

Uzení zavlhka:

Tato ne zcela rozšířená metoda využívá teploty uzení od 25 do 30 °C. V udírně musí vzniknout ne jen kouř, ale i pára, která vzniká pomocí nádoby naplněné vodou. Vlhkost vzduchu je na cca 90 %. Tato metoda se používá především u syrových salámů, aby dozrávaly rovnoměrně a na povrchu nevysychaly.

Sušení vzduchem:

Tato příbuzná metoda uzení je velmi náročná na kontrolu teploty a stavu vlhkosti vzduchu. Maso se nakládá na několik dní až týdnů do láku a pak se máčí. Nakonec se dosušuje v průvanu.

Autor: Egon Binder

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy