REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Způsoby uzení v domácích udírnách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rozlišujeme uzení studeným, teplým a horkým vzduchem. To znamená, že uzení provádíme za různých teplot a doby. Také trvanlivost vyuzených produktů je závislá na použité metodě uzení.


Uzení zastudena:

Provádí se při teplotě mezi 14 až 24 °C. Jedním z nejdůležitějších předpokladů, aby uzená surovina (klobásy, salámy, šunka, vepřový bůček) byla naprosto suchá . I dřevo by mělo být zbavené vlhkosti. Piliny , jako topidlo musí být lisované, volně sypané by mohli zapříčinit vyšlehnutí plamenu a tím zvýšení teploty při uzení.

Při uzení za studena je důležité, aby teplota nepřesáhla 30 °C, vlhkost vzduchu se musí pohybovat od 75 do 85 %. Využívá se kouř vznikající při doutnání. Doba uzení je od několika dní až (v případě šunky) do několika týdnů. Surovina dobře prosolená se pověsí do komína, kde musí být zajištěn dostatečný přísun vzduchu a to hlavně v době, kdy není oheň aktivní. Uzení za studena se provádí zásadně v chladných měsících.

Uzení zatepla:

Probíhá při teplotách od 30 do 50 °C po dobu 2-24 hodin. Kouř vzniká z tvrdého dřeva, které se zasypává mírně vlhkými bukovími třískami. Vlhkost je tak na 80 %. Potraviny uzené zatepla se musí spotřebovat během krátké doby, nejpozději do tří týdnů. Tímto způsobem se udí salámy, dušené šunky. Udí se kouřem vznikajícím při doutnání a to nepřetržitě, bez vyhasnutí ohně.

Uzení zahorka:

Při této metodě je nejkratší doba uzení a tedy i nejrychlejší doba spotřeby vyuzených surovin. Toto uzení je vhodné pro syrové nebo vařené klobásy a popřípadě pro dušnou šunku. K výrobě kouře se používá tvrdé dřevo (bukové), ale lze použít i břízu. Je nevhodné dřevo s vysokým obsahem pryskyřice. Maso se nasolí, dobře vytře utěrkou a pak se na několik hodin pověsí do dobře větratelného prostoru. Doba uzení je od 30 minut do 2hodin a to při teplotách od 50 °C.

Uzení zavlhka:

Tato ne zcela rozšířená metoda využívá teploty uzení od 25 do 30 °C. V udírně musí vzniknout ne jen kouř, ale i pára, která vzniká pomocí nádoby naplněné vodou. Vlhkost vzduchu je na cca 90 %. Tato metoda se používá především u syrových salámů, aby dozrávaly rovnoměrně a na povrchu nevysychaly.

Sušení vzduchem:

Tato příbuzná metoda uzení je velmi náročná na kontrolu teploty a stavu vlhkosti vzduchu. Maso se nakládá na několik dní až týdnů do láku a pak se máčí. Nakonec se dosušuje v průvanu.

Autor: Egon Binder

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy