REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Znáte mezinárodní sladké dny? Oslavte výročí želatinových medvídků nanuky s překvapením

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ananas, malina, jahoda, jablko, pomeranč a citron. To jsou příchutě legendárních gumových medvídků HARIBO, na kterých si v neděli 15. července budeme pochutnávat přesně 96 let. Lahodné želatinové bonbony však nejsou jedinou cukrovinkou, která si vysloužila svůj mezinárodní den. Tolik oblíbené čokoládě přísluší celosvětových svátků hned pět, zmrzlině nejméně osm a lízátkům či obyčejným křupavým sušenkám pak vždy po jednom. Poznejte je všechny a doplňte svůj kalendář o mezinárodní sladké dny. Důvod k oslavě tak najdete téměř vždy a s tématem si už nebudete muset lámat hlavu. Oslaďte si prázdninové dny a vzdejte hold želatinovým cukrátkům svěžími nanuky s překvapením!


Nejsladší svátky

Den matek nebo otců asi už dobře známe všichni. S Valentýnem či Halloweenem je to už trochu složitější, obchodníci se však každý rok pořádně snaží, abychom si jejich data pevně uchovali v paměti. Fenomén mezinárodních dnů poslední roky nabral pořádně na obrátkách, a tak se není čemu divit, že svou oslavu už mají třeba i takové pochoutky jako kandovaná pomerančová kůra (4. května), šlehačka (5. ledna) nebo známá americká sladká kombinace arašídového másla a marmelády (2. dubna). Že sladké lahůdky mají ve Státech opravdu rádi dokazuje i jejich svátek jménem Nejsladší den (v překladu The Sweetest Day). Tento den připadá na třetí říjnovou sobotu a uctívá lásku nejenom mezi partnery, ale jednoduše ke všem živým tvorům, díky kterým je náš život jedinečný.

 

Čokoláda pět, zmrzlina osm

Uděláte si čas od času radost čokoládou či zmrzlinou? Špatné svědomí vás trápit nemusí. Jak kakaová, tak i zmrzlá dobrota totiž patří ke sladkostem, k nimž se váže nejvyšší počet mezinárodních dnů. Dohromady jich je třináct – pět pro čokoládu a osm pro zmrzlinu. Své chuťové pohárky každoročně potěší milovníci mléčné (28. července) i bílé (22. září) kakaové varianty. Obecný svátek čokolády bez rozdílu pak připadá na 7. července a 16. prosince oslavíme den, kdy by se do čokoládového kabátku mělo zabalit úplně všechno. Fanoušci zmrzlého krému jistě ocení především první únorovou sobotu, na kterou připadá celosvětový den zmrzliny ke snídani.

 

Medvídci na špejli

Jedním z nejbližších sladkých svátků, který nás čeká, je Mezinárodní den gumových medvídků. Sladké želatinové potěšení poprvé vzniklo v německém Bonnu. Za tvůrce legendárních bonbonů ve tvaru malých medvědů je považován pán jménem Hans Riegel a na jeho laskomině si celý svět pochutnává již téměř sto let. Vzdejte letos hold známé želatinové pochoutce již v neděli 15. července a připravte si například svěží domácí nanuky s překvapením.

 

 

Nanuky s překvapením – Zmrzlí medvědi

Ingredience:

  • 2 sáčky HARIBO Goldbären
  • 1-2 lžíce bezinkového sirupu
  • 400 ml neperlivé vody

Postup:

Připravte bezinkovou šťávu podle chuti. Do tvořítek na nanuky rovnoměrně vsypte želatinové medvídky. Dolijte bezinkovou šťávou a zamrazte nejméně 4 hodiny.

TIP: Na úplně nový chuťový level nanuky posunete čerstvým nasekaným ovocem, které vsypete do tvořítek před přidáním bezinkové šťávy. Hodí se například červené bobulovité ovoce nebo exotické kiwi.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Cheesecake tak, jak ho neznáte

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy