REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.


Jak svátek svatého Patrika vzniknul?

Datum 17. března připadá na den úmrtí irského křesťanského misionáře svatého Patrika. K samotné postavě tohoto světce se váže mnoho legend. Nejenže údajně vyhnal z Irska všechny jedovaté hady, ale je i důvodem, proč si většina z nás při vzpomínce na Irsko vybaví právě zelený trojlístek. Na kousku jetele prý kdysi vysvětlovat místním pohanům koncept trojjedinosti Boha a od té doby je tato rostlina nejen jeho symbolem, ale znakem celého Irska. Snítka jasně zelenkavého jetele se stala pro tento svátek natolik typickou, že lidé v tento den barví nazeleno naprosto vše – od tváří, po jídlo i nápoje. A pokud byste v tento sváteční den zabloudili třeba do Chicaga, tak byste zjistili, že místní nazeleno barví každoročně i řeku. Praví Irové však tento den začnou bohoslužbou, kterou pro ně končí několikatýdenní půst. A jde konec postního období plného odpírání oslavit jinak než dobrým jídlem a popíjením?

 

 

Svatý Patrik dnešních dní

Přestože náboženský charakter tohoto svátku dodnes přetrvává, tak v samotném Irsku se netěšíval takové popularitě jako ve světě. Za svůj jej přijali hlavně irští emigranti, kteří se přestěhovali do anglofonních zemí jako USA, Kanada, Nový Zéland, Velká Británie či Austrálie. Místo půstu a mší byste se však v jejich podání setkali spíše s veselými průvody, kostýmy, cinkajícími skleničkami a přehlídkami plných rozzářených lidí. Tato nová forma oslavy svatého Patrika se stala na konci milénia natolik populární, že jej přijali za vlastní nakonec samotní Irové a postupně i ostatní cizinci. Díky tomu i v České republice můžete jeden den v březnu ochutnat v kdejaké malé irské hospůdce zelené speciality, degustovat whiskey nebo zkusit na čepu sváteční brčálově zabarvené pivo.

 

Udělejte si vlastní irský večírek doma

Pokud vás bujaré pouliční oslavy ani náboženská stránka tohoto svátku nelákají, tak není nic jednoduššího než si udělat vlastní irskou komorní párty doma. Provětrejte svůj šatník, doplňte jej o zelenkavé barvy a dejte se do výzdoby vašeho bytu, která na vaše přátele dýchne pravou irskou atmosférou. Nemůžete se splést, pokud sáhnete po tematice trojlístků a kulinářsky zakouzlíte se zelenými surovinami jako je špenát, bazalkové pesto, avokádo, limetky či svěží čaj matcha.

Nezapomeňte se zásobit i alkoholem, který k tomuto svátku neodmyslitelně patří. Svým známým pak třeba můžete představit tradiční irský zvyk utopený trojlístek, při kterém se do sklenice dá snítka jetele, zaleje se notnou dávkou whiskey a za zvuků tradiční irské hudby s ní připijte na zdraví svatému Patrikovi.

 

Anebo můžete zkusit něco jednoduššího:

Irská káva s Baileys

Ingredience:

  • 120 ml kávy
  • 40 ml Baileys Original
  • Smetana
  • Hoblinky čokolády k dozdobení

Postup:

Sklenici na irskou kávu nahřejte horkou vodou. Uvařte čerstvou kávu a nalijte ji do připravené sklenice. Přilijte likér Baileys a důkladně promíchejte. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte a opatrně nalijte na hladinu nápoje tak, aby se po spojení s horkou vodou nepotopila. Kávu ozdobte nastrouhanými hoblinky čokolády nebo posypky.

 

Mojito podle kapitána

Ingredience:

  • 35 ml Captain Morgan Original Spiced Gold
  • 50 ml sodovky
  • 17, 5 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 10 lístků čerstvé máty
  • 1 čajová lžička cukru

Postup:

Mátu spolu s cukrem paličkou rozmělněte v shakeru tak, aby se chuť i vůně máty uvolnila. Přidejte drcený led, rum a limetovou šťávu a důkladně promíchejte. Přelijte do sklenice a tu dolijte 50 ml sody. Ozdobte mátou a podávejte.

 

 

Johnnie Walker & Máta & Okurka

Ingredience:

  • 40 ml Johnnie Walker Red Label
  • 175 ml sody
  • Plátky okurky
  • Máta

Postup:

Sklenici naplňte ledovými kostkami. Přilijte Johnnie Walker a následně sodu. Ozdobte na plátky pokrájenou okurkou a snítkou máty.

 

 

Vděčná Caipiroska

Ingredience:

  • 40 ml Smirnoff vodky
  • 3 měsíčky limety
  • 2 čajové lžičky třtinového cukru
  • Hrst drceného ledu
  • Máta

Postup:

Měsíčky limety vložte do sklenice, přisypte třtinový cukr a důkladně pomačkejte. Přidejte Smirnoff vodku, drcený led a promíchejte. Podle potřeby přisypte led, aby byla sklenice vrchovatá. Ozdobte

   

Peperminton

Ingredience:

  • 40 ml Božkov Peprmint
  • 120 ml toniku
  • Led
  • Měsíček citronu, čerstvá máta k dozdobení

Postup:

Whisky sklenici naplňte ledem. Nalijte do ní Božkov peprmint a dolijte tonikem. Drink ozdobte měsíčkem citronu a čerstvou mátou.

 

 

Smirnoff Smash

Ingredience:

  • 40 ml Smirnoff vodky
  • 100 ml sody
  • 15 ml citronové šťávy
  • 1/8 čerstvé limety

Postup:

Sklenici naplňte ledem, přilijte vodku a citronovou šťávu. Dolijte sodou a důkladně promíchejte. Drink ozdobte plátky limety.

 

 
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy