REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.


Jak svátek svatého Patrika vzniknul?

Datum 17. března připadá na den úmrtí irského křesťanského misionáře svatého Patrika. K samotné postavě tohoto světce se váže mnoho legend. Nejenže údajně vyhnal z Irska všechny jedovaté hady, ale je i důvodem, proč si většina z nás při vzpomínce na Irsko vybaví právě zelený trojlístek. Na kousku jetele prý kdysi vysvětlovat místním pohanům koncept trojjedinosti Boha a od té doby je tato rostlina nejen jeho symbolem, ale znakem celého Irska. Snítka jasně zelenkavého jetele se stala pro tento svátek natolik typickou, že lidé v tento den barví nazeleno naprosto vše – od tváří, po jídlo i nápoje. A pokud byste v tento sváteční den zabloudili třeba do Chicaga, tak byste zjistili, že místní nazeleno barví každoročně i řeku. Praví Irové však tento den začnou bohoslužbou, kterou pro ně končí několikatýdenní půst. A jde konec postního období plného odpírání oslavit jinak než dobrým jídlem a popíjením?

 

 

Svatý Patrik dnešních dní

Přestože náboženský charakter tohoto svátku dodnes přetrvává, tak v samotném Irsku se netěšíval takové popularitě jako ve světě. Za svůj jej přijali hlavně irští emigranti, kteří se přestěhovali do anglofonních zemí jako USA, Kanada, Nový Zéland, Velká Británie či Austrálie. Místo půstu a mší byste se však v jejich podání setkali spíše s veselými průvody, kostýmy, cinkajícími skleničkami a přehlídkami plných rozzářených lidí. Tato nová forma oslavy svatého Patrika se stala na konci milénia natolik populární, že jej přijali za vlastní nakonec samotní Irové a postupně i ostatní cizinci. Díky tomu i v České republice můžete jeden den v březnu ochutnat v kdejaké malé irské hospůdce zelené speciality, degustovat whiskey nebo zkusit na čepu sváteční brčálově zabarvené pivo.

 

Udělejte si vlastní irský večírek doma

Pokud vás bujaré pouliční oslavy ani náboženská stránka tohoto svátku nelákají, tak není nic jednoduššího než si udělat vlastní irskou komorní párty doma. Provětrejte svůj šatník, doplňte jej o zelenkavé barvy a dejte se do výzdoby vašeho bytu, která na vaše přátele dýchne pravou irskou atmosférou. Nemůžete se splést, pokud sáhnete po tematice trojlístků a kulinářsky zakouzlíte se zelenými surovinami jako je špenát, bazalkové pesto, avokádo, limetky či svěží čaj matcha.

Nezapomeňte se zásobit i alkoholem, který k tomuto svátku neodmyslitelně patří. Svým známým pak třeba můžete představit tradiční irský zvyk utopený trojlístek, při kterém se do sklenice dá snítka jetele, zaleje se notnou dávkou whiskey a za zvuků tradiční irské hudby s ní připijte na zdraví svatému Patrikovi.

 

Anebo můžete zkusit něco jednoduššího:

Irská káva s Baileys

Ingredience:

  • 120 ml kávy
  • 40 ml Baileys Original
  • Smetana
  • Hoblinky čokolády k dozdobení

Postup:

Sklenici na irskou kávu nahřejte horkou vodou. Uvařte čerstvou kávu a nalijte ji do připravené sklenice. Přilijte likér Baileys a důkladně promíchejte. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte a opatrně nalijte na hladinu nápoje tak, aby se po spojení s horkou vodou nepotopila. Kávu ozdobte nastrouhanými hoblinky čokolády nebo posypky.

 

Mojito podle kapitána

Ingredience:

  • 35 ml Captain Morgan Original Spiced Gold
  • 50 ml sodovky
  • 17, 5 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 10 lístků čerstvé máty
  • 1 čajová lžička cukru

Postup:

Mátu spolu s cukrem paličkou rozmělněte v shakeru tak, aby se chuť i vůně máty uvolnila. Přidejte drcený led, rum a limetovou šťávu a důkladně promíchejte. Přelijte do sklenice a tu dolijte 50 ml sody. Ozdobte mátou a podávejte.

 

 

Johnnie Walker & Máta & Okurka

Ingredience:

  • 40 ml Johnnie Walker Red Label
  • 175 ml sody
  • Plátky okurky
  • Máta

Postup:

Sklenici naplňte ledovými kostkami. Přilijte Johnnie Walker a následně sodu. Ozdobte na plátky pokrájenou okurkou a snítkou máty.

 

 

Vděčná Caipiroska

Ingredience:

  • 40 ml Smirnoff vodky
  • 3 měsíčky limety
  • 2 čajové lžičky třtinového cukru
  • Hrst drceného ledu
  • Máta

Postup:

Měsíčky limety vložte do sklenice, přisypte třtinový cukr a důkladně pomačkejte. Přidejte Smirnoff vodku, drcený led a promíchejte. Podle potřeby přisypte led, aby byla sklenice vrchovatá. Ozdobte

   

Peperminton

Ingredience:

  • 40 ml Božkov Peprmint
  • 120 ml toniku
  • Led
  • Měsíček citronu, čerstvá máta k dozdobení

Postup:

Whisky sklenici naplňte ledem. Nalijte do ní Božkov peprmint a dolijte tonikem. Drink ozdobte měsíčkem citronu a čerstvou mátou.

 

 

Smirnoff Smash

Ingredience:

  • 40 ml Smirnoff vodky
  • 100 ml sody
  • 15 ml citronové šťávy
  • 1/8 čerstvé limety

Postup:

Sklenici naplňte ledem, přilijte vodku a citronovou šťávu. Dolijte sodou a důkladně promíchejte. Drink ozdobte plátky limety.

 

 
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy