REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.


Jak svátek svatého Patrika vzniknul?

Datum 17. března připadá na den úmrtí irského křesťanského misionáře svatého Patrika. K samotné postavě tohoto světce se váže mnoho legend. Nejenže údajně vyhnal z Irska všechny jedovaté hady, ale je i důvodem, proč si většina z nás při vzpomínce na Irsko vybaví právě zelený trojlístek. Na kousku jetele prý kdysi vysvětlovat místním pohanům koncept trojjedinosti Boha a od té doby je tato rostlina nejen jeho symbolem, ale znakem celého Irska. Snítka jasně zelenkavého jetele se stala pro tento svátek natolik typickou, že lidé v tento den barví nazeleno naprosto vše – od tváří, po jídlo i nápoje. A pokud byste v tento sváteční den zabloudili třeba do Chicaga, tak byste zjistili, že místní nazeleno barví každoročně i řeku. Praví Irové však tento den začnou bohoslužbou, kterou pro ně končí několikatýdenní půst. A jde konec postního období plného odpírání oslavit jinak než dobrým jídlem a popíjením?

 

 

Svatý Patrik dnešních dní

Přestože náboženský charakter tohoto svátku dodnes přetrvává, tak v samotném Irsku se netěšíval takové popularitě jako ve světě. Za svůj jej přijali hlavně irští emigranti, kteří se přestěhovali do anglofonních zemí jako USA, Kanada, Nový Zéland, Velká Británie či Austrálie. Místo půstu a mší byste se však v jejich podání setkali spíše s veselými průvody, kostýmy, cinkajícími skleničkami a přehlídkami plných rozzářených lidí. Tato nová forma oslavy svatého Patrika se stala na konci milénia natolik populární, že jej přijali za vlastní nakonec samotní Irové a postupně i ostatní cizinci. Díky tomu i v České republice můžete jeden den v březnu ochutnat v kdejaké malé irské hospůdce zelené speciality, degustovat whiskey nebo zkusit na čepu sváteční brčálově zabarvené pivo.

 

Udělejte si vlastní irský večírek doma

Pokud vás bujaré pouliční oslavy ani náboženská stránka tohoto svátku nelákají, tak není nic jednoduššího než si udělat vlastní irskou komorní párty doma. Provětrejte svůj šatník, doplňte jej o zelenkavé barvy a dejte se do výzdoby vašeho bytu, která na vaše přátele dýchne pravou irskou atmosférou. Nemůžete se splést, pokud sáhnete po tematice trojlístků a kulinářsky zakouzlíte se zelenými surovinami jako je špenát, bazalkové pesto, avokádo, limetky či svěží čaj matcha.

Nezapomeňte se zásobit i alkoholem, který k tomuto svátku neodmyslitelně patří. Svým známým pak třeba můžete představit tradiční irský zvyk utopený trojlístek, při kterém se do sklenice dá snítka jetele, zaleje se notnou dávkou whiskey a za zvuků tradiční irské hudby s ní připijte na zdraví svatému Patrikovi.

 

Anebo můžete zkusit něco jednoduššího:

Irská káva s Baileys

Ingredience:

  • 120 ml kávy
  • 40 ml Baileys Original
  • Smetana
  • Hoblinky čokolády k dozdobení

Postup:

Sklenici na irskou kávu nahřejte horkou vodou. Uvařte čerstvou kávu a nalijte ji do připravené sklenice. Přilijte likér Baileys a důkladně promíchejte. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte a opatrně nalijte na hladinu nápoje tak, aby se po spojení s horkou vodou nepotopila. Kávu ozdobte nastrouhanými hoblinky čokolády nebo posypky.

 

Mojito podle kapitána

Ingredience:

  • 35 ml Captain Morgan Original Spiced Gold
  • 50 ml sodovky
  • 17, 5 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 10 lístků čerstvé máty
  • 1 čajová lžička cukru

Postup:

Mátu spolu s cukrem paličkou rozmělněte v shakeru tak, aby se chuť i vůně máty uvolnila. Přidejte drcený led, rum a limetovou šťávu a důkladně promíchejte. Přelijte do sklenice a tu dolijte 50 ml sody. Ozdobte mátou a podávejte.

 

 

Johnnie Walker & Máta & Okurka

Ingredience:

  • 40 ml Johnnie Walker Red Label
  • 175 ml sody
  • Plátky okurky
  • Máta

Postup:

Sklenici naplňte ledovými kostkami. Přilijte Johnnie Walker a následně sodu. Ozdobte na plátky pokrájenou okurkou a snítkou máty.

 

 

Vděčná Caipiroska

Ingredience:

  • 40 ml Smirnoff vodky
  • 3 měsíčky limety
  • 2 čajové lžičky třtinového cukru
  • Hrst drceného ledu
  • Máta

Postup:

Měsíčky limety vložte do sklenice, přisypte třtinový cukr a důkladně pomačkejte. Přidejte Smirnoff vodku, drcený led a promíchejte. Podle potřeby přisypte led, aby byla sklenice vrchovatá. Ozdobte

   

Peperminton

Ingredience:

  • 40 ml Božkov Peprmint
  • 120 ml toniku
  • Led
  • Měsíček citronu, čerstvá máta k dozdobení

Postup:

Whisky sklenici naplňte ledem. Nalijte do ní Božkov peprmint a dolijte tonikem. Drink ozdobte měsíčkem citronu a čerstvou mátou.

 

 

Smirnoff Smash

Ingredience:

  • 40 ml Smirnoff vodky
  • 100 ml sody
  • 15 ml citronové šťávy
  • 1/8 čerstvé limety

Postup:

Sklenici naplňte ledem, přilijte vodku a citronovou šťávu. Dolijte sodou a důkladně promíchejte. Drink ozdobte plátky limety.

 

 
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy