REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.


Jak svátek svatého Patrika vzniknul?

Datum 17. března připadá na den úmrtí irského křesťanského misionáře svatého Patrika. K samotné postavě tohoto světce se váže mnoho legend. Nejenže údajně vyhnal z Irska všechny jedovaté hady, ale je i důvodem, proč si většina z nás při vzpomínce na Irsko vybaví právě zelený trojlístek. Na kousku jetele prý kdysi vysvětlovat místním pohanům koncept trojjedinosti Boha a od té doby je tato rostlina nejen jeho symbolem, ale znakem celého Irska. Snítka jasně zelenkavého jetele se stala pro tento svátek natolik typickou, že lidé v tento den barví nazeleno naprosto vše – od tváří, po jídlo i nápoje. A pokud byste v tento sváteční den zabloudili třeba do Chicaga, tak byste zjistili, že místní nazeleno barví každoročně i řeku. Praví Irové však tento den začnou bohoslužbou, kterou pro ně končí několikatýdenní půst. A jde konec postního období plného odpírání oslavit jinak než dobrým jídlem a popíjením?

 

 

Svatý Patrik dnešních dní

Přestože náboženský charakter tohoto svátku dodnes přetrvává, tak v samotném Irsku se netěšíval takové popularitě jako ve světě. Za svůj jej přijali hlavně irští emigranti, kteří se přestěhovali do anglofonních zemí jako USA, Kanada, Nový Zéland, Velká Británie či Austrálie. Místo půstu a mší byste se však v jejich podání setkali spíše s veselými průvody, kostýmy, cinkajícími skleničkami a přehlídkami plných rozzářených lidí. Tato nová forma oslavy svatého Patrika se stala na konci milénia natolik populární, že jej přijali za vlastní nakonec samotní Irové a postupně i ostatní cizinci. Díky tomu i v České republice můžete jeden den v březnu ochutnat v kdejaké malé irské hospůdce zelené speciality, degustovat whiskey nebo zkusit na čepu sváteční brčálově zabarvené pivo.

 

Udělejte si vlastní irský večírek doma

Pokud vás bujaré pouliční oslavy ani náboženská stránka tohoto svátku nelákají, tak není nic jednoduššího než si udělat vlastní irskou komorní párty doma. Provětrejte svůj šatník, doplňte jej o zelenkavé barvy a dejte se do výzdoby vašeho bytu, která na vaše přátele dýchne pravou irskou atmosférou. Nemůžete se splést, pokud sáhnete po tematice trojlístků a kulinářsky zakouzlíte se zelenými surovinami jako je špenát, bazalkové pesto, avokádo, limetky či svěží čaj matcha.

Nezapomeňte se zásobit i alkoholem, který k tomuto svátku neodmyslitelně patří. Svým známým pak třeba můžete představit tradiční irský zvyk utopený trojlístek, při kterém se do sklenice dá snítka jetele, zaleje se notnou dávkou whiskey a za zvuků tradiční irské hudby s ní připijte na zdraví svatému Patrikovi.

 

Anebo můžete zkusit něco jednoduššího:

Irská káva s Baileys

Ingredience:

  • 120 ml kávy
  • 40 ml Baileys Original
  • Smetana
  • Hoblinky čokolády k dozdobení

Postup:

Sklenici na irskou kávu nahřejte horkou vodou. Uvařte čerstvou kávu a nalijte ji do připravené sklenice. Přilijte likér Baileys a důkladně promíchejte. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte a opatrně nalijte na hladinu nápoje tak, aby se po spojení s horkou vodou nepotopila. Kávu ozdobte nastrouhanými hoblinky čokolády nebo posypky.

 

Mojito podle kapitána

Ingredience:

  • 35 ml Captain Morgan Original Spiced Gold
  • 50 ml sodovky
  • 17, 5 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 10 lístků čerstvé máty
  • 1 čajová lžička cukru

Postup:

Mátu spolu s cukrem paličkou rozmělněte v shakeru tak, aby se chuť i vůně máty uvolnila. Přidejte drcený led, rum a limetovou šťávu a důkladně promíchejte. Přelijte do sklenice a tu dolijte 50 ml sody. Ozdobte mátou a podávejte.

 

 

Johnnie Walker & Máta & Okurka

Ingredience:

  • 40 ml Johnnie Walker Red Label
  • 175 ml sody
  • Plátky okurky
  • Máta

Postup:

Sklenici naplňte ledovými kostkami. Přilijte Johnnie Walker a následně sodu. Ozdobte na plátky pokrájenou okurkou a snítkou máty.

 

 

Vděčná Caipiroska

Ingredience:

  • 40 ml Smirnoff vodky
  • 3 měsíčky limety
  • 2 čajové lžičky třtinového cukru
  • Hrst drceného ledu
  • Máta

Postup:

Měsíčky limety vložte do sklenice, přisypte třtinový cukr a důkladně pomačkejte. Přidejte Smirnoff vodku, drcený led a promíchejte. Podle potřeby přisypte led, aby byla sklenice vrchovatá. Ozdobte

   

Peperminton

Ingredience:

  • 40 ml Božkov Peprmint
  • 120 ml toniku
  • Led
  • Měsíček citronu, čerstvá máta k dozdobení

Postup:

Whisky sklenici naplňte ledem. Nalijte do ní Božkov peprmint a dolijte tonikem. Drink ozdobte měsíčkem citronu a čerstvou mátou.

 

 

Smirnoff Smash

Ingredience:

  • 40 ml Smirnoff vodky
  • 100 ml sody
  • 15 ml citronové šťávy
  • 1/8 čerstvé limety

Postup:

Sklenici naplňte ledem, přilijte vodku a citronovou šťávu. Dolijte sodou a důkladně promíchejte. Drink ozdobte plátky limety.

 

 
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy