REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zelenina jako strašák dětských talířů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.


Zní to až neuvěřitelně, ale naše ratolesti by měly za den sníst až tři porce zeleniny. Jedna porce pak odpovídá asi jedné dětské hrsti. Tím, že budeme děti nutit, ale většinou ničeho nedosáhneme. A v případě, že se pak doma nepřipravují chutné zeleninové pokrmy, ale spíše napodobeniny ze školních kuchyní, se spíše setkáme s odporem než pochvalou. Dětem musíme zeleninu v první řadě představit a také ji musíme sami jíst, protože si v nás od mala vytváří svůj vzor.

 

 

Vybírejte kvalitu

Skladba jídelníčku by se neměla obejít bez hodnotných potravin. Už v rané fázi života si totiž děti vytvářejí návyky, které si se sebou odnáší do života. Proto je důležité vybírat pečlivě, a to především z produkce ekologického zemědělství, kde se nepoužívají umělá hnojiva ani další chemické látky jako např. pesticidy, takže bio zeleninu nemusíte vůbec loupat, stačí ji jen umýt. Pro nákup bio zeleniny můžete kromě bio farem vyzkoušet také farmářské e-shopy nebo kamenné obchody, kde bioprodukty najdete pod označením biolistu nebo biozebry.

 

Zapojte děti

Zkuste vybírat zeleninu přímo s dětmi a také si s nimi o potravinách povídejte. Častým problémem totiž bývá, že děti nechtějí jíst jednoduše to, co neznají. Vyzkoušet můžete lákavější a barevnější druhy, mezi které řadíme třeba kukuřici, hrášek, řepu, mrkev i okurky. Pomůže také zapojení dětí do vaření, kdy se můžou sami podílet na tom, jakou zeleninu si například do zapečených těstovin nebo oblíbených zeleninových placek vyberou.

 

Vykrajovátka nejen na cukroví

Srdíčka z vařené mrkve anebo berušky z cherry rajčátek. Zapojte fantazii a zkuste dětem přiblížit ty zeleninové druhy, které by jinak zůstaly bez povšimnutí. Z okurky nebo mrkve můžete nakrájet dlouhé hranolky, které si mohou děti namáčet v dipu. Oblíbené jsou i zeleninové pyré, a to hlavně hráškové, které se podává například k britské specialitě fish and chips.

 

Náš tip: Zeleninová pizza

Vyzkoušejte neobvyklou variantu oblíbené pizzy, která neobsahuje ani špetku mouky a děti si ji určitě zamilují. Navíc se na její jednoduché přípravě mohou sami podílet.

 

 

Recept najdete zde, stačí kliknout na nadpis nebo fotografii receptu: Zeleninová pizza

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

 

Další článek k tématu najdete zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy