REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.


V současné době zažívá zdravé pečení velký boom. Přestože se zdá, že pustit se do zdravého dortu bude vyžadovat mnoho brouzdání po internetu, abyste sehnali správné suroviny, není tomu tak: „Suroviny na tyto dorty se dají běžně sehnat v obchodech nebo ve zdravých výživách,“ říká cukrářka Dortisimo.cz Olga Ceralová.

 

Zdravý dort? Pusťte se rovnou do raw!

Pokud přemýšlíte o tom, že byste zkusili zdravou alternativu oblíbené sladké tečky po jídle, klidně se rovnou pusťte do již dobře probádaných vod raw pečení. To vychází ze stravovacího stylu, ve kterém se nekonzumuje nic, co by prošlo teplotou vyšší než 42 °C. „Raw dorty fungují na rostlinné bázi a k jejich tvorbě se používají především ořechy, ovoce a přírodní sladidla,“ vysvětluje Olga Ceralová.

 

Zdraví není jediný benefit

Raw dorty bývají hutnější, protože základní hmotu tvoří ořechy nebo sušené ovoce. Proto vám bude stačit jen malý kousek, abyste si užili skvělou chuť a současně se zasytili. Raw zákusky tak představují i skvělou alternativu, když chystáte pohoštění. Připravte více zdravých dortíků a servírujte je na menší kousky. Díky tomu může každý ochutnat všechny druhy a raut bude vypadat bohatší a pestřejší.

 

Když chcete péct zdravě, ale zlehka

Možná že i vy patříte mezi ženy, které se snaží pečení trochu odlehčit. Za tímto účelem skvěle poslouží zelenina, se kterou můžete pracovat v podobě příbuzných receptů těm, které běžně znáte. „V pečení se stále více rozmáhá trend netradičního využití zeleniny a ovoce. Můžeme ho kromě zdobení, přidat i do korpusů, které jsou potom nadýchanější, vláčnější a získají úplně novou a netradiční chuť,“ radí Olga Ceralová z Dortisimo.cz. Trocha zeleniny v těstě tak přinese zajímavější chuť i zdravější výsledek.

RECEPT: Mrkvový dort podle receptu cukrářky Olgy Ceralové se objeví po kliknutí na jeho název nebo fotografii!

 

 

TIP: Zpestřete zdravé dorty semínkovou směsí

 

Na Dortisimo.cz pořídíte již namíchanou směs lněného, slunečnicového, sezamového a dýňového semínka, kterými můžete obohatit vaše zdravé dezerty. Trochu přisypat můžete přímo do těsta nebo směsí ozdobit dort na povrchu. Hodí se i do kaší, smoothie nebo do domácího chleba.

Cena: 43 Kč

www.dortisimo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy