REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdravé a přesto výborné, připravte dětem svačinky na cesty!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve školních lavicích sice už děti moc času nestráví, ale brzo vyrazí na výlety nebo tábory. Lámete si už teď hlavu s tím, jaké jídlo jim zabalíte s sebou, aby neměly hlad, svačina jim chutnala a zároveň jim poskytla vše potřebné pro jejich organismus? Přinášíme vám několik tipů na výživné svačinky, které vašim potomkům zaručeně zachutnají.


Domácí granola s jogurtem, raw tyčinky nebo chutná celerová pomazánka s kváskovým chlebem a zeleninou. To vše můžete ratolestem přibalit s sebou na cesty, ať už vyráží na příměstský tábor či na výlet. Některou ze sladkých dobrot jim můžete připravit také jako odměnu za vysvědčení, které na konci června přinesou domů.

Pro své potomky chceme jen to nejlepší, a tak bychom měli už při výběru ingrediencí myslet na kvalitu. Tu spolehlivě najdete u certifikovaných biopotravin, které jsou označeny logy biolistu či biozebry. Jedná se o produkty pocházející z ekologického zemědělství, které nezatěžuje půdu ani vodní zdroje chemickými látkami. Plodiny jsou vypěstovány v souladu s přírodou, bez umělých stabilizátorů. Kromě běžných obchodů naleznete široký výběr také u lokálních bio farmářů, kterých je v tuzemsku už více než 4 600.

 

Domácí granola

  • 200-300 g bio ovesných vloček
  • Bio oříšky (lískové, kešu, vlašské či pekanové)
  • Bio sušené ovoce (meruňky, švestky, jablka)
  • Bio slunečnicová a chia semínka
  • Dvě lžíce bio kakaa
  • Dvě lžíce bio medu

Výhodou granoly je, že do ní můžete přidat oblíbené ingredience vašich dětí. Základem jsou ovesné vločky. Na pekáč granoly jich bude stačit 200 až 300 gramů. V míse je smíchejte s libovolným množstvím různých druhů oříšků, sušeného ovoce, výborné jsou například švestky nebo domácí křížaly. Přidat můžete také semínka, například slunečnicová či v poslední době oblíbená chia. Pokud vaše ratolesti zbožňují čokoládu a kakaovou chuť, přidejte ještě dvě lžíce kvalitního kakaa.

Všechny přísady promíchejte společně se dvěma lžícemi bio medu. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte přibližně půl hodiny zhruba na 150 stupňů Celsia a průběžně s granolou míchejte. Dávejte pozor na spálení! Hotová granola skvěle chutná s jogurtem či tvarohem, který dětem můžete dát společně se směsí do skleničky, ať máte jistotu, že se jim v batůžku nestane žádná nehoda. A nezapomeňte na lžičku!

 

 

Raw tyčinky

  • Bio jemné ovesné vločky
  • Bio sušené datle bez pecek
  • Bio kakao

Nepečené ovocné tyčinky jsou v poslední době čím dál oblíbenější. Jedná se o zdravější alternativu různých doslazovaných müsli tyček. V tomto receptu ale žádný cukr navíc potřebovat nebudete, přirozeně sladkou chuť totiž poskytnou datle. Podobné svačinky stojí v obchodě i více než dvacet korun, přitom je jejich výroba opravdu nenáročná a stačí k ní jen tři ingredience.

Potřebovat budete opět ovesné vločky, tentokrát se hodí spíše rozemleté. Sušené datle pokrájejte na malé kousky a umixujte tak, aby se vytvořila lepkavá pasta. Ovoce vložte do misky a přisypejte zhruba stejné množství vloček a dvě lžíce kakaa. Směs rukama dobře promíchejte v tužší pastu, kterou rovnoměrně rozprostřete do malého pekáčku či obdélníkové misky vyložené pečícím papírem. Tyčinky nechce v lednici přes noc ztuhnout a ráno hmotu pokrájejte do požadovaného tvaru. Jednotlivé kousky zabalte do papíru a hurá na výlet!

 

 

Celerová pomazánka

  • 1 menší bio celer
  • 1 bio cibule
  • Bio čerstvý sýr
  • 3 bio vejce
  • Bio petržel

Celer u dětí příliš oblíbený nebývá, ve formě pomazánky je ale opravdu výborný a na chuť mu přijdou i jeho zarytí odpůrci. Jeden menší celer nadrobno nastrouhejte. Přijdete k němu pokrájenou cibulku, špetku soli a pepře, balení čerstvého sýra, tři vařená vejce a čerstvou petrželku. Směs promixujte. Pomazánka nejlépe chutná na bio kváskovém chlebu společně s čerstvou zeleninou.

 

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy