REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdravé a přesto výborné, připravte dětem svačinky na cesty!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve školních lavicích sice už děti moc času nestráví, ale brzo vyrazí na výlety nebo tábory. Lámete si už teď hlavu s tím, jaké jídlo jim zabalíte s sebou, aby neměly hlad, svačina jim chutnala a zároveň jim poskytla vše potřebné pro jejich organismus? Přinášíme vám několik tipů na výživné svačinky, které vašim potomkům zaručeně zachutnají.


Domácí granola s jogurtem, raw tyčinky nebo chutná celerová pomazánka s kváskovým chlebem a zeleninou. To vše můžete ratolestem přibalit s sebou na cesty, ať už vyráží na příměstský tábor či na výlet. Některou ze sladkých dobrot jim můžete připravit také jako odměnu za vysvědčení, které na konci června přinesou domů.

Pro své potomky chceme jen to nejlepší, a tak bychom měli už při výběru ingrediencí myslet na kvalitu. Tu spolehlivě najdete u certifikovaných biopotravin, které jsou označeny logy biolistu či biozebry. Jedná se o produkty pocházející z ekologického zemědělství, které nezatěžuje půdu ani vodní zdroje chemickými látkami. Plodiny jsou vypěstovány v souladu s přírodou, bez umělých stabilizátorů. Kromě běžných obchodů naleznete široký výběr také u lokálních bio farmářů, kterých je v tuzemsku už více než 4 600.

 

Domácí granola

  • 200-300 g bio ovesných vloček
  • Bio oříšky (lískové, kešu, vlašské či pekanové)
  • Bio sušené ovoce (meruňky, švestky, jablka)
  • Bio slunečnicová a chia semínka
  • Dvě lžíce bio kakaa
  • Dvě lžíce bio medu

Výhodou granoly je, že do ní můžete přidat oblíbené ingredience vašich dětí. Základem jsou ovesné vločky. Na pekáč granoly jich bude stačit 200 až 300 gramů. V míse je smíchejte s libovolným množstvím různých druhů oříšků, sušeného ovoce, výborné jsou například švestky nebo domácí křížaly. Přidat můžete také semínka, například slunečnicová či v poslední době oblíbená chia. Pokud vaše ratolesti zbožňují čokoládu a kakaovou chuť, přidejte ještě dvě lžíce kvalitního kakaa.

Všechny přísady promíchejte společně se dvěma lžícemi bio medu. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte přibližně půl hodiny zhruba na 150 stupňů Celsia a průběžně s granolou míchejte. Dávejte pozor na spálení! Hotová granola skvěle chutná s jogurtem či tvarohem, který dětem můžete dát společně se směsí do skleničky, ať máte jistotu, že se jim v batůžku nestane žádná nehoda. A nezapomeňte na lžičku!

 

 

Raw tyčinky

  • Bio jemné ovesné vločky
  • Bio sušené datle bez pecek
  • Bio kakao

Nepečené ovocné tyčinky jsou v poslední době čím dál oblíbenější. Jedná se o zdravější alternativu různých doslazovaných müsli tyček. V tomto receptu ale žádný cukr navíc potřebovat nebudete, přirozeně sladkou chuť totiž poskytnou datle. Podobné svačinky stojí v obchodě i více než dvacet korun, přitom je jejich výroba opravdu nenáročná a stačí k ní jen tři ingredience.

Potřebovat budete opět ovesné vločky, tentokrát se hodí spíše rozemleté. Sušené datle pokrájejte na malé kousky a umixujte tak, aby se vytvořila lepkavá pasta. Ovoce vložte do misky a přisypejte zhruba stejné množství vloček a dvě lžíce kakaa. Směs rukama dobře promíchejte v tužší pastu, kterou rovnoměrně rozprostřete do malého pekáčku či obdélníkové misky vyložené pečícím papírem. Tyčinky nechce v lednici přes noc ztuhnout a ráno hmotu pokrájejte do požadovaného tvaru. Jednotlivé kousky zabalte do papíru a hurá na výlet!

 

 

Celerová pomazánka

  • 1 menší bio celer
  • 1 bio cibule
  • Bio čerstvý sýr
  • 3 bio vejce
  • Bio petržel

Celer u dětí příliš oblíbený nebývá, ve formě pomazánky je ale opravdu výborný a na chuť mu přijdou i jeho zarytí odpůrci. Jeden menší celer nadrobno nastrouhejte. Přijdete k němu pokrájenou cibulku, špetku soli a pepře, balení čerstvého sýra, tři vařená vejce a čerstvou petrželku. Směs promixujte. Pomazánka nejlépe chutná na bio kváskovém chlebu společně s čerstvou zeleninou.

 

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy