Náš organismus se řídí aktuálním ročním obdobím a tento biologický chod bychom měli při přípravě jídelníčku respektovat. Naši předci do něj přirozeně zakomponovali potraviny, které lze skladovat, a tedy celoročně konzumovat. A co v chladnu nejlépe zahřeje? Přece polévky!
Cibule, česnek, brambory, celer, mrkev, červená řepa, kapusta, pórek, pastinák, zelí… To jsou suroviny, které v zimních měsících hrají prim. Chladné měsíce jsou obdobím kašlů a nachlazení, dobou, kdy podvědomě vyhledáváme jídla, která přinášejí pocit tepla – například letní saláty nahrazují krémové polévky. „Jsem zastánce sezónního stravování – využívat tedy pro pestrý jídelníček aktuálně sklízenou místní zeleninu či ovoce. V chladnějších měsících je pro nás přirozené, že se chceme spíše zahřát, a proto jsou skvělou volbou polévky ať už kvalitní vývary nebo krémové. Pokud je doplníte o česnek, zázvor či pálivou papričku, přispějete k posílení organismu,“ říká Hana Ondrušová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan.
Krémové polévky se sýrem
Skvělým zpestřením polévek je vedle zeleniny také sýr. Hodí se do nich například Gran Moravia vyrobený v litovelské sýrárně z mléka z moravských farem. Díky inovativnímu použití rostlinného syřidla je navíc vhodný také pro vegetariány. V síti prodejen La Formaggeria Gran Moravia ho nabízejí v široké škále formátů, do polévek můžete přidat například Julienne či pečené Cri Cri, zvolit lze rovněž Scaglie nebo čerstvě nastrouhaný Gran Moravia. Vyzkoušejte naše originální vegetariánské recepty na polévky, které jsou pro zimní měsíce jako stvořené…
Recepty k tématu najdete zde:
- Krémová polévka se sýrem (pastinák+ořechy+Gran Moravia Julienne)
- Krémová polévka se sýrem (dýně+mrkev+Cri Cri Gran Moravia)
Zdravá hravá snídaně pro malé i velké
Zdravé a přesto výborné, připravte dětem svačinky na cesty!