REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…


Velikonoce jsou vnímány nejen jako významné křesťanské svátky, ale také jako oslava jara, ťukajícího na dveře. S ním přichází i lehká jídla obohacená o bylinky a zeleninu – obzvláště na Zelený čtvrtek se tradičně připravují pokrmy z mladých kopřiv či špenátu, zdobí se petrželkou, pažitkou, pórkem… K Zelnému čtvrtku patřily také luštěniny, například hrášek, preclíky, pletence či škvarkové placky. Na Velký pátek se držel půst a lidé se zasytili pouze hustou polévkou, na Bílou sobotu hospodyňky připravovaly „hlavičku“, tedy velikonoční nádivku, a pekly mazance. Ty pravé hody nastaly o Velikonoční neděli, kdy svátky vrcholily a stoly se zaplnily řadou dobrot – vedle již zmíněných také beránkem, buchtami a různými druhy masa…

 

Inspirace: Na zelený čtvrtek…

 

Kuřecí prsíčka s hráškem a smetanovými brambory

SUROVINY: 2 ks kuřecích prsou, sůl, pepř, olivový olej, čerstvý tymián, 6 brambor, 250 ml 12% smetany, strouhaný sýr Gran Moravia, petrželka, 2 stroužky česneku, 2 menší cibule nakrájené na plátky, máslo, 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku, kousek zelené části pórku, trocha baby listového špenátu

Příprava: Nejprve si hned ráno naložíme kuřecí maso do trošky olivového oleje, dobře osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem. Vše dáme do mísy, zabalíme do folie a dáme marinovat do lednice. Nejdéle z receptu trvá zapékání brambor a to až 90 minut, pokud chcete tuto dobu zkrátit, oloupané brambory místo krájení na tenké plátky rovnou na tenoučké plátky nastrouhejte, pak zapékáte cca 45–55 minut. Zapékací mističky si vytřeme máslem. V pánvi na troše olivového oleje necháme mírně zezlátnout plátky cibule, pak k nim na poslední minutu přidáme i česnek. Do zapékacích misek vrstvíme plátky brambor a střídáme s cibulovou směsí, zakončíme bramborovou vrstvou, zalijeme smetanou smíchanou s petrželkou, solí a pepřem. Vše dáme na plech, zakryjeme alobalem a cca hodinu pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Vrstvěte vše tak, aby vám od horního okraje zbylo cca 1,5 cm místa. Po hodině sundáme alobal a necháme ještě 15 minut péct, poté zvýšíme teplotu na 200°C a povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, zapékáme pár minut dozlatova. Vyndáme a dáme vychladnout. V tuto chvíli je načase začít pomalu opékat kuřecí prsíčka ze všech stran dozlatova. Když jsou prsíčka skoro hotová, dáme do vedlejší pánve kousek másla, na kterém osmahneme hrášek a na malé kousky nakrájený pórek, vše doměkka opékáme. Ale pozor, nerozvařit! Na poslední chvilku vhodíme do směsi trochu baby špenátu, vše osolíme a opepříme. Na talíře navrstvíme zeleninu a na ní kuřecí prsíčko nakrájené na plátky, pak už je jen na vás, zda necháte brambory v zapékací míse nebo vyklopíte na talíř. (©Cucinare con amore blog pro www.laformaggeria.com)

 

 

Pondělí: den vajíček… Nebo to tak být nemusí?

Jak velí tradice, Velikonoční pondělí se nese ve znamení vajíček, symbolizujících nový život a znovuzrození. Již ve starověkém Egyptě se během svátků jara barvily skořápky na červeno, dnes mohou koledníci získat různobarevné kraslice zdobené různými technikami. Přebytek výslužky pak řeší vaječnými pomazánkami, vaječnými saláty či plněnými vejci… A protože koledníky čeká perný vaječný týden (a možná budou mít vajíček brzy doslova plné zuby), můžete jim koledování zpestřit také jiným občerstvením – lehkým, svěžím a jarním – které lze nabízet navíc ke klasické výslužce. Určitě se rádi zakousnou například do nadýchaných muffinů se sýrem, cibulkou a vínem nebo křupavých plněných sýrových košíčků.

 

Inspirace: Malé pohoštění pro hladové koledníky…

 

SÝROVÉ MUFFINY

SUROVINY: 200 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, 1/2 lžičky soli, 50 g másla, 50 g cibulky, 100 g provolone dolce, 1 vejce, 100 ml mléka, 4 lžíce bílého vína

Příprava: Mouku smíchejte se solí a sušeným droždím, přidejte změklé máslo a dobře promíchejte. Přidejte najemno nakrájenou cibulku a nastrouhaný sýr provolone. Vejce vyšlehejte s mlékem a vínem a přidejte ke směsi. Vypracujte těsto a naplňte jím formy na muffinky. Pečte v předehřáté troubě při 200 stupních asi 20 minut. (© www.laformaggeria.com)

 

 

Křupavé košíčky ze sýru Gran Moravia plněné ricottou

SUROVINY: Na košíčky: 250 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia, ¼ lžičky čerstvě namletého pepře, 1 lžička olivového oleje na vymazání plechu, na náplň: 170 g ricotty, ¼ hrnku smetany na šlehání (například 38 % čerstvá smetana z La Formaggeria Gran Moravia), ½ lžičky tymiánu, 2 lžičky hladkolisté petrželky, nakládaná sušená rajčata, čerstvě mletý pepř, sůl, sýr Gorgonzola DOP Dolce

Příprava: Předehřejte troubu na 175 °C. Na plech lehce vytřený olivovým olejem položte pečicí papír. Naneste na něj hromádky strouhaného sýru Gran Moravia a lehce opepřete. Z hromádek udělejte kolečka o průměru cca 5 cm. Pečte je po menších dávkách. Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndejte je z trouby a ještě teplé placičky ohněte přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků. Ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl smíchejte a dejte do lednice. Pak směsí naplňte sýrové košíčky. Ozdobte kouskem sušeného rajčátka. Vyzkoušejte i další variantu: část ricotty nahraďte sýrem Gorgonzola DOP Dolce a vše dobře vyšlehejte na hustý krém. Nepřidávejte bylinky, aby více vynikla chuť sýru Gorgonzola. (© www.laformaggeria.com)

 

 

Velikonoční pokrmy ve světě

Kdo má rád dobré jídlo a vedle tradičních pokrmů zkouší s chutí i novinky nebo se inspiruje světovou národní kuchyní, může nahlédnout do kulinářských tradic v zahraničí. Například pro Angličany by byly Velikonoce jen těžko myslitelné bez Hot Cross Buns – bochánky, které zdobí nápadný bílý kříž, jsou upečeny z kynutého těsta a ochuceny kořením a rozinkami, chuťově připomínají náš mazanec. V Polsku jsou oblíbené velikonoční bábovky a také mazurek, plochý dezert s různými náplněmi, například čokoládovou, ořechovou, karamelovou, z mletého sušeného ovoce… Na vrchu se vytváří obrazce či velikonoční motivy z mandlí, ořechů, čokolády i kandovaného ovoce. V mnoha zemích se peče také velikonoční chléb, na Ukrajině je tradicí moučník kulič, Španělé mají zase své skořicové Torrijas. A Italové? Ti si rádi pochutnávají na velikonočním moučníku Colomba Pasquale (neboli velikonoční holubice) či dezertu Pastiera Napoletana (Neapolský velikonoční koláč z křehkého těsta a náplně připomínající nákyp). Kdo dává přednost slaným pokrmům, může okusit sýrový „dort“ ze středoitalské Umbrie: Torta al formaggio umbra.

 

Inspirace: Italská velikonoční specialita…

 

TORTA AL FORMAGGIO UMBRA

SUROVINY: 500 g mouky, cca 100 g sýru Gran Moravia, cca 150 g sýru Pecorino Romano, pár kousků Ementálu, sklenička mléka, 25 g droždí, pepř, máslo, 4 vejce

PŘÍPRAVA: Rozmíchejte droždí v hrnečku s mlékem (ohřejte ho tak akorát, aby nebylo horké). Do mísy (nebo na dřevěnou desku) nasypte mouku a uvnitř vytvořte důlek. Do důlku vyklepněte vejce a pořádně je rozmíchejte. Přidejte nastrouhaný Gran Moravia a Pecorino, trochu pepře a droždí s mlékem. Všechno pořádně promíchejte. Nakonec do těsta vmíchejte malé kousky Ementálu, Pecorina a sýru Gran Moravia. Nechte kynout minimálně 2 hodiny – těsto zakryjte utěrkou. Vezměte formu, vymažte ji máslem a vložte do ní těsto. Vyhřejte troubu na 180 stupňů a dejte péct těsto na cca 40 minut, dokud nezezlátne. Nakonec ho vyndejte a nechte vychladnout. Podávejte nakrájené jako chleba s italským salámem, vařenými vejci a pomazané majonézou (kdo má rád). (© I love Italy blog pro www.laformaggeria.com)

 

 

Další, nejen velikonoční recepty, najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty jídel, recepty na nápoje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy