REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výživa těhotné a kojící ženy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K nejšťastnějším okamžikům v životě ženy patří chvíle, kdy poprvé vezme své dítě do náruče. Nyní tu leží bezmocné dítě, které potřebuje péči. Sama tuší, že novorozenec vyžaduje její přítomnost, stejně jako zvuk hlasu. Kontakt s dítětem je nutno pěstovat již od prvních dnů po narození, neboť posiluje vzájemnou důvěru. Pro zdárný vývoj dítěte je vazba mezi ním a matkou právě tak důležitá, jako je správná výživa.


Těhotná žena s mrkvíPřišlo na svět dítě. Čtyři týdny je nazýváme novorozencem a po prvním měsíci kojencem. Krásný český výraz předznamenává nejen způsob výživy člověka, ale celé skupiny živočichů, kteří patří do skupiny savců.

Přirozená výživa z prsu matky má proto své hluboce biologické oprávnění. Navazuje na výživu plodu v době těhotenství. Jsou zde však dva podstatné rozdíly: maminka „podávala“ v těhotenství výživu svému dítěti hlavně krevní cestou přes placentu. Po narození se živiny dostávají do krevního oběhu kojence až po jejich zpracování zažívacím traktem, po natrávení a vstřebání.

Za devět měsíců těhotenství vyroste nepatrný zárodek v nemluvně, jehož hmotnost je obvykle 3,5 kg a jeho délka asi 50 cm. Za první rok vyroste dítě zhruba o polovinu své původní délky a jeho hmotnost se ztrojnásobí.

K nejšťastnějším okamžikům v životě ženy patří chvíle, kdy poprvé vezme své dítě do náruče. Nyní tu leží bezmocné dítě, které potřebuje péči. Sama tuší, že novorozenec vyžaduje její přítomnost, stejně jako zvuk hlasu. Kontakt s dítětem je nutno pěstovat již od prvních dnů po narození, neboť posiluje vzájemnou důvěru. Pro zdárný vývoj dítěte je vazba mezi ním a matkou právě tak důležitá, jako je správná výživa. Toto úzké spojení potebuje nejen dítě, ale i matka, protože působí kladně na tvorbu mateřského mléka. Mimořádně důležité je první přiložení novorozence k prsu matky během 30 minut – až dvou hodin po porodu. V prvních dvou až třech dnech dává maminka svému dítěti mléko zvláštního složení – mlezivo (kolostrum), které obsahuje zvýšené množství ochranných látek. Má také vysoký obsah vitaminů A a E. Mateřské mléko poskytuje dítěti všechnu potřebnou energii, živiny, vitaminy a minerální látky, které potřebuje nejen ke svému růstu, ale i k vývoji. Proto je velmi důležitá výživa matky v těhotenství i v době, kdy své; dítě kojí. Nejde ani tak o přísun energie, jako především vitaminů a minerálních látek, zejména vápníku a železa, jejichž potřeba je zřetelně zvýšena. V tomto období je nutné, aby těhotná i kojící žena jedla co nejvíce zeleniny a ovoce. Naše ovoce musí být doplněno citrusovými plody (pomeranče, grapefruity, citrony, mandarinky). Neměly by chybět druhy zeleniny bohaté na vitamín C, např. Papriky, brukev a listová zelenina.

Správná výživa kojící matky neznamená přejídání, ale naopak promyšlený výživový režim, s větším množstvím mléka, pravidelným přísunem masa, vajec, tmavého chleba, luštěnin, ořechů. Je zbytečné a škodlivé nutit těhotnou nebo kojící ženu do přídavků pokrmů a nápojů, na něž nebyla zvyklá v racionální výživě před těhotenstvím.

V prvních týdnech života se teprve ukáže, jak často bude muset novorozence kojit. Zpočátku nebude s kojením všechno v pořádku. Tvorba mléka teprve začíná a vyvíjí se. Sání novorozence a jeho „šikovnost“ se také vyvíjejí postupně a potřebují při tom povzbudit. Současně musí být dokončen vývoj funkčních schopností mnoha systémů – zpracování živin je určitým způsobem omezeno. Moderní dětské lékařství na celém světě proto věnuje své úsilí rozšíření počtu výlučně kojených dětí a optimálnímu prodloužení přirozené výživy do stáří cca 5-6 měsíců věku kojence. Plně kojeným dětem není třeba kromě několika kapek protikřivičného vitaminu D, přidávat vůbec nic.

Podle výsledků opakovaných vyšetření splňuje mateřské mléko bezezbytku všechny fyziologické požadavky kojence, pokud jde o přísun živin, ochranných látek a jejich vzájemný poměr. Mateřské mléko se mění ve svém složení podle vyvíjejících se potřeb dítěte i schopnosti jeho zažívacího ústrojí. Pro kojence je mateřské mléko naprosto bezpečné, pokud jde o přítomnost mikrobů, vyzbrojuje dítě protilátkami, které mu připravila maminka a účinně ovlivňuje jeho ochranné schopnosti v době, kdy je zvýšeně zranitelné. Kojení má nezanedbatelný vliv na vytváření citového spojení dítěte s matkou. Dotyk rtů dítěte s kůží prsních bradavek, jeho ruček s prsem při sání, pohled mateřských očí do očí dítěte, to vše má trvalý vliv na vztah dítěte k matce a na jeho citový vývoj. Při užívání léků může pouze lékař rozhodnout, zda může maminka kojit či nikoliv. V souvislosti s kojením se dnes často hovoří o přítomnosti chlorovaných uhlovodíků (PCB), které se vyskytují v ekologicky devastovaném prostředí. Proto byla situace opakovaně pečlivě zkoumána v mnoha průmyslově rozvinutých zemích. Stanovisko všech dnešních pediatrických autorit i pracovníků Světové zdravotnické organizace je vyjádřeno tím, že hladina hodnot těchto látek v mateřském mléce, které by mohly dítě poškodit, je neškodná. Pokud by šlo o extrémní koncentrace těchto látek, pak kojení přerušujeme dříve. Jestliže matka v prostředí s vyšším výskytem těchto látek delší dobu pracovala (např. v drogerii, textilní továrně), může si nechat své mléko na tyto látky vyzkoušet.

Mezi pověry se spojitosti s kojením patří představy, že maminky mají vrozenou neschopnost kojit, že o úspěchu tohoto způsobu výživy rozhoduje velikost prsu nebo že kojení poškozuje vzhled prsu. Jsou-li prsy kojící maminky chráněny po dobu kojení pevnou podprsenkou, je zabráněno vytahování kůže, která rozhoduje o tvaru prsu. Téměř všechny ženy jsou schopny své dítě kojit. Předpokladem pro úspěšné kojení je dobrá příprava matky již v těhotenství: kromě přiměřené výživy musí mít dostatek spánku, vyloučit škodlivé návyky – nekouřit, nepít alkohol – věřit, že výživa u prsu bude úspěšná. Zvláštní pozornost je třeba věnovat bradavkám. Jestliže jsou ploché nebo vpáčené, lze je připravovat na budoucí funkci každodenní jemnou masáží a povytahováním.

Další podmínkou pro úspěšné kojení je znalost pochodů, které příznivě ovlivňují nebo naopak omezují tvorbu mateřského mléka. Nepříznivě ovlivňuje tvorbu mléka laktační psychóza, která se objevuje v 6.-8. týdnu, později ve 12 týdnech. Kojence není třeba okamžitě uměle živit – postačuje dostatek tekutin, popř. Časté kojení po 1 – 1,5 hodině, které rychle původní sekreci obnovuje. Psychická pohoda v těhotenství a v porodnici příznivě ovlivňuje sekreci mléka. Vedle dobře organizované péče o rodičku a dítě po porodu je velmi důležité vytvořit pro matku a dítě velmi klidné a vlídné prostředí. Kojení není jednoduchý proces sání mléka dítětem, ale složitý děj, v němž má významnou úlohu nervová soustava. I za zcela normálních okolností lze pozorovat značné rozdíly v požadavcích dětí na mateřské mléko i ve schopnostech matek. Svému dítěti může dát maminka dva cenné dárky – mateřské mléko a mateřskou lásku. A právě kojení probouzí v ženě plně všechny mateřské pocity a tvoří se to, čemu říkáme mateřská láska.

Vybráno: Kuchařka naší vesnice (r.1999)

Autoři: Hana Sedláčková (ved. autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr. Stanislav Hejda, DrSc., dr. ing. Anna Horynová, dr. Marie Hrubá, prof. MUDr. Jiří Jodl, CSc., doc. MUDr. Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr. Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing. Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy