REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Stručný seznam, co jíst a nejíst v těhotenství

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každé budoucí mamince je jasné, že jíst nedostatečně upravené, nebo jinak rizikové potraviny není v těhotenství moc vhodné. Ale co tedy jíst a čeho se vyvarovat? Zde najadete opravdu stručný seznam, který pak v dalších článcích více rozvedeme.


Co mohou jíst (pít) těhotné ženy?

  • celozrnné potraviny
  • zdravé tuky (obsažené v rybách a rostlinných olejích)
  • nízkotučné zdroje bílkovin (nízkotučné mléko, drůbež, ryby, libové červené maso)
  • ovoce a zeleninu
  • potraviny se železem (libové maso, ryby, fazole a hrách)
  • potraviny obsahující vápník (rýže, ovesná kaše)
  • dostatek vody (také pomerančový džus či nízkotučné mléko)

Čeho by se budoucí (kojící) maminky měly vyvarovat?

  • slazené, alkoholické či kofeinové nápoje
  • měkké nepasterizované sýry (feta, brie, camembert a kozí sýr)
  • cukrovinky a další sladkosti
  • nedostatečně tepelně upravené či jinak rizikové potraviny
  • transnenasycené tuky (různé sušenky, smažené brambůrky, hranolky)
  • velké množství tuků ztužených (margarín …)
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy