REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pro předčasně narozené dítě je výživa kojící maminky klíčová. Nejen v tom pomáhá spolek Nedoklubko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V období kojení se maminkám zvyšují nároky na příjem makroživin, některých vitamínů a minerálů. Celkově by pak měly přijímat až o 20 % více energie. Živiny a energii následně mlékem přijímá i dítě. Obzvláště důležitá je proto vyvážená strava právě u maminek předčasně narozených dětí. Těm se věnuje spolek Nedoklubko, který jim předalo s pomocí společnosti Nutricia týdenní dávku speciálně vyvinutých cereálních tyčinek pro téměř 800 kojících maminek.


„Pro mnohé maminky je situace po předčasném porodu velmi náročná nejen fyzicky, ale především psychicky. Často je veškerá jejich pozornost upřena na život a další vývoj děťátka. Na správnou výživu miminka je kladen velký důraz a maminky, pokud mohou, pomáhají výživě svého dítěte mateřským mlékem. Proto je velmi důležitá i jejich správná výživa, aby mateřské mléko obsahovalo všechny živiny tak, jak má,“ dodává k daru speciálních tyčinek Nutrimama Lucie Žáčková, výkonná ředitelka Nedoklubka.

 

 

Nedoklubko za více než 15 let své práce vešlo do povědomí rodičů předčasně narozených dětí, ale i neonatologů po celé republice. V roce 2008 stálo dokonce u zrodu Evropské nadace pro péči
o novorozené děti se sídlem v Mnichově. Odborně ji zaštiťuje MUDr. Lumír Kantor, Ph.D., primář neonatologického oddělení FN Olomouc a zároveň senátor Parlamentu České republiky.

Společnost Nutricia spolupracuje s Nedoklubkem od roku 2017 a podporuje jeho činnost nejen věcnými dary určenými přímo kojícím maminkám, ale také odbornými materiály a speciální poradenskou infolinkou, na které jsou k dispozici vyškolené laktační poradkyně, pediatři a zdravotní sestry. „Díky našemu zaměření, kvalifikaci a dlouhodobé spolupráci s neonatology a pediatry jsme si vědomi toho, jak náročná je situace maminek předčasně narozených dětí. Vážíme si proto aktivit, které uskutečňuje Nedoklubko a jsme rádi, že i my sami můžeme jejich prostřednictvím pomáhat,“ doplňuje PharmDr. Martin Myrdacz, ředitel pro vztahy se zdravotníky ve společnosti Nutricia.

Poznámka redakce:

Nedoklubko, z.s. vzniklo v červnu 2002 z iniciativy samotných rodičů nedonošených dětí. Nyní již působí po celé České republice a spolupracuje s odborníky z řad neonatologů, psychologů, dětských neurologů, pediatrů a dalších zdravotníků, čímž propojuje odborníky s rodiči, aby společně v péči o předčasně narozené děti působili jako jeden tým.

Více informací naleznete zde: http://www.nedoklubko.cz/o-nas/

O společnosti Nutricia:

Společnost Nutricia byla založena v roce 1896, kdy mlékař Martinus Van der Hagen vyrobil pomocí Backhauseovy metody první speciální mléko pro děti. Od té doby Nutricia pracuje ve svých vlastních laboratořích na vývoji svých produktů pro všechny věkové kategorie od nejmenších miminek až po seniory ve spolupráci s předními vědci a odborníky. Posláním společnosti je poskytovat kvalitní a bezpečné výrobky podporující zdraví svých spotřebitelů.

Dnes společnost Nutricia v České republice tvoří dvě divize. První divize přináší na trh výživu pro kojence a batolata základní i speciální řady mléčné kojenecké výživy Nutrilon a Hami, dále pak kojenecké kaše, ovocné i masozeleninové příkrmy a další potraviny pro malé děti splňující nejpřísnější kvalitativní požadavky legislativy. Druhou z nich je klinická výživa pro lidi se speciálními výživovými potřebami například známé Nutridrinky pro pacienty s malnutricí, či ohrožené seniory, nebo léčebnou výživu podávanou sondou (Nutrison).  Další vysoce speciální výživou, vyráběnou Nutricií, jsou řady potravin a přípravků pro pacienty s metabolickými poruchami. Od roku 2007 je společnost Nutricia součástí skupiny Danone. Více na www.nutricia.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy