REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pro předčasně narozené dítě je výživa kojící maminky klíčová. Nejen v tom pomáhá spolek Nedoklubko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V období kojení se maminkám zvyšují nároky na příjem makroživin, některých vitamínů a minerálů. Celkově by pak měly přijímat až o 20 % více energie. Živiny a energii následně mlékem přijímá i dítě. Obzvláště důležitá je proto vyvážená strava právě u maminek předčasně narozených dětí. Těm se věnuje spolek Nedoklubko, který jim předalo s pomocí společnosti Nutricia týdenní dávku speciálně vyvinutých cereálních tyčinek pro téměř 800 kojících maminek.


„Pro mnohé maminky je situace po předčasném porodu velmi náročná nejen fyzicky, ale především psychicky. Často je veškerá jejich pozornost upřena na život a další vývoj děťátka. Na správnou výživu miminka je kladen velký důraz a maminky, pokud mohou, pomáhají výživě svého dítěte mateřským mlékem. Proto je velmi důležitá i jejich správná výživa, aby mateřské mléko obsahovalo všechny živiny tak, jak má,“ dodává k daru speciálních tyčinek Nutrimama Lucie Žáčková, výkonná ředitelka Nedoklubka.

 

 

Nedoklubko za více než 15 let své práce vešlo do povědomí rodičů předčasně narozených dětí, ale i neonatologů po celé republice. V roce 2008 stálo dokonce u zrodu Evropské nadace pro péči
o novorozené děti se sídlem v Mnichově. Odborně ji zaštiťuje MUDr. Lumír Kantor, Ph.D., primář neonatologického oddělení FN Olomouc a zároveň senátor Parlamentu České republiky.

Společnost Nutricia spolupracuje s Nedoklubkem od roku 2017 a podporuje jeho činnost nejen věcnými dary určenými přímo kojícím maminkám, ale také odbornými materiály a speciální poradenskou infolinkou, na které jsou k dispozici vyškolené laktační poradkyně, pediatři a zdravotní sestry. „Díky našemu zaměření, kvalifikaci a dlouhodobé spolupráci s neonatology a pediatry jsme si vědomi toho, jak náročná je situace maminek předčasně narozených dětí. Vážíme si proto aktivit, které uskutečňuje Nedoklubko a jsme rádi, že i my sami můžeme jejich prostřednictvím pomáhat,“ doplňuje PharmDr. Martin Myrdacz, ředitel pro vztahy se zdravotníky ve společnosti Nutricia.

Poznámka redakce:

Nedoklubko, z.s. vzniklo v červnu 2002 z iniciativy samotných rodičů nedonošených dětí. Nyní již působí po celé České republice a spolupracuje s odborníky z řad neonatologů, psychologů, dětských neurologů, pediatrů a dalších zdravotníků, čímž propojuje odborníky s rodiči, aby společně v péči o předčasně narozené děti působili jako jeden tým.

Více informací naleznete zde: http://www.nedoklubko.cz/o-nas/

O společnosti Nutricia:

Společnost Nutricia byla založena v roce 1896, kdy mlékař Martinus Van der Hagen vyrobil pomocí Backhauseovy metody první speciální mléko pro děti. Od té doby Nutricia pracuje ve svých vlastních laboratořích na vývoji svých produktů pro všechny věkové kategorie od nejmenších miminek až po seniory ve spolupráci s předními vědci a odborníky. Posláním společnosti je poskytovat kvalitní a bezpečné výrobky podporující zdraví svých spotřebitelů.

Dnes společnost Nutricia v České republice tvoří dvě divize. První divize přináší na trh výživu pro kojence a batolata základní i speciální řady mléčné kojenecké výživy Nutrilon a Hami, dále pak kojenecké kaše, ovocné i masozeleninové příkrmy a další potraviny pro malé děti splňující nejpřísnější kvalitativní požadavky legislativy. Druhou z nich je klinická výživa pro lidi se speciálními výživovými potřebami například známé Nutridrinky pro pacienty s malnutricí, či ohrožené seniory, nebo léčebnou výživu podávanou sondou (Nutrison).  Další vysoce speciální výživou, vyráběnou Nutricií, jsou řady potravin a přípravků pro pacienty s metabolickými poruchami. Od roku 2007 je společnost Nutricia součástí skupiny Danone. Více na www.nutricia.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy