REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

6 nejdůležitějších živin pro budoucí maminku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V této kapitole si povíme něco o vápníku, železu, kyselině listové, vitamínu B6, D a DHA. Vzpomeneme i další klíčové živiny pro budoucí maminky. Je totiž dokázáno, že stravování budoucí maminky má dlouhodobý vliv na zdraví dítěte.


Vápník

Potřeba mléka je v těhotenství až dvojnásobná. Odborníci radí, že těhotná matka by měla přijmout asi 1000 mg vápníku denně, což je množství odpovídající 3-4 sklenicím mléka. Vápník je důležitý pro tvorbu kostí miminka a maminkám snižuje tlak v krvi. Proto je třeba jíst v těhotenství potraviny bohaté na vápník, jako jogurty,  čedar, fíky a pod.

Pokud si budoucí maminka dá k večeři steak, pak raději vynechá výše zmíněnou sklenici mléka, jelikož mléko narušuje vstřebávání železa. Proto je nutné dbát na to, aby každý den jedno jídlo bylo bohaté na železo a druhé na vápník, obě by se pak neměla jíst zároveň. Právě z těchto důvodů se některé doplňky stravy dávají zvlášť do tobolek, aby se oddělil příjem vápníku a příjem železa.

Železo

Železo je nezastupitelnou součástí červených krvinek, které zodpovídají za distribuci kyslíku v našem těle z plic do zbytku těla. Je-li hladina železa v krvi příliš nízká, člověk se pak cití unavený a bez energie. Právě proto maminky musí dbát na dostatek železa ve svém jídelníčku. A potraviny bohaté na železo? Tak jmenujme například špenát, dýňová semínka, jehněčí …

Kyselina listová

Kyselina listová patřící do skupiny vitamínů B, který hraje důležitou, ne-li hlavní roli při růstu a dělení buněk, což je proces, který u miminka v bříšků probíhá neuvěřitelně rychle. Doktoři radí, že by se doplňky stravy s kyselinou listovou měly začít užívat už 3 měsíce před samotným otěhotněním! V průběhu těhotenství se pak potřeba této kyseliny u budoucích maminek až zdvojnásobí.

Kyselina listová má vliv na tvorbu červených krvinek a napomáhá vzniku bílkovin v těle miminka. Její nedostatek pak může zapříčinit nižší váhu miminka nebo hůře některé případné defekty. Skvělý zdroj kyseliny listové najdete například v pórku, chřestu, růžičkové kapustě, špenátu, hrášku …

Vitamín B6 (pyridoxin)

Tento vitamín pomáhá dodávat tělu energii, navíc slouží ke zmírnění nevolnosti a zvracení, které ženy často trápí v prvním trimestru, někdy i déle. Při denní dávce mezi 25 až 75 mg vitamínu B6 dochází k potlačení těchto nevolností. A potraviny, které obsahují vitamín B6? Bazalka, masité červené papriky, paprikové koření a také pórek. Právě rozmanitá strava s dostatkem vitamínu B6 zajistí menší, či u některých žen úplné potlačení ranních nevolností v období těhotenství.

Vitamín D

Tento vitamín v těle napomáhá vstřebávání vápníku a zlepšuje schopnost těla využívat vápník při stavbě kostí. Britští vědci zjistili, že podáváním vitamínu D těhotným ženám se snižuje riziko, že se u jejich dětí v budoucnu objeví roztroušená skleróza. Také výskyt astmatu byl menší u dětí, jejichž mámy měly v průběhu těhotenství dostatek vitamínu D. Vitamín D lze získat pobytem na sluníčku a vyskytuje se také u většiny mléčných produktů. Zvýšením tohoto vítamínu docílíme i vyšší konzumací masa lososího, vajec, mléka a sardinek.

DHA

Tato esenciální masná kyselina se celým názvem nazývá dokosahexaenová kyselina. Zajišťuje zdraví mozku. Tuto kyselinu obsahuje rybí maso. Klinické testy dokázaly, že děti maminek, které jedly potraviny s DHA kyselinou měly vyšší IQ, lépe spaly a měly ostřejší zrak. Tyto děti ve starším věku lépe komunikovaly. A maminky, které jedly hodně ryb, pak díky této kyselině nepropadaly poporodním depresím. Existuje řada potravin obsahujícíh právě kyselinu DHA, makrely, tuňák, losos a také maso jehněčí.

Další důležíté živiny

Jmenujme další důležité látky, které mají při výživě těhotné nebo kojící matky velký význam. Tak například zinek, selen, vitamín A, vlákniny a bílkoviny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy