REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

6 nejdůležitějších živin pro budoucí maminku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V této kapitole si povíme něco o vápníku, železu, kyselině listové, vitamínu B6, D a DHA. Vzpomeneme i další klíčové živiny pro budoucí maminky. Je totiž dokázáno, že stravování budoucí maminky má dlouhodobý vliv na zdraví dítěte.


Vápník

Potřeba mléka je v těhotenství až dvojnásobná. Odborníci radí, že těhotná matka by měla přijmout asi 1000 mg vápníku denně, což je množství odpovídající 3-4 sklenicím mléka. Vápník je důležitý pro tvorbu kostí miminka a maminkám snižuje tlak v krvi. Proto je třeba jíst v těhotenství potraviny bohaté na vápník, jako jogurty,  čedar, fíky a pod.

Pokud si budoucí maminka dá k večeři steak, pak raději vynechá výše zmíněnou sklenici mléka, jelikož mléko narušuje vstřebávání železa. Proto je nutné dbát na to, aby každý den jedno jídlo bylo bohaté na železo a druhé na vápník, obě by se pak neměla jíst zároveň. Právě z těchto důvodů se některé doplňky stravy dávají zvlášť do tobolek, aby se oddělil příjem vápníku a příjem železa.

Železo

Železo je nezastupitelnou součástí červených krvinek, které zodpovídají za distribuci kyslíku v našem těle z plic do zbytku těla. Je-li hladina železa v krvi příliš nízká, člověk se pak cití unavený a bez energie. Právě proto maminky musí dbát na dostatek železa ve svém jídelníčku. A potraviny bohaté na železo? Tak jmenujme například špenát, dýňová semínka, jehněčí …

Kyselina listová

Kyselina listová patřící do skupiny vitamínů B, který hraje důležitou, ne-li hlavní roli při růstu a dělení buněk, což je proces, který u miminka v bříšků probíhá neuvěřitelně rychle. Doktoři radí, že by se doplňky stravy s kyselinou listovou měly začít užívat už 3 měsíce před samotným otěhotněním! V průběhu těhotenství se pak potřeba této kyseliny u budoucích maminek až zdvojnásobí.

Kyselina listová má vliv na tvorbu červených krvinek a napomáhá vzniku bílkovin v těle miminka. Její nedostatek pak může zapříčinit nižší váhu miminka nebo hůře některé případné defekty. Skvělý zdroj kyseliny listové najdete například v pórku, chřestu, růžičkové kapustě, špenátu, hrášku …

Vitamín B6 (pyridoxin)

Tento vitamín pomáhá dodávat tělu energii, navíc slouží ke zmírnění nevolnosti a zvracení, které ženy často trápí v prvním trimestru, někdy i déle. Při denní dávce mezi 25 až 75 mg vitamínu B6 dochází k potlačení těchto nevolností. A potraviny, které obsahují vitamín B6? Bazalka, masité červené papriky, paprikové koření a také pórek. Právě rozmanitá strava s dostatkem vitamínu B6 zajistí menší, či u některých žen úplné potlačení ranních nevolností v období těhotenství.

Vitamín D

Tento vitamín v těle napomáhá vstřebávání vápníku a zlepšuje schopnost těla využívat vápník při stavbě kostí. Britští vědci zjistili, že podáváním vitamínu D těhotným ženám se snižuje riziko, že se u jejich dětí v budoucnu objeví roztroušená skleróza. Také výskyt astmatu byl menší u dětí, jejichž mámy měly v průběhu těhotenství dostatek vitamínu D. Vitamín D lze získat pobytem na sluníčku a vyskytuje se také u většiny mléčných produktů. Zvýšením tohoto vítamínu docílíme i vyšší konzumací masa lososího, vajec, mléka a sardinek.

DHA

Tato esenciální masná kyselina se celým názvem nazývá dokosahexaenová kyselina. Zajišťuje zdraví mozku. Tuto kyselinu obsahuje rybí maso. Klinické testy dokázaly, že děti maminek, které jedly potraviny s DHA kyselinou měly vyšší IQ, lépe spaly a měly ostřejší zrak. Tyto děti ve starším věku lépe komunikovaly. A maminky, které jedly hodně ryb, pak díky této kyselině nepropadaly poporodním depresím. Existuje řada potravin obsahujícíh právě kyselinu DHA, makrely, tuňák, losos a také maso jehněčí.

Další důležíté živiny

Jmenujme další důležité látky, které mají při výživě těhotné nebo kojící matky velký význam. Tak například zinek, selen, vitamín A, vlákniny a bílkoviny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy