REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výživa starších školáků a mladistvých

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kolem desátého roku prožívá dítě druhé období značné nevyrovnanosti, která je přípravou na dospívání. Doba trvající 1-2 roky nastupuje u dívek dříve. U chlapců jsou tělesné a duševní změny patrné až kolem 11 let.


Relativně vyrovnaný školák začíná působit rodičům znovu starosti. Dítě je „samá noha, samá ruka“, je „hubenější“, později se začínají objevovat známky pohlavního vývoje. Svalstvo tomuto překotnému tempu nestačí. Proto bývají předpubertní a popubertní děti unavenější a relativně méně tělesně výkonné. Objevují se nápadnější vady držení těla, zkřivení páteře, obtíže s plochých nohou.

Tito školáci již vyžadují, aby se s nimi jednalo jako s dospělými. Nepovede-li se rodičům ani škole reagovat správně na jejich zvláštnosti, dochází ke konfliktům doma i ve škole, ke zhoršení vztahů mezi sourozencis tzv. drzým dítětem, které má dráždivé námitky, stále odporuje a snaží se řešit samostatně i situace, na které nestačí.

To vše se odráží víceméně také v oblasti výživové.

Děti tohoto věku se rády chovají klackovitě i při jídle, záměrně porušují dříve navyklá pravidla výživného režimu. Chlubí se špatnými známkami, používají v řeči hrubé výrazy, nechtějí dodržovat hygienické návyky. Rodinné podmínky pro správnou výživu starších školáků a mladistvých jsou relativně horší než u dětí mladšího školního věku. Mladiství jsou z hlediska výživy považováni za dospělé. V poledne jedí ve škole nebo v podnicích veřejného stravování. Dobré i špatné stravovací zvyklosti si mladí přinášejí jednak už z mladšího věku, jednak ze zařízení společného stravování. Nejčastější výživné nedostatky v tomto věku jsou v malé spotřebě živočišných bílkovin, vitaminu C, železa a vápníku. V chutím mají až paradoxní zvraty. Na určitou dobu si oblíbí jeden pokrm nebo jednu úpravu, stále ji tvrdošíjně vyžadují, aby ji v příštích dnech zásadně odmítali.

V ranních svačinových i večerních porcích se zvyšuje potřeba vitaminů. Potřeba hodnotných bílkovin je za růstu téměř dvojnásobná než v dospělosti. Zmenšuje se teprve poklesem růstové intenzity, tj. u dívek asi po 12 roce, u chlapců později. Stejnou křivku má i potřeba vápníku. Je nepříznivé, že tyto velké děti snadno odvykají mléku. Je možno je nahrazovat jogurtem, ochucenými mléky, ostatními mléčnými výrobky (hlavně sýry), které by měly tvořit stálou součást školních přesnídávek a večeří.

K večeři nezapomínáme na ryby, slanečky, sardinky, kvasnicové pomazánky. Ve spotřebě železa mají tíživý nedostatek hlavně dívky. Vyrovnáme jej masem, vnitřnostmi, luštěninami, zeleninou, ovesnými vločkami. Důležitost pokrmů dodávajících vitaminy je v době bouřlivého růstu značná. Mládež jí méně zeleniny, než by měla, brambory ji nechutnají, ani ovoce nemá vždy v oblibě. Naopak spotřeba živočišných tuku, k nimž patří máslo a sádlo, bývá v jídelníčku našich dospívajících spíše nadbytečná. Bylo by vhodné zavést do jejich stravování více rostlinných tuků, olejů, bohatých nenasycenými mastnými kyselinami, které lidský organismus sám nedovede vytvořit. Mladiství potřebují tuky a sacharidy jako zdroj energie. Ovšem nadměrná spotřeba tuků a sacharidu, zvlášť není-li redukována pohybovou aktivitou, vyvolává obezitu.

Obrátíme-li pozornost na kalorické zásobení těchto žáků, zjistíme další vztahy. Předpubertální a pubertální bouřlivý vývoj, v němž mají dívky předstih, je výživově velmi náročný. Na rozdíl od chlapců ukončuje většina děvčat svůj růst po vrcholu puberty. V posledních třídách devítiletky se již často setkáváme s obézními dětmi. Není správné doufat, že v pubertě každé dítě spontálně zhubne. Spíše to dokáží chlapci s vysokou sportovní aktivitou. U dívek je nutná rozumná redukce stravy se zachováním její biologické kvality, změna denního režimu výživy a podpora zvýšeného výdaje energie při turistice a sportu. Opačným extrémem je snaha některých dorůstajících děvčat o rychlé nefyziologické zhubnutí, což může mít za následek závažné onemocnění – mentální anorexii (chorobné nechutenství).

U těchto školáků je nutná nejen kontrola jejich snídaně, ale občas i celkového stravovacího režimu. Tato kontrola musí být nenápadná. Jinak se dítě bouří a ze vzdoru si vymyslí neuvěřitelné výživové situace. Žádné rady včetně výživových se nesmějí proklamovat papírově, ale především příkladem. Žádáme-li už na starších školácích kritický přístup k výživě i k celkovému životnímu stylu, musíme pak přijímat i jejich kritiku mířící na nás.

Ke kultuře člověka neodlučně patří správný rozvrh dne a kultura stravování. Je nutno si nalézt čas k jídlu, právě tak jako ke spánku a práci. Záleží na příkladu prostředí, aby se ro dospívající naučili. Vést dítě odmalička k rozumné výživě v optimálním množství i kvalitě není pro rodiče lehký úkol. Vyžaduje vlastní sebekázeň.

Autoři: Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Recepty: Recepty na pokrmy pro nejmenší děti [108]

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

6 důvodů, proč do svého jídelníčku zařadit luštěniny

Vyvážený jídelníček není klišé. Luštěniny tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Důvodů, proč byste se při dalším pátrání kuchařkou měli zaměřit na luštěninovou sekci, je celá řada. Podívejte se s námi na ně a přesvědčte se, že luštěniny jsou z mnoha důvodů perfektní surovinou.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Festival gastronomie a nápojů OLIMA přivítá kuchařské osobnosti

Festival OLIMA je již neodmyslitelnou součástí podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex 2020. Tradiční zahradnická a květinová výstava láká také na festival jídla a pití. Ten bude letos hostit slavné kuchařské osobnosti z celé ČR. Flora Olomouc – Hortikomplex, festival OLIMA a Zahradnické trhy se uskuteční 1. – 4. října 2020 na Výstavišti Flora Olomouc.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy