REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vše o olivách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Olivy jsou bohatým zdrojem vitaminů K, A, D a E, nenasycených mastných kyselin, antioxidantů, přírodních vláknin a minerálů, zejména vápníku, železa, hořčíku a draslíku. Přesto, že jsou olivy velice mastné, podporují hubnutí, snižují hladinu cholesterolu v krvi a podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Posilují imunitní systém, srdce, chrání žlázy produkující hormony. Prý dokonce zastavují předčasné stárnutí a omlazují.


Olivovník se začal pěstovat zhruba před šesti tisíce lety a to na Blízkém východě. I když se pěstování oliv dostalo do Severní Ameriky, Jižní Afriky, Austrálii, Japonska a Číny, Středozemí zůstává domovem cca 90% všech světových olivových stromů. Španělsko je největším producentem oliv, následuje Itálie, pak Řecko a nakonec Tunisko.

Olivové stromy dosahují stáří až 1000 let. Prvních 7 let jsou bez plodů a až 20 rok plodí bohatou úrodu. Olivovník je velmi nenáročný strom, který přežije jak období sucha, vichry, špatnou půdu, tak dokonce i požáry.

Například v Řecku představují olivovníky míru majetku, jsou totiž registrovány jako nemovitosti.

Sklizeň začíná začátkem listopadu. Sklízí se před uzráním a to ručně, aby zůstali neponičené. V tomto stavu jsou však nepoživatelné, musí se naložit a nasolit. Aby se vytáhla hořkost z oliv, máčí se v louhu z hydroxidu sodného. Délka louhování záleží na zralosti oliv a jejich velikosti. Trvá to pár hodin až do 5 dnů. Pak se olivy máčí ve vodě, aby se louh odplavil.

Druhá z metod je místo louhování máčet olivy ve slané vodě. Pak je nutné olivy rozříznout, nebo propíchnout vidličkou, aby se nálev dostal dovnitř. Dodnes se tato původní metoda využívá na některých ostrovech Řecka, kdy se olivy máčí přímo v moři.

Olivy se po naložení nechávají kvasit od 6 do 12 měsíců v nálevu. Ten zajistí, že olivy přijdou o část své hořkosti a hlavně se zvýrazní jejich chuť. Nakonec se olivy naloží do oleje s octem s různým ochucením. Nejčastěji se používá česnek, bazalka, oregáno, citron, chilli papričky, bobkový list, pomerančová kůra nebo cibule. Populární je také plnění oliv ančovičkami, česnekem nebo mandlemi.

V kuchyni mají olivy široké použití. Přidávají se do salátů, studených mís, také v teplé kuchyni jsou skvělým doplňkem některých pokrmů. Dobře vypadají i na jednohubkách nebo jsou také skvělým doplňkem mnoha nápojů. Skvěle se hodí k vínům a hlavně sektům.

 

Druhy oliv:

Kalamata

Řecké olivy mandlového tvaru, asi 12 mm dlouhé. Patří do klasického řeckého salátu. Nakládají se do láku, jsou bachraté, šťavnaté a mají slanou, sytou chuť. Prodávají se většinou rozřízlé v marinádě z vinného octa.

Mazanillo

Kulaté olivy ze Španělska. Jsou malé až střední velikosti, sbírané jak zelené (mladé), tak černé (dozrálé). Je to nejčastěji pěstovaná oliva na světě.

Nicejské

Malinkaté, hořkokyselé olivy z Provence, uzrálé v nálevu a natlačené do sklenic s olivovým olejem mají ořechovou, jemnou chuť. Často se nakládají s bylinkami.

Gaeta

Vrásčité, na sucho naložené olivy z Itálie, které se potírají nebo nakládají do olivového oleje. Existují také bachraté druhy stejného jména, které zrají v marinádě. Mají pak měkkou strukturu a jemnou chuť.

Maroccanské á la Greque

Měkké černé olivy střední velikosti se svraštělou slupkou. Mají silnou, koncentrovanou chuť s nádechem hořkosti.

Arbequina

Malinkaté, kulaté, slabě nahnědlé olivy z Katalánie ze Španělska. Jsou naloženy do marinády, ve které uzrávají. Mají měkkou strukturu a delikátní ořechovou chuť. Používají se, kromě jiného, na výrobu vysoce kvalitního olivového oleje.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Ochutnejte neotřelé sýrové lahůdky z grilu

Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy