REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vše o olivách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Olivy jsou bohatým zdrojem vitaminů K, A, D a E, nenasycených mastných kyselin, antioxidantů, přírodních vláknin a minerálů, zejména vápníku, železa, hořčíku a draslíku. Přesto, že jsou olivy velice mastné, podporují hubnutí, snižují hladinu cholesterolu v krvi a podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Posilují imunitní systém, srdce, chrání žlázy produkující hormony. Prý dokonce zastavují předčasné stárnutí a omlazují.


Olivovník se začal pěstovat zhruba před šesti tisíce lety a to na Blízkém východě. I když se pěstování oliv dostalo do Severní Ameriky, Jižní Afriky, Austrálii, Japonska a Číny, Středozemí zůstává domovem cca 90% všech světových olivových stromů. Španělsko je největším producentem oliv, následuje Itálie, pak Řecko a nakonec Tunisko.

Olivové stromy dosahují stáří až 1000 let. Prvních 7 let jsou bez plodů a až 20 rok plodí bohatou úrodu. Olivovník je velmi nenáročný strom, který přežije jak období sucha, vichry, špatnou půdu, tak dokonce i požáry.

Například v Řecku představují olivovníky míru majetku, jsou totiž registrovány jako nemovitosti.

Sklizeň začíná začátkem listopadu. Sklízí se před uzráním a to ručně, aby zůstali neponičené. V tomto stavu jsou však nepoživatelné, musí se naložit a nasolit. Aby se vytáhla hořkost z oliv, máčí se v louhu z hydroxidu sodného. Délka louhování záleží na zralosti oliv a jejich velikosti. Trvá to pár hodin až do 5 dnů. Pak se olivy máčí ve vodě, aby se louh odplavil.

Druhá z metod je místo louhování máčet olivy ve slané vodě. Pak je nutné olivy rozříznout, nebo propíchnout vidličkou, aby se nálev dostal dovnitř. Dodnes se tato původní metoda využívá na některých ostrovech Řecka, kdy se olivy máčí přímo v moři.

Olivy se po naložení nechávají kvasit od 6 do 12 měsíců v nálevu. Ten zajistí, že olivy přijdou o část své hořkosti a hlavně se zvýrazní jejich chuť. Nakonec se olivy naloží do oleje s octem s různým ochucením. Nejčastěji se používá česnek, bazalka, oregáno, citron, chilli papričky, bobkový list, pomerančová kůra nebo cibule. Populární je také plnění oliv ančovičkami, česnekem nebo mandlemi.

V kuchyni mají olivy široké použití. Přidávají se do salátů, studených mís, také v teplé kuchyni jsou skvělým doplňkem některých pokrmů. Dobře vypadají i na jednohubkách nebo jsou také skvělým doplňkem mnoha nápojů. Skvěle se hodí k vínům a hlavně sektům.

 

Druhy oliv:

Kalamata

Řecké olivy mandlového tvaru, asi 12 mm dlouhé. Patří do klasického řeckého salátu. Nakládají se do láku, jsou bachraté, šťavnaté a mají slanou, sytou chuť. Prodávají se většinou rozřízlé v marinádě z vinného octa.

Mazanillo

Kulaté olivy ze Španělska. Jsou malé až střední velikosti, sbírané jak zelené (mladé), tak černé (dozrálé). Je to nejčastěji pěstovaná oliva na světě.

Nicejské

Malinkaté, hořkokyselé olivy z Provence, uzrálé v nálevu a natlačené do sklenic s olivovým olejem mají ořechovou, jemnou chuť. Často se nakládají s bylinkami.

Gaeta

Vrásčité, na sucho naložené olivy z Itálie, které se potírají nebo nakládají do olivového oleje. Existují také bachraté druhy stejného jména, které zrají v marinádě. Mají pak měkkou strukturu a jemnou chuť.

Maroccanské á la Greque

Měkké černé olivy střední velikosti se svraštělou slupkou. Mají silnou, koncentrovanou chuť s nádechem hořkosti.

Arbequina

Malinkaté, kulaté, slabě nahnědlé olivy z Katalánie ze Španělska. Jsou naloženy do marinády, ve které uzrávají. Mají měkkou strukturu a delikátní ořechovou chuť. Používají se, kromě jiného, na výrobu vysoce kvalitního olivového oleje.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy