REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vše o olivách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Olivy jsou bohatým zdrojem vitaminů K, A, D a E, nenasycených mastných kyselin, antioxidantů, přírodních vláknin a minerálů, zejména vápníku, železa, hořčíku a draslíku. Přesto, že jsou olivy velice mastné, podporují hubnutí, snižují hladinu cholesterolu v krvi a podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Posilují imunitní systém, srdce, chrání žlázy produkující hormony. Prý dokonce zastavují předčasné stárnutí a omlazují.


Olivovník se začal pěstovat zhruba před šesti tisíce lety a to na Blízkém východě. I když se pěstování oliv dostalo do Severní Ameriky, Jižní Afriky, Austrálii, Japonska a Číny, Středozemí zůstává domovem cca 90% všech světových olivových stromů. Španělsko je největším producentem oliv, následuje Itálie, pak Řecko a nakonec Tunisko.

Olivové stromy dosahují stáří až 1000 let. Prvních 7 let jsou bez plodů a až 20 rok plodí bohatou úrodu. Olivovník je velmi nenáročný strom, který přežije jak období sucha, vichry, špatnou půdu, tak dokonce i požáry.

Například v Řecku představují olivovníky míru majetku, jsou totiž registrovány jako nemovitosti.

Sklizeň začíná začátkem listopadu. Sklízí se před uzráním a to ručně, aby zůstali neponičené. V tomto stavu jsou však nepoživatelné, musí se naložit a nasolit. Aby se vytáhla hořkost z oliv, máčí se v louhu z hydroxidu sodného. Délka louhování záleží na zralosti oliv a jejich velikosti. Trvá to pár hodin až do 5 dnů. Pak se olivy máčí ve vodě, aby se louh odplavil.

Druhá z metod je místo louhování máčet olivy ve slané vodě. Pak je nutné olivy rozříznout, nebo propíchnout vidličkou, aby se nálev dostal dovnitř. Dodnes se tato původní metoda využívá na některých ostrovech Řecka, kdy se olivy máčí přímo v moři.

Olivy se po naložení nechávají kvasit od 6 do 12 měsíců v nálevu. Ten zajistí, že olivy přijdou o část své hořkosti a hlavně se zvýrazní jejich chuť. Nakonec se olivy naloží do oleje s octem s různým ochucením. Nejčastěji se používá česnek, bazalka, oregáno, citron, chilli papričky, bobkový list, pomerančová kůra nebo cibule. Populární je také plnění oliv ančovičkami, česnekem nebo mandlemi.

V kuchyni mají olivy široké použití. Přidávají se do salátů, studených mís, také v teplé kuchyni jsou skvělým doplňkem některých pokrmů. Dobře vypadají i na jednohubkách nebo jsou také skvělým doplňkem mnoha nápojů. Skvěle se hodí k vínům a hlavně sektům.

 

Druhy oliv:

Kalamata

Řecké olivy mandlového tvaru, asi 12 mm dlouhé. Patří do klasického řeckého salátu. Nakládají se do láku, jsou bachraté, šťavnaté a mají slanou, sytou chuť. Prodávají se většinou rozřízlé v marinádě z vinného octa.

Mazanillo

Kulaté olivy ze Španělska. Jsou malé až střední velikosti, sbírané jak zelené (mladé), tak černé (dozrálé). Je to nejčastěji pěstovaná oliva na světě.

Nicejské

Malinkaté, hořkokyselé olivy z Provence, uzrálé v nálevu a natlačené do sklenic s olivovým olejem mají ořechovou, jemnou chuť. Často se nakládají s bylinkami.

Gaeta

Vrásčité, na sucho naložené olivy z Itálie, které se potírají nebo nakládají do olivového oleje. Existují také bachraté druhy stejného jména, které zrají v marinádě. Mají pak měkkou strukturu a jemnou chuť.

Maroccanské á la Greque

Měkké černé olivy střední velikosti se svraštělou slupkou. Mají silnou, koncentrovanou chuť s nádechem hořkosti.

Arbequina

Malinkaté, kulaté, slabě nahnědlé olivy z Katalánie ze Španělska. Jsou naloženy do marinády, ve které uzrávají. Mají měkkou strukturu a delikátní ořechovou chuť. Používají se, kromě jiného, na výrobu vysoce kvalitního olivového oleje.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy