Na hostině, pořádané roku 1756 na počest vítězství nad Brity u Port Mahonu, se měla servírovat také studená smetanová omáčka s vejci. Smetana ale v kuchyni došla! Šéfkuchař se odhodlal k experimentu, kdy místo smetany použil jako základ omáčky olivový olej. Francouzům tato kombinace natolik zachutnala, že se stala trvalou součástí jejich kuchyně a rozšířila se takřka do celého světa.
Umíte si představit bramborový salát nebo poctivé jarní pomazánky bez majonézy? Pokud je skutečně plná a chuťově výrazná, dokáže s vašimi pokrmy doslova divy. BILLA Majonéza obsahuje celých 78 % oleje a má 8% podíl vaječných žloutků, čímž se odlišuje od jiných konkurenčních výrobků. Vyrábí se bez konzervantů, takže vždy přinese čistou a svěží chuť vašim dobrotám.
A co sestřička majonézy tatarka?
Její původní a zároveň i současný francouzský název sauce tartare je odvozen od Tatarů – Turků původně žijících v Rusku. První tatarskou omáčku však nepřipravili Turci, ale Francouzi, kteří ji podávali k tatarskému bifteku. A co je to vlastně tatarka? Tatarka je majonéza ochucená sterilovanými (nebo nakládanými) kyselými okurkami, česnekem, cibulí, pažitkou, petrželí, estragonem, šalotkou, kapary, solí a pepřem. V některých receptech se rovněž objevují na malé kousky krájená vařená vejce. Česká tatarka pak obsahuje sterilované (nebo nakládané) okurky, hořčici, cibuli, pažitku, pepř a sůl.
Základem každé tatarské omáčky by měl být kvalitní olej. BILLA Tatarská omáčka ho obsahuje celých 69 %. Díky vysokému podílu vaječných žloutků (7 %) má plnou chuť, která dá vyniknout připravenému jídlu. Při její výrobě se nepoužívají žádné konzervanty. BILLA Tatarská omáčka uspokojí i ty nejvybíravější jedlíky a doladí vaše oblíbené pokrmy k dokonalosti.
Zdroj: www.billa.cz