REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.


Zdravá výživa se bez olivového oleje neobejde

Olivový olej je nezbytný pro všechny, kteří mají rádi zdravý životní styl. V kuchyni se uplatní nejen jako delikatesa, ale i doplněk pro těstoviny, zeleninové saláty a řadu dalších zdravých pokrmů. Ryby, houby, nakládaný sýr, vše v kombinaci s dobrým olejem z oliv na talíři opravdu vynikne a dodá vašemu tělu potřebnou dávku zdraví prospěšných kvalitních tuků. Extra panenský olej je také zdrojem živin, antioxidantů, vitamínu E a K a nasycených kyselin. Pokud jde o původní přírodní zdroje, je dokonce na úplné špici v obsahu látek jako je například kyselina olejová, která mírní záněty a může působit i proti vzniku rakovinného bujení. Pokud se olivový olej připravuje z raných sklizní, má nejvyšší možný obsah antioxidantů. Účinky olivového oleje se také násobí v kombinaci s bylinkami, jako je levandule nebo rozmarýn. Také výluh se stroužkem česneku umí být velmi efektivní.

Polyfenoly jsou tajemstvím prospěšnosti olivového oleje

Polyfenoly alias antioxidanty mají pozitivní vliv již při krátkodobém používání. U polyfenolů obsažených v olivovém oleji máte jistotu, že konzumujete přírodní produkt bez obsahu nežádoucích chemických příměsí. Pozor ale na kvalitu oleje! Toto neplatí u každého. Na kvalitu oleje a množství polyfenolů má vliv nejen odrůda olivovníku a doba sklizně, ale především rychlost a technologie zpracování po sklizni a také způsob skladování oleje. Typická odrůda se zvýšeným podílem polyfenolů je Picual. A jak poznáte, že je olivový olej našlapaný polyfenoly? Podle chuti. Nalijte si do skleničky trochu olivového oleje a napijte se, olej chvilku poválejte v přední části úst na jazyku, provzdušněte jej a nechte sklouznout do krku. Pokud ucítíte lehkou hořkost a štiplavost, máte jistotu, že držíte v ruce špičkový olivový olej.

 

Kvalitní olivový olej a jeho účinky

První a rychlá pomoc při zácpě, ale také jako prevence, usnadňuje trávení látek, které se v trávicím traktu obtížněji vstřebávají. Skvělý pomocník při zánětlivém onemocnění střev a kornatění tepen. Při pravidelném zařazení olivového leje do vašeho jídelníčku máte velkou šanci na zlepšení těchto potíží. Olivový olej drží na uzdě také hladinu cholesterolu a krevního cukru, čímž prospívá nejen diabetikům, ale také osobám s onemocněním srdce. Pravidelně servírovaný olej je prevencí mozkové mrtvice díky zvýšenému obsahu mononasycených tuků a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, což je prokázaný fakt již desítky let. Zdravý životní styl a dieta v kombinaci s olivovým olejem sníží kyselost žaludku a zabraňuje vzniku žaludečních vředů. Pomáhá játrům, které povzbuzuje k lepší činnosti a výrazně posiluje imunitu. Tedy podtrženo a sečteno, kvalitní olivový olej má výrazné účinky na kvalitu vašeho zdraví.

 

Jako bonus lepší paměť a efektivní hubnutí

Olivový olej při pravidelném používání kladně stimuluje mozek, zlepšuje paměť a tím snižuje riziko Alzheimerovy choroby. A že naberete při jeho konzumování kila navíc? Naopak! Obsahuje značnou porci mastných kyselin, tedy zdravých nenasycených tuků. Ty jsou například vhodnou náhradou másla. Má nižší energetickou hodnotu, a proto je doporučován i při různých dietách, včetně těch redukčních. Zvedá totiž hladinu serotoninu, která vykouzlí pocit sytosti.

 

Vlasy a pleť

Olivový olej je vydatnou vzpruhou pro často barvené nebo poškozené vlasy. Občasný zábal udělá vaši hřívu bujnější, lesklejší a uvidíte, že poroste rychleji. Hýčkáte se ráda? Vyzkoušejte zábal na ruce, budou jemnější a oceníte i lepší stav nehtů. Jednou týdně se doporučuje i použít olej na tělo. Má blahodárné účinky. Ne nadarmo je olivový olej součástí kosmetických přípravků. Ale na druhou stranu, položme si ruku na srdce, není pravidelné vnitřní užívání pro celkovou vitalitu těla smysluplnější?

Ty nejlepší a nejkvalitnější olivové oleje najdete na www.olivum.cz! Tak který vyzkoušíte?

Zdroj: Olivum.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy