REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.


Vysoká koncentrace zdravých tuků

„Vlašské ořechy mají značný obsah vitaminu E, a tím atakují první příčky pomyslného žebříčku potravin s antioxidačními účinky. Vlašáky mají také vysokou koncentraci omega-6 a omega-3 nenasycených mastných kyselin, vitaminu B, manganu, zinku a mědi. Přítomné jsou v ořeších i flavonoidy a třísloviny. Soubor těchto látek pozitivně ovlivňuje mimo jiné mozkové funkce, zvyšuje potenci, působí na zlepšení nálady a snížení hladiny cholesterolu v krvi,“ říká Petr Miklík ze specializovaného obchodu na ořechy Grizly.cz. Vlašské ořechy obsahují i spánkový hormon melatonin. Nízký obsah sacharidů ocení zejména diabetici, obsah zdravých tuků a bílkovin z nich dělá vhodnou potravinu pro sportovce a dietáře.

Čas dozrávání a chytré vyloupnutí

Vlašské ořechy dozrávají v Čechách podle druhu odrůd od září do října. Ořešák královský, jehož domovinou je oblast Balkánu a Střední Asie, může dorůst až do výšky 50 metrů. Dostat se k ořechům tak může být docela ořech, a to nejen kvůli výšce. Navíc lahodný plod v pevné skořápce chrání ještě zelené oplodí tzv. rubina. Je žádoucí si počkat na plné dozrání ořechu, které se projeví tím, že zelená slupka ztmavne a popraská. Skořápku tak půjde snadněji dostat ze sevření barvicí slupky. Případné klácení přichází na řadu při nepříznivém deštivém či mrazivém počasí nebo v okamžiku, kdy je už třetina plodů popadaná. Jakmile po sklizni odstraníme slupku měli bychom nechat ořechy důkladně proschnout po dobu 3 až 5 týdnů, přičemž by měly být uskladněny v jedné vrstvě na suchém a světlém místě. Naši předci k tomu využívali velká síta, aby se k ořechům dostal dobře ze všech stran vzduch. V současné době si vystačíme s pečicím plechem nebo mřížkou na chladnutí pečiva.

 

Jak vybírat ořechy v obchodě

Ořechy v obchodech mohou pocházet z tuzemska, ale pochopitelně i ze zahraničí. „Významným producentem ze států východní Evropy jsou Ukrajina, Maďarsko či Rumunsko, vlašské ořechy mohou doputovat také z USA, Číny či Chile. Jádra vlašských ořechů nemají jednotný tvar či barvu. Zakoupit můžete ořechy světlých odstínů hnědé až po tmavě vínovou. Zmíněné tmavší odstíny jsou houževnatější vůči plísním a žluknutí. Kvalitnější jsou pochopitelně ořechy, které mají v sáčku více půlek než kousků a drti. Pokud je sáček transparentní, zaměřte se, zda v obalu nespatříte mrtvé či živé škůdce, případně stopy po nich, což může značit například pavučinka. Vyhněte se nákupu ořechů s viditelnou plísní,“ dává tip Petr Miklík ze specializovaného obchodu Grizly.cz. Důležité je věnovat i pozornost datu spotřeby. Vyloupané ořechy nemají moc dlouhou trvanlivost.

 

Optimální skladování

Oceňovaný obsah nenasycených mastných kyselin má bohužel vliv na rychlost žluknutí vlašských ořechů. „Zbavením skořápky dojde k oxidaci tuků, na něž má vliv světlo, vzduch a teplota. Vzniklé aldehydy a ketony negativně ovlivňují vůni a chuť ořechů, nejvýraznějším projevem je zhořknutí. Ořechy bychom měly vyloupávat až těsně před konzumací, nebo zakoupené vyloupané zavařit, nebo zamrazit v pevném sáčku s minimem vzduchu. Zavařené vydrží dlouhé roky, zamražené po dobu roku, pak začnou ztrácet svoji typickou chuť,“ dává tip Petr Miklík z Grizly.cz, který se specializuje na prodej ořechů.

 

Použití a namáčení ořechů

Vlašské ořechy najdeme jako častou surovinu středomořské a české gastronomie. Jen těžko si bez nich představíme jablečný závin, Išelské cukroví, bábovku či mrkvový dort. Využít je však můžete i jako doplněk sýrů či smetanových sýrových omáček, do salátů, smoothie, snídaňových kaší nebo těstovinových jídel. „Před konzumací je ideální vlašské ořechy na minimálně 5 hodin namočit. Ve vodě se zbaví jednak nečistot, ale hlavně se stanou chutnější a zároveň stravitelnější,“ uzavírá Petr Miklík z Grizly.cz.

 

TIP: Vyloupané a blanšírované vlašské ořechy, které jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky, vitamíny a minerální látky, nakoupíte na grizly.cz (500 g) za 229 Kč. Oživte si jimi saláty, snídaňové kaše či sladké pečení. Vhodné jsou i na samotnou konzumaci, jsou zdrojem antioxidantů a blahodárně působí na mozkovou činnost.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy