REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vláknina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polysacharidy jsou v přirozených podmínkách pravidelně provázeny vlákninou. Je tvořena celulozou, hemicelulozou a pektiny. I když není nemetabolizována jako ostatní živiny, je významná pro činnost trávicí soustavy, ovlivňuje metabolizmus stěny střevní, jater a dalších tkání …


Ovlivňuje pozitivně metabolizmus cholesterolu a žlučových kyselin a snižuje škodlivost toxických látek ve střevech. Je hojně obsažena v obilovinách, luštěninách, zelenině a ovoci. V potravě má být asi 20 g vlákniny denně, zatímco ve vyspělých průmyslových státech je to asi 4 až 10 g. Její nedostatek vede k degeneraci střev a přispívá ke vzniku nemocí jako křečové žíly, hluboká žilní trombóza, plicní embolizace, hemoroidy, cukrovka, obezita, poruchy metabolizmu cholesterolu, arterioskleroza, žlučové kameny, ischemická choroba srdeční, zhoubné a nezhoubné nádory tlustého střeva.

Názory na roli vlákniny v potravě se v poslední době výrazně změnily. Dřívější náhled ji přisuzoval funkci inertního materiálu – tedy velmi dobrý účinek projímavý a snad i redukující hmotnost. Dnešní výzkumy však ukázaly, že vláknina neprochází naším tělem beze změny, ale je rozložena v tlustém střevě na cenné látky, které mají aktivní význam v prevenci a terapii arteriosklerozy, chorob srdečních a rakoviny. Účinkem mikroflóry se vytvářejí tyto účinné látky: acetát, butyrát a propionát.

Dr. John Cummings z klinického centra výživy univerzity v Cambridge studoval funkci těchto substancí a došel k závěrům, že butyrát má důležitou úlohu v prevenci rakoviny střeva, zatímco propionát je schopen redukovat kvantum cholesterolu v krvi. Acetát má hlavní úlohu jako zdroj energie. Autor tvrdí, že naše mikrobiální flóra fermentuje a rozkládá celých 80 procent vlákniny, takže nejde vůbec o interní nekalorickou substanci, jak se dříve myslelo. Naše mikroby rozkládají také některé škroby, které trávicí šťávy nerozložily, a tak uvolňují další kalorie. Autor soudí, že tato kombinace energie a vlákniny potraviny a energie z nenatrávených škrobů může být kvantitativně dosti významná.

Vláknina potravy není tedy vůbec látkou, která se nerozkládá. Nesporné je to v pšeničných otrubách. Ovesné otruby mají jemnou strukturu a jsou dobře rozložitelné. Otruby pšeničné zůstávají tedy tím nejlepším, co máme, laxativním účinkem. Vláknina otrub ovesných je stále více uznávána jako vrchol toho, co obilní strava může nabídnout ke snižování krevního cholesterolu.

Mnoho se hovoří o záporné skutečnosti, a sice, že vláknina z obilí (hlavně z pšenice), je schopna obsahem kyseliny fytinové vázat na sebe minerály, zvláště vápník, železo a zinek, jímž zabraňuje, aby byly absorbovány zažívacím ústrojím. Ohrožuje tedy na druhé straně osteoporórou (prořídnutím kostí) a anémií (chudokrevností).

Zjistilo se také, že vláknina z řepy (beta fibre) neobsahuje kyselinu fytinovou a že minerální absorpce není touto vlákninou ohrožena. Doporučuje se tedy jako přídavek k jídlům, nebo do jídel při kuchyňské přípravě. Obsahuje minimun cukru a tuku, neobsahuje gluten. Tato vláknina má v podstatě strukturu obou obilných vláken (pšeničné i ovesné), složku rozpustnou i nerozpustnou. Je účinná v prevenci a terapii zažívacích chorob i v prevenci a terapii arteriosklerozy. Řepná vláknina je ideální i pro diabetiky.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Velikonoce jsou za dveřmi. Hospodyňky by měly zbystřit

Vítání jara, oslava plodnosti a zrození nového života. Tak by se daly ve zkratce popsat jedny z nejvýznamnějších křesťanských svátků v roce, které se kvapem blíží. Tyto svátky se ale pojí také s konzumací kvalitních pokrmů, kterých bude v každé domácnosti víc než požehnaně. A není to jen o vejcích, která každého při pomyšlení na Velikonoce napadnou jako první. O Velikonoční neděli, nazývané také Boží hod velikonoční, končí takzvaný čtyřicetidenní půst. Období, během něhož bychom měli do našeho jídelníčku zařadit odlehčené pokrmy. Základem postních pokrmů jsou vařené obiloviny, luštěniny, vařená zelenina nebo například kvašené zelí. Tedy jídla, která nejsou hutná a jsou pro náš organismus dobře stravitelná a zdravá. Tento půst zahajuje Popeleční středa jako jeden ze dvou nejpřísnějších postních dnů v roce.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Sicilská fregola na dva způsoby — drobná těstovina, kterou stojí za to vyzkoušet

Fregola je název pravděpodobně nejroztomilejší těstoviny na světě. Malé kuličky z tvrdé semoliny dohromady tvoří pokrm se strukturou spíše podobný cous cousu nebo rýži. Jsou tedy ideálním parťákem pro spoustu omáček, které se s nimi krásně smísí, a to obzvlášť pokud zvolíte ty řezané na bronzových formách, které mají drsnější povrch, na němž omáčka ještě lépe drží. Vyzkoušejte náš recept s hráškem, který je předzvěstí blížícího se jara nebo verzi s omáčku z pečených paprik a chorizem. Oba recepty obsahují bohatou chuť uzenin i šťavnatost zeleniny, takže ve vašich ústech, a snad i na duši, navodí pocit harmonie.

číst dále ...

Kaše na sto způsobů

Kaše představují především pro vyznavače zdravého životního stylu populární variantu vyvážené snídaně. Svou oblíbenost si kaše získaly díky rychlé a snadné přípravě, široké variabilitě a v neposlední řadě také tím, že dodají tělu energii na část dne a skvěle zasytí. Navíc chladnější období roku jsou jako stvořená pro teplou snídaňovou kaši.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy