REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vláknina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polysacharidy jsou v přirozených podmínkách pravidelně provázeny vlákninou. Je tvořena celulozou, hemicelulozou a pektiny. I když není nemetabolizována jako ostatní živiny, je významná pro činnost trávicí soustavy, ovlivňuje metabolizmus stěny střevní, jater a dalších tkání …


Ovlivňuje pozitivně metabolizmus cholesterolu a žlučových kyselin a snižuje škodlivost toxických látek ve střevech. Je hojně obsažena v obilovinách, luštěninách, zelenině a ovoci. V potravě má být asi 20 g vlákniny denně, zatímco ve vyspělých průmyslových státech je to asi 4 až 10 g. Její nedostatek vede k degeneraci střev a přispívá ke vzniku nemocí jako křečové žíly, hluboká žilní trombóza, plicní embolizace, hemoroidy, cukrovka, obezita, poruchy metabolizmu cholesterolu, arterioskleroza, žlučové kameny, ischemická choroba srdeční, zhoubné a nezhoubné nádory tlustého střeva.

Názory na roli vlákniny v potravě se v poslední době výrazně změnily. Dřívější náhled ji přisuzoval funkci inertního materiálu – tedy velmi dobrý účinek projímavý a snad i redukující hmotnost. Dnešní výzkumy však ukázaly, že vláknina neprochází naším tělem beze změny, ale je rozložena v tlustém střevě na cenné látky, které mají aktivní význam v prevenci a terapii arteriosklerozy, chorob srdečních a rakoviny. Účinkem mikroflóry se vytvářejí tyto účinné látky: acetát, butyrát a propionát.

Dr. John Cummings z klinického centra výživy univerzity v Cambridge studoval funkci těchto substancí a došel k závěrům, že butyrát má důležitou úlohu v prevenci rakoviny střeva, zatímco propionát je schopen redukovat kvantum cholesterolu v krvi. Acetát má hlavní úlohu jako zdroj energie. Autor tvrdí, že naše mikrobiální flóra fermentuje a rozkládá celých 80 procent vlákniny, takže nejde vůbec o interní nekalorickou substanci, jak se dříve myslelo. Naše mikroby rozkládají také některé škroby, které trávicí šťávy nerozložily, a tak uvolňují další kalorie. Autor soudí, že tato kombinace energie a vlákniny potraviny a energie z nenatrávených škrobů může být kvantitativně dosti významná.

Vláknina potravy není tedy vůbec látkou, která se nerozkládá. Nesporné je to v pšeničných otrubách. Ovesné otruby mají jemnou strukturu a jsou dobře rozložitelné. Otruby pšeničné zůstávají tedy tím nejlepším, co máme, laxativním účinkem. Vláknina otrub ovesných je stále více uznávána jako vrchol toho, co obilní strava může nabídnout ke snižování krevního cholesterolu.

Mnoho se hovoří o záporné skutečnosti, a sice, že vláknina z obilí (hlavně z pšenice), je schopna obsahem kyseliny fytinové vázat na sebe minerály, zvláště vápník, železo a zinek, jímž zabraňuje, aby byly absorbovány zažívacím ústrojím. Ohrožuje tedy na druhé straně osteoporórou (prořídnutím kostí) a anémií (chudokrevností).

Zjistilo se také, že vláknina z řepy (beta fibre) neobsahuje kyselinu fytinovou a že minerální absorpce není touto vlákninou ohrožena. Doporučuje se tedy jako přídavek k jídlům, nebo do jídel při kuchyňské přípravě. Obsahuje minimun cukru a tuku, neobsahuje gluten. Tato vláknina má v podstatě strukturu obou obilných vláken (pšeničné i ovesné), složku rozpustnou i nerozpustnou. Je účinná v prevenci a terapii zažívacích chorob i v prevenci a terapii arteriosklerozy. Řepná vláknina je ideální i pro diabetiky.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy