REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vláknina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polysacharidy jsou v přirozených podmínkách pravidelně provázeny vlákninou. Je tvořena celulozou, hemicelulozou a pektiny. I když není nemetabolizována jako ostatní živiny, je významná pro činnost trávicí soustavy, ovlivňuje metabolizmus stěny střevní, jater a dalších tkání …


Ovlivňuje pozitivně metabolizmus cholesterolu a žlučových kyselin a snižuje škodlivost toxických látek ve střevech. Je hojně obsažena v obilovinách, luštěninách, zelenině a ovoci. V potravě má být asi 20 g vlákniny denně, zatímco ve vyspělých průmyslových státech je to asi 4 až 10 g. Její nedostatek vede k degeneraci střev a přispívá ke vzniku nemocí jako křečové žíly, hluboká žilní trombóza, plicní embolizace, hemoroidy, cukrovka, obezita, poruchy metabolizmu cholesterolu, arterioskleroza, žlučové kameny, ischemická choroba srdeční, zhoubné a nezhoubné nádory tlustého střeva.

Názory na roli vlákniny v potravě se v poslední době výrazně změnily. Dřívější náhled ji přisuzoval funkci inertního materiálu – tedy velmi dobrý účinek projímavý a snad i redukující hmotnost. Dnešní výzkumy však ukázaly, že vláknina neprochází naším tělem beze změny, ale je rozložena v tlustém střevě na cenné látky, které mají aktivní význam v prevenci a terapii arteriosklerozy, chorob srdečních a rakoviny. Účinkem mikroflóry se vytvářejí tyto účinné látky: acetát, butyrát a propionát.

Dr. John Cummings z klinického centra výživy univerzity v Cambridge studoval funkci těchto substancí a došel k závěrům, že butyrát má důležitou úlohu v prevenci rakoviny střeva, zatímco propionát je schopen redukovat kvantum cholesterolu v krvi. Acetát má hlavní úlohu jako zdroj energie. Autor tvrdí, že naše mikrobiální flóra fermentuje a rozkládá celých 80 procent vlákniny, takže nejde vůbec o interní nekalorickou substanci, jak se dříve myslelo. Naše mikroby rozkládají také některé škroby, které trávicí šťávy nerozložily, a tak uvolňují další kalorie. Autor soudí, že tato kombinace energie a vlákniny potraviny a energie z nenatrávených škrobů může být kvantitativně dosti významná.

Vláknina potravy není tedy vůbec látkou, která se nerozkládá. Nesporné je to v pšeničných otrubách. Ovesné otruby mají jemnou strukturu a jsou dobře rozložitelné. Otruby pšeničné zůstávají tedy tím nejlepším, co máme, laxativním účinkem. Vláknina otrub ovesných je stále více uznávána jako vrchol toho, co obilní strava může nabídnout ke snižování krevního cholesterolu.

Mnoho se hovoří o záporné skutečnosti, a sice, že vláknina z obilí (hlavně z pšenice), je schopna obsahem kyseliny fytinové vázat na sebe minerály, zvláště vápník, železo a zinek, jímž zabraňuje, aby byly absorbovány zažívacím ústrojím. Ohrožuje tedy na druhé straně osteoporórou (prořídnutím kostí) a anémií (chudokrevností).

Zjistilo se také, že vláknina z řepy (beta fibre) neobsahuje kyselinu fytinovou a že minerální absorpce není touto vlákninou ohrožena. Doporučuje se tedy jako přídavek k jídlům, nebo do jídel při kuchyňské přípravě. Obsahuje minimun cukru a tuku, neobsahuje gluten. Tato vláknina má v podstatě strukturu obou obilných vláken (pšeničné i ovesné), složku rozpustnou i nerozpustnou. Je účinná v prevenci a terapii zažívacích chorob i v prevenci a terapii arteriosklerozy. Řepná vláknina je ideální i pro diabetiky.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy