Jsou nezbytné pro život každé tělní buňky. Je známo více než 20 vitamínů, z nichž 9 je prokazatelně nutných pro život člověka.
Podle fyzikálně-chemických vlastností se dělí do 2 základních skupin a to vitaminy rozpustné ve vodě (vitaminy skupiny B a C) a vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E,). Některé z vitamínů skupiny B jsou nutné pro aktivitu nejdůležitějších enzymů v buňkách. Z hlediska výživy je závažná skutečnost, že některé z vitaminů se ničí působením kyslíku, tepla nebo světla (vitaminy C, E, B). Při průmyslovém zpracování potravin jsou výchozí zemědělské produkty rozmělňovány, tepelně zpracovávány a vystaveny působení tepla. Tím se v nich ničí zčásti nebo zcela mnoho vitaminů jako pyridoxon (vitamin B 6), kobalamin (vitamin B 12), kyselina orotová (vitamin B 13), kyselina pangamová (vitamin B l5), biotin (vitamin H), kyselina pantothenová (vitamin B), cholin (vitamin B), kyselina paraaminobenzoová (vitamin B), vitamin C a vitamin E. Při mletí bílé mouky je odstraněno 90 % vitaminu B l, 80 % vitaminu B 2, 60 % vitaminu B 6, 85 % niacinu a 30 % vitaminu E.
Při požívání průmyslově zpracovávaných potravin mají lidé chronický nedostatek vitaminů. Mnoho jiných trpí trvale nedostatkem vitaminu B l, C a E.
A právě tyto vitaminy napomáhají proti vzniku srdečně-cévních chorob, naopak jejich nedostatek k nim přispívá. Cukr, tuk a bílá mouka, které tvoří více než 70 procent energetické hodnoty dnešní stravy, nejen že téměř žádné vitaminy neobsahují, ale navíc je odčerpávají pro svůj metabolismus. Tím mohou působit subklinické potíže jako je malátnost, tělesnou a duševní lenivost, podrážděnost, nespokojenost, nervozitu a pod. Po delší době však vedou k vývoji mnoha nemocí. Při některých chorobách, při větším fyzickém nebo duševním zatížení a při stresech potřeba vitaminů se zvětšuje. Pro udržení zdraví je nejlepší přirozená, nerafinovaná strava, která kromě všech potřebných vitaminů obsahuje navíc různé důležité biologicky aktivní látky. Patří k nim například bioflavovaná barviva, působící barevnost ovoce. Nejvíce vitaminů zajišťuje střava obsahující bílkoviny, luštěniny, celozrnné pečivo a hodně syrové zeleniny a ovoce.
Autor: Jaroslav Vašák