REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vitaminy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jsou nezbytné pro život každé tělní buňky. Je známo více než 20 vitamínů, z nichž 9 je prokazatelně nutných pro život člověka.


Podle fyzikálně-chemických vlastností se dělí do 2 základních skupin a to vitaminy rozpustné ve vodě (vitaminy skupiny B a C) a vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E,). Některé z vitamínů skupiny B jsou nutné pro aktivitu nejdůležitějších enzymů v buňkách. Z hlediska výživy je závažná skutečnost, že některé z vitaminů se ničí působením kyslíku, tepla nebo světla (vitaminy C, E, B). Při průmyslovém zpracování potravin jsou výchozí zemědělské produkty rozmělňovány, tepelně zpracovávány a vystaveny působení tepla. Tím se v nich ničí zčásti nebo zcela mnoho vitaminů jako pyridoxon (vitamin B 6), kobalamin (vitamin B 12), kyselina orotová (vitamin B 13), kyselina pangamová (vitamin B l5), biotin (vitamin H), kyselina pantothenová (vitamin B), cholin (vitamin B), kyselina paraaminobenzoová (vitamin B), vitamin C a vitamin E. Při mletí bílé mouky je odstraněno 90 % vitaminu B l, 80 % vitaminu B 2, 60 % vitaminu B 6, 85 % niacinu a 30 % vitaminu E.

Při požívání průmyslově zpracovávaných potravin mají lidé chronický nedostatek vitaminů. Mnoho jiných trpí trvale nedostatkem vitaminu B l, C a E.

A právě tyto vitaminy napomáhají proti vzniku srdečně-cévních chorob, naopak jejich nedostatek k nim přispívá. Cukr, tuk a bílá mouka, které tvoří více než 70 procent energetické hodnoty dnešní stravy, nejen že téměř žádné vitaminy neobsahují, ale navíc je odčerpávají pro svůj metabolismus. Tím mohou působit subklinické potíže jako je malátnost, tělesnou a duševní lenivost, podrážděnost, nespokojenost, nervozitu a pod. Po delší době však vedou k vývoji mnoha nemocí. Při některých chorobách, při větším fyzickém nebo duševním zatížení a při stresech potřeba vitaminů se zvětšuje. Pro udržení zdraví je nejlepší přirozená, nerafinovaná strava, která kromě všech potřebných vitaminů obsahuje navíc různé důležité biologicky aktivní látky. Patří k nim například bioflavovaná barviva, působící barevnost ovoce. Nejvíce vitaminů zajišťuje střava obsahující bílkoviny, luštěniny, celozrnné pečivo a hodně syrové zeleniny a ovoce.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy