REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vitaminy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jsou nezbytné pro život každé tělní buňky. Je známo více než 20 vitamínů, z nichž 9 je prokazatelně nutných pro život člověka.


Podle fyzikálně-chemických vlastností se dělí do 2 základních skupin a to vitaminy rozpustné ve vodě (vitaminy skupiny B a C) a vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E,). Některé z vitamínů skupiny B jsou nutné pro aktivitu nejdůležitějších enzymů v buňkách. Z hlediska výživy je závažná skutečnost, že některé z vitaminů se ničí působením kyslíku, tepla nebo světla (vitaminy C, E, B). Při průmyslovém zpracování potravin jsou výchozí zemědělské produkty rozmělňovány, tepelně zpracovávány a vystaveny působení tepla. Tím se v nich ničí zčásti nebo zcela mnoho vitaminů jako pyridoxon (vitamin B 6), kobalamin (vitamin B 12), kyselina orotová (vitamin B 13), kyselina pangamová (vitamin B l5), biotin (vitamin H), kyselina pantothenová (vitamin B), cholin (vitamin B), kyselina paraaminobenzoová (vitamin B), vitamin C a vitamin E. Při mletí bílé mouky je odstraněno 90 % vitaminu B l, 80 % vitaminu B 2, 60 % vitaminu B 6, 85 % niacinu a 30 % vitaminu E.

Při požívání průmyslově zpracovávaných potravin mají lidé chronický nedostatek vitaminů. Mnoho jiných trpí trvale nedostatkem vitaminu B l, C a E.

A právě tyto vitaminy napomáhají proti vzniku srdečně-cévních chorob, naopak jejich nedostatek k nim přispívá. Cukr, tuk a bílá mouka, které tvoří více než 70 procent energetické hodnoty dnešní stravy, nejen že téměř žádné vitaminy neobsahují, ale navíc je odčerpávají pro svůj metabolismus. Tím mohou působit subklinické potíže jako je malátnost, tělesnou a duševní lenivost, podrážděnost, nespokojenost, nervozitu a pod. Po delší době však vedou k vývoji mnoha nemocí. Při některých chorobách, při větším fyzickém nebo duševním zatížení a při stresech potřeba vitaminů se zvětšuje. Pro udržení zdraví je nejlepší přirozená, nerafinovaná strava, která kromě všech potřebných vitaminů obsahuje navíc různé důležité biologicky aktivní látky. Patří k nim například bioflavovaná barviva, působící barevnost ovoce. Nejvíce vitaminů zajišťuje střava obsahující bílkoviny, luštěniny, celozrnné pečivo a hodně syrové zeleniny a ovoce.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy