REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základní vzor jídelníčku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme s plným talířem.


1 den. – uhlovodany

Ráno, kterýkoliv nápoj bez mléka (džusy, ovocné šťávy, káva, čaj apodobně) pouze použít menší množství šlehačky, nápoj může být normálně oslazený. Chléb, rohlíky, džem, máslo, med, koláče apod.

K obědu si můžeme dát brambory, knedlíky, nudle, rýži, lívance, palačinky, škubánky, rajskou omáčku, houbovou nebo koprovou omáčku (ale místo mléka použijeme šlehačku), rajská jablíčka, cibuli, pórek, mrkev, zelí, listový špenát, hlávkový salát, kapustu, slaninu, máslo apod.

2. den – bílkoviny

Ráno jakýkoliv nápoj bez cukru a mléka, cukerin používat jen v malém množství, lépe je vynechat. Šunka, šunkový salám, ryba, vejce, tučné sýry

K obědu a večeři vařené, pečené nebo dušené maso ale bez mouky a zápražky s malým množstvím cibule, rajčat, papriky, můžeme i tatarskou omáčku, majonézu, vejce a okurkový salát. Nedoporučuje se ale maso konzervované, nesmí se pít pivo, džusy, limonády, jen čaj a káva bez cukru a neslazené minerálky.

1. a 2. den střídáme, občas můžeme mezi ně vsunout ovocný nebo zeleninový den. Ovocný den je velmi účinný, není však nezbytně nutný. Nejvhodnějším ovocem je meloun, jahody, meruňky, ale nesmíme konzumovat společně 2 druhy – pouze jedno ovoce.

Kombinovaný den

Ráno jíme jako 1. den v poledne buď jako 1. nebo 2. den a večer jako druhý den. Zde je třeba dávat pozor na nápoje. Ráno můžeme sladit, ale večer už ne. Zde jsou také obzvláště nutné 2 až 3 hodinové přestávky mezi jídly.

Chceme-li v 1. týdnu dosáhnout rychlejšího výsledku, oddělujeme i povolené potraviny. V praxi to znamená, že kdy máme třeba brambory s mrkví, sníme napřed brambory a za 2 hodiny mrkev, tedy si jídlo rozdělíme na dvě jídla. Přitom ale nevadí, když sníme více. Tvaroh, jogurt a luštěniny jsou jídla problematická a v začátku diety je lépe si je odříci a zařadit je až po několika dalších dnech jako večerní jídlo uhlovodanového dne.

Při přesném dodržování a vysloveném nepřejídání se už v prvním týdnu projeví úbytek na váze. Nezáleží na množství potraviny, ale na přísném dodržování předepsaných potravin.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy