REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základní vzor jídelníčku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme s plným talířem.


1 den. – uhlovodany

Ráno, kterýkoliv nápoj bez mléka (džusy, ovocné šťávy, káva, čaj apodobně) pouze použít menší množství šlehačky, nápoj může být normálně oslazený. Chléb, rohlíky, džem, máslo, med, koláče apod.

K obědu si můžeme dát brambory, knedlíky, nudle, rýži, lívance, palačinky, škubánky, rajskou omáčku, houbovou nebo koprovou omáčku (ale místo mléka použijeme šlehačku), rajská jablíčka, cibuli, pórek, mrkev, zelí, listový špenát, hlávkový salát, kapustu, slaninu, máslo apod.

2. den – bílkoviny

Ráno jakýkoliv nápoj bez cukru a mléka, cukerin používat jen v malém množství, lépe je vynechat. Šunka, šunkový salám, ryba, vejce, tučné sýry

K obědu a večeři vařené, pečené nebo dušené maso ale bez mouky a zápražky s malým množstvím cibule, rajčat, papriky, můžeme i tatarskou omáčku, majonézu, vejce a okurkový salát. Nedoporučuje se ale maso konzervované, nesmí se pít pivo, džusy, limonády, jen čaj a káva bez cukru a neslazené minerálky.

1. a 2. den střídáme, občas můžeme mezi ně vsunout ovocný nebo zeleninový den. Ovocný den je velmi účinný, není však nezbytně nutný. Nejvhodnějším ovocem je meloun, jahody, meruňky, ale nesmíme konzumovat společně 2 druhy – pouze jedno ovoce.

Kombinovaný den

Ráno jíme jako 1. den v poledne buď jako 1. nebo 2. den a večer jako druhý den. Zde je třeba dávat pozor na nápoje. Ráno můžeme sladit, ale večer už ne. Zde jsou také obzvláště nutné 2 až 3 hodinové přestávky mezi jídly.

Chceme-li v 1. týdnu dosáhnout rychlejšího výsledku, oddělujeme i povolené potraviny. V praxi to znamená, že kdy máme třeba brambory s mrkví, sníme napřed brambory a za 2 hodiny mrkev, tedy si jídlo rozdělíme na dvě jídla. Přitom ale nevadí, když sníme více. Tvaroh, jogurt a luštěniny jsou jídla problematická a v začátku diety je lépe si je odříci a zařadit je až po několika dalších dnech jako večerní jídlo uhlovodanového dne.

Při přesném dodržování a vysloveném nepřejídání se už v prvním týdnu projeví úbytek na váze. Nezáleží na množství potraviny, ale na přísném dodržování předepsaných potravin.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy