Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme s plným talířem.
1 den. – uhlovodany
Ráno, kterýkoliv nápoj bez mléka (džusy, ovocné šťávy, káva, čaj apodobně) pouze použít menší množství šlehačky, nápoj může být normálně oslazený. Chléb, rohlíky, džem, máslo, med, koláče apod.
K obědu si můžeme dát brambory, knedlíky, nudle, rýži, lívance, palačinky, škubánky, rajskou omáčku, houbovou nebo koprovou omáčku (ale místo mléka použijeme šlehačku), rajská jablíčka, cibuli, pórek, mrkev, zelí, listový špenát, hlávkový salát, kapustu, slaninu, máslo apod.
2. den – bílkoviny
Ráno jakýkoliv nápoj bez cukru a mléka, cukerin používat jen v malém množství, lépe je vynechat. Šunka, šunkový salám, ryba, vejce, tučné sýry
K obědu a večeři vařené, pečené nebo dušené maso ale bez mouky a zápražky s malým množstvím cibule, rajčat, papriky, můžeme i tatarskou omáčku, majonézu, vejce a okurkový salát. Nedoporučuje se ale maso konzervované, nesmí se pít pivo, džusy, limonády, jen čaj a káva bez cukru a neslazené minerálky.
1. a 2. den střídáme, občas můžeme mezi ně vsunout ovocný nebo zeleninový den. Ovocný den je velmi účinný, není však nezbytně nutný. Nejvhodnějším ovocem je meloun, jahody, meruňky, ale nesmíme konzumovat společně 2 druhy – pouze jedno ovoce.
Kombinovaný den
Ráno jíme jako 1. den v poledne buď jako 1. nebo 2. den a večer jako druhý den. Zde je třeba dávat pozor na nápoje. Ráno můžeme sladit, ale večer už ne. Zde jsou také obzvláště nutné 2 až 3 hodinové přestávky mezi jídly.
Chceme-li v 1. týdnu dosáhnout rychlejšího výsledku, oddělujeme i povolené potraviny. V praxi to znamená, že kdy máme třeba brambory s mrkví, sníme napřed brambory a za 2 hodiny mrkev, tedy si jídlo rozdělíme na dvě jídla. Přitom ale nevadí, když sníme více. Tvaroh, jogurt a luštěniny jsou jídla problematická a v začátku diety je lépe si je odříci a zařadit je až po několika dalších dnech jako večerní jídlo uhlovodanového dne.
Při přesném dodržování a vysloveném nepřejídání se už v prvním týdnu projeví úbytek na váze. Nezáleží na množství potraviny, ale na přísném dodržování předepsaných potravin.
Autor: Jaroslav Vašák