REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velký rádce pro nákup nožů: proč dva nože nestačí a jak postupovat při výběru

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Schopný kuchař se u kuchyňské linky netrápí s nepraktickými pomocníky. Aby mohl pracovat rychle, přesně a elegantně, vybírá si kvalitní nože, na které se může spolehnout. Pokud se ale v nožích příliš nevyznáte a tápete, po jakém sáhnout, poradíme vám. Vysvětlíme, proč mít doma více nožů, jak by měly vypadat a na co pří nákupu dávat pozor.


Sortiment nožů je velmi široký, tak jak nalézt šikovný nůž právě pro vás a kolik jich doma mít? Ideální je odrazit se od typů pokrmů, které vaříte. Pokud mají ve vašem jídelníčku nenahraditelné místo ryby, určitě by vám speciální nůž na ryby neměl chybět. To jaké nože budou vašimi pomocníky je čistě na vás.

Ale začneme hezky popořadě…

 

1. Zoubkatý nůž (nejen) na pečivo

Nůž střední velikosti s čepelí dlouhou zhruba 15 až 20 centimetrů a zoubky uplatníte nejlépe na krájení čerstvého pečiva. Efektivně rozkrojí tvrdé okraje potravin a využijete ho nejen na bagety, chleby a housky, ale také na klobásy, salámy a sýry. Prostě ideální pomocník pro přípravu francouzského pohoštění k oblíbenému filmu.

2. Nůž na zeleninu

Nůž s relativně krátkou a rovnou čepelí užijete pro krájení zeleniny. Díky jeho přesnosti nasekáte různé druhy zeleniny precizně i na drobné kostičky. Snadno s ním vytvoříte také zeleninové dekorace. Poradí si s vodnatějšími druhy jako je okurka, stejně jako s tvrdší mrkví nebo kedlubnou. Vyzkoušejte rovnou nůž s výbrusem. Ten na čepeli slouží od toho, aby se na ní nelepily kusy zeleniny a řez byl snazší a práce rychlejší.

3. Kuchařský nůž se širokou čepelí

Tradiční kuchařský nůž s širokou zaoblenou čepelí znáte od největších mistrů v oboru. Představuje nenahraditelného pomocníka pro sekání pomocí tzv. houpací nebo kolébkové techniky. Snadno s ním nasekáte bylinky nebo připravíte zeleninu na drobné kousky. Patří mezi nejdůležitější kuchařské nože.

4. Filetovací nůž na ryby

Milovníci vaření a zejména ti, kteří často připravují ryby, ocení kvalitní filetovací nůž. Poznáte ho podle dlouhé čepele, které vám filetování podstatně zjednoduší. Vybírat můžete mezi noži se zahnutou čepelí, které nejlépe využijete pro stáhnutí ryby z kůže. Pro samotnou přípravu filet a oddělování masa od kostí vybírejte spíš nůž s rovnou flexibilní čepelí.

 

5. Univerzální nůž

Žádnému kuchaři by neměl scházet univerzální nůž, se kterým si v případě potřeby poradí téměř s jakoukoli kuchařskou výzvou. Univerzální nože mají kratší čepele okolo 15 centimetrů a koupíte jak hladké a rovné, tak vroubkované. Dbejte především na to, aby byl nůž z kvalitní ocele a vyroben z jednoho kusu, díky tomu je práce s ním přesnější a můžete se na něj opravdu spolehnout.

 

6. Nůž santoku

Japonský nůž santoku si získal oblibu i u nás v Evropě. Jde o univerzální nůž vhodný na krájení masa, ryb, zeleniny či hub. Je o něco větší než kuchařský nůž s širokou ale ne příliš dlouho čepelí. Obvykle měří 12 až 20 centimetrů, optimálně je to 18 centimetrů. Výška čepele umožňuje nakrájet a přenést surovinu do hrnce či mísy.

   

 

TIP: Kvalitní nůž poznáte podle čepele, rukojeti i materiálu

Pokud zvažujete nákup kvalitního nože pro kuchyňské použití, zaměřte se na to, aby byl celý vyroben z jednoho kusu pevné oceli což zajistí  doživotní záruku. Takové podmínky nabízí všichni přední výrobci nožů, jako jsou například německé značky F. Dick, Wüsthof a Zwilling. Aby se vám nůž dobře používal, důležitý je také ergonomický tvar rukojeti a záštita, která chrání prsty.

Široký výběr nožů najdete například na e-shopu www.kovanenoze.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Od bramboráku po hranolky: Vyznáte se v bramborách?

Brambory jsou pevným základem české kuchyně a nabízejí velmi široké možnosti využití a úprav – od příloh přes hlavní jídla až po moučníky. Není ovšem brambora jako brambora a úspěch v kuchyni se přímo odvíjí od toho, po jakém varném typu a odrůdě brambor sáhneme.

číst dále ...

29. září je Mezinárodním dnem povědomí o plýtvání jídlem. Albert letos už daroval 2 200 000 porcí potřebným

Problematika plýtvání potravin patří mezi celosvětová témata. Její důležitost akcentuje i Valné shromáždění OSN, které v roce 2019 stanovilo 29. září Mezinárodním dnem povědomí o plýtvání jídlem. Albert snižuje potravinové přebytky dlouhodobě a letos už potřebným daroval 2 200 000 porcí jídla. V souladu se závazkem učiněným veřejně na začátku tohoto roku daruje letos potravinovým bankám nejméně 3,2 miliony porcí jídla, což je zdvojnásobení loňského daru. S rozvozem pomůže 7 nových dodávek, které daruje potravinové bance ke třem již darovaným autům.

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Tekuté zlato: Blahodárné účinky medu, o kterých jste nevěděli

Med, tradiční sladidlo, které používáme již tisíce let, zmínky o něm bychom našli už v antické řecké mytologii. Ne nadarmo se mu také přezdívá tekuté zlato; pro naše tělo má významné zdravotní benefity, díky nimž je pro nás naprosto nedocenitelný.

číst dále ...

Blíží se druhý Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem, připomene ho i papež

Na středu 29. září připadá druhý Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem. Poprvé ho vyhlásila OSN na rok 2020, chce tak upozornit především na environmentální dopady plýtvání jídlem. Letos se do oslav zapojí papež František nebo světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura. V Česku téma plýtvání jídlem rozvíjí iniciativa Zachraň jídlo, která se aktuálně snaží zjednodušit darování hotových jídel charitám. Z každé velké závodní jídelny by se tak denně mohlo zachránit až 25 kg obědů, které se teď vyhazují.

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy