REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.


Pomůže zhubnout

Ano, čtete správně. Med je sladký, ale není to obyčejný cukr. Je to přírodní sladidlo s jiným složením, které podporuje spalování tuků a urychluje metabolismus. „Med na rozdíl od bílého cukru nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru, který je zdrojem „prázdných kalorií“, obsahuje užitečné vitamíny, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu,“ říká Helena Čížová z Ústavu potravin, VŠCHT Praha. Pokud chcete zhubnout nebo si udržet váhu, klidně si dejte med místo cukru do čaje nebo kávy. Nebo si udělejte lahodnou snídani z jogurtu s ovocem a medem.

 

 

Med jako ochránce našeho srdce

Srdce je náš nejdůležitější orgán a musíme o něj pečovat. Med je přitom nečekaným pomocníkem. Obsahuje totiž antioxidanty, které chrání naše tepny před zúžením a předchází tak riziku srdečních chorob nebo mozkových příhod. Dopřejte si každé ráno sklenici vlažné vody s medem a vaše srdce vám poděkuje.

 

Reguluje cholesterol

Cholesterol je nepřítel našeho zdraví – pokud ho máme moc. Med nám může pomoct ho snížit. Neobsahuje totiž žádný cholesterol a naopak dodává vitaminy B a C, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v krvi.

 

Posilovač paměti

Pamatuji si to jako dnes…nebo jako včera? Pokud máte problémy s pamětí nebo koncentrací, med je vaším spojencem. Obsahuje totiž vápník a hořčík, které jsou důležité pro správnou funkci mozku. Navíc snižuje stres a posiluje nervový systém. Zkuste si dát tmavší druhy medu jako lesní nebo medovicový. „Tmavý medovicový med nebo med lesní, který se skládá z medovicového a květového, je vhodný spíše pro starší, protože je bohatý na minerální látky, jako je vápník, draslík, hořčík, železo, které jsou pro tělo blahodárné. Má také výraznější a intenzivnější chuť, kterou starší lépe ocení,“ vysvětluje medový someliér Milan Špaček ze společnosti Medokomerc.

 

Vylepší váš spánek

Med je přírodní lék na nervozitu a stres. Dodává tělu glukózu, která se snadno dostane do krevního oběhu a pomáhá uvolnit se a zbavit se duševních potíží. Ty mohou narušovat kvalitu spánku. Díky medu se zvýší hladina inzulinu v krvi, což podnítí tvorbu hormonu melatoninu, který zajišťuje hluboký a klidný spánek.

zdroj: www.medokomerc.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy