REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vaříme levně a šetrně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co říci úvodem. Někdo si může dovolit pravý kaviár, jiný ho za celý život neochutná. Přesto i ti méně movití si mohou někdy tzv. “dopřát”. Ale o tohle v tomto článku dnes nejde. Chceme pár radami pomoci těm, kterým nezbývá, než při nákupech potravin šetřit. Přesto i levnější jídlo by nemělo být připravené na úkor zdravé výživy rodiny, která se musí dosyta a pokud možno plnohodnotně najíst!


Škola vaření - šetřímeÚvodem si musíme povědět jeden holý fakt, to co bývalo dříve za pár korun, nebo i jídlo pro méně movité, patří dnes většinou také do kategorie pokrmů, o které nuzák pomalu ani nezavadí. Zní to drsně, ale taková je realita. Dejme si příklad. Před 30-40 lety bývalo hovězí nejlevnější maso, z kterého se běžně vařívalo i v početných rodinách dělníků, vepřové bývalo jídlo sváteční, hlavně minutkové a kuře bývalo na okraji našich stravovacích návyků. Dnes však zakopáváme o recepty z hovězího, které ani nemůžeme uvařit a to nejen pro to, že na ně často nemáme, ale sehnat dnes některé druhy tohoto masa umí jen velký talent. Nemluvě i o vysoké ceně dříve uváděného odpadového masa.

Nebudeme si nic nalhávat, v každé době byla vždy vrstva lidí, která se musela chtě nechtě uskrovnit a to i v jídle. A dnes to není jiné!

Šetříme-li tedy peníze na větší vydání, nebo když jsme překročili rozpočet za stravu a konto máme vymetené, musíme sáhnout i po levnějších pokrmech. Ovšem pokud to jen trochu jde, nesmí ani toto šetření jít na úkor zdravé výživy celé rodiny, která se musí dosyta najíst. Znamená to především hledat levné zdroje potravin. Například vitamín C je drahý v citrusových plodech, ale levný v kyselém zelí nebo v šípkách. Živočišné bílkoviny můžeme získat v levnějších druzích masa, případně z vnitřností, než jen v řízku a hovězím steaku, ale i v některých mléčných pokrmech, luštěninách a pod.

Výhodné je i využítí sezónních potravin, které ve špičkách produkce jsou nejlevnější. Tehdy se například snižují ceny ovoce a zeleniny v letních měsících a to o desítky procent. Mezi levnější dodavatele cenných rostlinných bílkovin a nerostných látek patří i ovesné vločky a luštěniny, které se bohužel v našem jídelníčku objevují jen zřídka. Je správné také dobře využívat potraviny, které si můžeme vypěstovat doma na zahrádkách. Hlavně v letních a podzimních měsících domácí produkce může značně odlehčit rodinnému rozpočtu u výdajů na jídlo.

Ale dost teoretizování, pojďme si konkrétně povědět pár rad

  • Dražší potraviny nastavujeme těmi levnějšími. Míchaná vejce mícháme s krupicí, masitý karbanátek nastavíme třeba kapustou nebo vločkami, či čerstvě v lese nasbíranými jedlými houbami, do piškotového těsta při šlehání žloutků přidáme vodu, nastavíme krém, majonézu apod. Mnoho tuku a vajec v těstě můžeme nahradit kypřením těsta kvasnicemi, práškem do pečiva, amoniem. Více příkladů najdete v některých následujících receptech: Zlevněné recepty, recepty za pár korun .
  • Vaříme jen takové množství potravin, které skutečně potřebujeme a sníme. A pokud přece máme zbytky, těmi neplýtváme ale využíváme je na nové hodnotné pokrmy. Více se dozvíte v našem dalším článku s názvem Využíváme zbytků v kuchyni .
  • V týdením jídelníčku se snažíme střídat vždy jedno jídlo dražší a jedno levnější, aby jsme získali dobrý průměr. K buchtám dáme sytější polévku z masa, ale je zbytečné podávat například v neděli, když je maso pečené, ještě hutnou hovězí polévku s játrovou zavářkou.
  • Na rychlo koupený salám s chlebem je málo vydatná večeře a ke všemu ještě poměrně drahá. Ale, koupíme-li vuřta nebo párek a jako příkrm naservírujeme čerstvou bramborovou nebo luštěninovou kaši, k tomu nějaký zeleninový salát, bude večeře pestrá a hlavně zdravá. K méně sytivým pokrmům, jako je zelenina, volíme vhodnější příkrmy, než jsou vařené brambory. Například k dušené mrkvi podáváme opékané nebo smažené bramborové placky.
  • Moje babička měla vtipný, ale hlavně účinný systém kontroly výdajů na jídlo. Měla vždy určitou sumu peněz rozdělených v obálkách, které mohla každý den utratit. Utratila-li jeden den více, druhý den se muselo koupit něco levnějšího a naopak.

Slovo závěrem

Mohu zde psát o tom, jak šetřit, ale sám to moc neumím. Mám však jednu důležitou radu prověřenou praxí. I v kuchyni můžeme hodně peněz vyhodit oknem svou vlastní nešetrnostní a leností, či prostou lhostejností. Vařit lze i z levnějších surovin a radami dnešních kuchařů známých z obrazovek se můžeme, ale bohužel někdy nemůžeme řídit. Kupovat vždy jen to nejkvalitnější znamená často zaplatit za danou ingredienci mnohonásobně více, než za stejný, ale například nedovozový druh zboží. Chuť je pak často stejná, nebo alespoň hodně podobná a i tak můžeme vytvořit skvělé jídlo. Je však pravda, že i mezi levnějšími potravinami existuje mnoho alternativ a tak nám nezbývá, než si vše dobře prohlédnout, porovnat a zvážit, zda nám právě na to, či ono bude naše peněženka stačit.

A ještě jedna malá zkušenost. Do naší restaurace jsme kupovali na první pohled drahý, velmi kvalitní produkt od jedné vyhlášené značky. Byl dvakrát dražší, než srovnatelný výrobek konkurenční, ale! Narozdíl od jiných výrobků stačila třetina jeho množstí, aby jsme uvařili skvělý pokrm a chutí byl nadostižný. Suma sumárum jsme pak i díky jeho vydatnosti ušetřili 1/3 výdajů a to i přes to, že jsme kupovali dražší produkt! Proto nezbývá, jen kostatovat jedno, stále se musí umět počítat a u toho také myslet, protože to nejlevnější vždy neznamená, že je v samotném důsledku to pro nás nejvýhodnější!

Zdroj: Vaříme vtipně – Joza Břízová, Maryna Klimentová, volně upraveno a doplněno ReceptyOnLine.cz

Některé příklady receptů na opravedu levná jídla:

Polévka ze zbylého uzeného vývaru Polévka ze žemlí Krev s kroupami

Drůbkový guláš Placičky z rybího filé

Další levné recepty najdete i zde: Zlevněné recepty, recepty za pár korun

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy