Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!
Hladká, polohrubá a hrubá – pšeničná mouka je zkrátka tou nejrozšířenější variantou, kterou ale v posledních letech střídají i jiné, nutričně zajímavější verze, jako je například žitná, celozrnná, špaldová, hrachová, pohanková, čiroková a třeba i ovesná mouka. Obsahují velké množství tělu prospěšných látek. Pokud byste hledali ty nejkvalitnější, vybírejte vždy ve variantě bio. Při pěstování bio obilovin, ze kterých se mouka vyrábí, se nepoužívají pesticidy, ani průmyslová hnojiva. Pole jsou plná života a ekologičtí zemědělci usilují o dosažení biologické rovnováhy. Koupí bioproduktů prospějete nejen sobě, ale dáte dárek i naší přírodě. V obchodech bio mouky jednoduše najdete podle označení logy biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu.
Mlsejte s rozumem
Pokud hledáte bezlepkovou mouku s vysokou nutriční hodnotou, sáhněte po cizrnové. Nejen, že se skvěle hodí při přípravě sladkých pochutin, ale využít ji můžete také při vaření omáček nebo domácích knedlíků. Oblíbené jsou například vánoční čokoládové cizrnové kuličky.
Zlatá pohanka
Kvalitní sacharidy i velké množství vlákniny a bílkovin – pohanková mouka je zkrátka vašemu tělu prospěšná. Obsahuje spousty minerálních látek a vitamínů. Použít ji můžete místo klasické bílé mouky téměř ve všech receptech i těch na cukroví. Pokud ji nezkombinujete s jinou pšeničnou moukou, je bez lepku, a tudíž vhodná i pro alergiky.
Zapomenutá mouka
Znáte čirok? Je jednou z nejdéle pěstovaných obilnin na našem území. Tato bezlepková alternativa nabízí širokou škálu tělu užitečných látek – bílkoviny, vlákninu i minerály, jako jsou hořčík, železo a třeba zinek nebo vitamín B. Díky své neutrální chuti se skvěle hodí pro pečení sladkých i slaných variant.
Naše tipy na recept k tématu (recepty se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!):
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace. Více v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“
Vánoční cukroví jako vanilkové nebe
Vánoční dobroty s jogurtem: Zkuste netradiční verzi perníčků i odlehčený bramborový salát