REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoce za námi, očista před námi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoční svátky jsou, jak se říká, svátku klidu a míru. Mnozí však víme, že než se naše životy na těch pár dní v roce zpomalí, zažíváme přesný opak. Předvánoční shon v práci, dodělání restů, shánění dárků pro své milé, úklid domácností, pečení cukroví…. Naše tělo vystavujeme stresu, kolikrát nestíháme ani řádně jíst a metabolizmus křičí o pomoc. Jakmile tyto hektické dny pominou a andělské zvonění konečně jemně pocinkává u štědrovečerní večeře, cítíme, že se nám ulevilo. Ovšem ne nadlouho. Svátky klidu a míru trávíme většinou při setkáváních s rodinami a přáteli, kteří se nás snaží pohostit rozličnými lahodnými pokrmy. Takže pokud nejste dostatečně silní ve své vůli, je velmi snadné hřešit. Jednou, dvakrát…. A po skončení svátků máte pocit plnosti na sto let a cítíte, že Váš přetížený trávicí systém potřebuje regeneraci. Nezoufejte, svátky jste si užili a teď už se můžete zase vrátit ke svému obvyklému jídelníčku a ještě pro Vaše zdraví udělat něco navíc.


Pečivo, ať už sladké či slané, je velmi rozšířenou základní složkou jídelníčku většiny z nás. Jak je známo, běžné pečivo se vyrábí z převážné části z pšenice, méně z žita a ječmene. Všechny tyto obiloviny obsahují lepek (také označován jako gluten), který je pro jistou část populace nepříjemným život komplikujícím protivníkem.

 

 

Své o tom jistě vědí celiaci a lidé s alergií na lepek nebo potravinovou intolerancí, kteří se s většími či menšími zažívacími problémy potýkají neustále. U lidí s celiakií (autoimunitním onemocněním, při kterém dochází k poruše vstřebávání živin v důsledku zeslabení sliznice tenkého střeva způsobeného chronickým zánětem) je změna jídelníčku s absolutním vysazením lepku nezbytná a celoživotní. Ale i lidé s podezřením na tuto nemoc nebo s alergií na lepek by se měli glutenu v potravinách vyhýbat a omezit jeho přísun na minimum.

A i když patříte mezi šťastlivce, kteří s lepkem žádné obtíže nemají, ale záleží Vám na tom, co jíte, můžete množství lepku ve stravě snížit. Třeba právě proto, že si přejete své vánoční dietologické hříšky napravit a tělu dopřát očistu a změnu.

Bylo napsáno již mnoho článků na téma „pšenice – zlo lidstva“ nebo „lepek – zdroj všech zdravotních problémů“ a jako na všechno existují mezi lékařsky vzdělanými odborníky a výživovými poradci dva názory. Ten více vyhraněný říká, že zdroj lepku (tedy nejčastěji pšenici) je nutné z našich jídelníčků zcela vymýtit. Druhý, liberálnější, hlásí, že pšenice jako tisíciletá základní potravina je nezbytnou součástí jídelníčků a zdrojem mnoha potřebných živin, a pokud tedy nemáte zdravotní indikace, není nutné se jí striktně vyhýbat. Zkusme tedy k tématu přistoupit z obou stran.

Pšenice se stala pro své vlastnosti nejvíce pěstovanou a konzumovanou plodinou, která ovšem také prošla řadou genetických modifikací. Od pšeničných zrn jsme chtěli co nejvíce lepku pro svou schopnost pojit a kypřit pečivo, pro snadnější konzumaci jsme zrno mleli na nejjemnější prášek, pro prodloužení trvanlivosti pečiva a polotovarů jsme ze zrna odstranili obaly a klíček, které ale byly výborným zdrojem vlákniny, minerálů, bílkovin a tuků. Vznikla nám tak mouka, která po výživové stránce mnoho zdraví prospěšného nepřináší, ale z komerčního hlediska se stala v potravinářském průmyslu naprosto nepostradatelnou surovinou. Nejčastěji ji nalezneme jako náhražku jiných složek v polotovarech ale i např. v uzeninách, paštikách, zmrzlině apod.

Obiloviny a výrobky z nich tvoří základní kámen potravinové pyramidy a my je konzumujeme de facto od rána do večera – pečivo k snídani, těstoviny k obědu, odpolední sušenka a chleba s máslem k večeři. V našich jídelníčcích se tak nachází několikanásobně více pšenice a lepku než ve stravě našich předků, a proto ubrat v pojídání pšeničného (ale i žitného a ječného) pečiva může každý z nás.

Pečivo. Jak nahradit pečivo, když Vaše rodina tak ráda snídá maminčiny bábovky nebo babiččiny koláče a buchty? A co takový čerstvě upečený domácí chléb? O tyto Vaše gurmánské zvyklosti se nemusíte ochudit, protože díky stále rostoucímu počtu lidí dodržujících bezlepkovou dietu a těch, kteří upřednostňují zdravější styl stravování, máme nyní na trhu širokou škálu bezlepkových produktů.

Rádi Vám představujeme bezlepkové směsi na pečení od společnosti Nutrifree, odborníka na potravinové intolerance. Značka Nutrifree pochází z Itálie a již přes dvacet let se věnuje vývoji a výrobě bezlepkových potravin. K výrobě svých produktů zpracovává suroviny, které přirozeně lepek neobsahují a nehrozí jim ani nežádoucí kontaminace, nepoužívá konzervanty ani geneticky modifikované složky a to vše s maximálním úsilí o dosažení výtečné chuti. Proto svůj koncept nazývá „bez lepku a kvalitně“. A my s radostí dodáváme i „chutně“.

Nutrifree dodává na náš trh 4 směsi na přípravu domácího pečiva. Tyto směsi na pečení mají základ z kukuřičného škrobu a rýžové mouky, poskytují rovnocenné vitamíny a minerály, jsou bez laktózy a vhodné jak pro celiaky tak i pro vegany. Díky snadné přípravě si můžete dopřát čerstvé voňavé pečivo, kdykoli na něj dostanete chuť.

 

Bezlepková směs na pečivo – Mix per pane

Tato směs na pečení bílého pečiva je převážně složena z kukuřičného škrobu a rýžové mouky. Pro upečení lahodného čerstvého bochníku nebo bagety Vám stačí smíchat směs s vodou, přidat droždí, trochu soli a panenského olivového oleje.

balení: 1 kg stačí na dva středně velké bochníky

 

Bezlepková směs na celozrnný chléb – Mix per pane integrale

Celozrnný chléb se stejně jako jeho bílý kamarád upeče velmi snadno. Přidáním vody, droždí, soli a oleje do této výborné směsi, která obsahuje i pohanku a rýžové otruby, získáte lahodné celozrnné pečivo s vysokou výživovou hodnotou.

balení: 1 kg stačí na dva středně velké bochníky

Rádi si pro ranní povzbuzení dopřejete sladkou snídani nebo něco na zub k odpolední kávě či čaji? Vedle slaného pečiva má Nutrifree také dvě směsi pro sladké varianty pečení.

 

Bezlepková směs na křehké pečivo – Mix per pasta frolla

Směs tvořená kukuřičnou a rýžovou moukou Vám poskytne výborný základ pro pečení křehkých sladkých pokrmů od sušenek, cukroví, koláčů až po dezerty, záleží na Vaší chuti.

balení: 1 kg stačí na dva větší koláče

 

Bezlepková směs na sladké pečivo – Mix per dolci

Pro upečení jakéhokoli oblíbeného moučníku použijte tuto dobře vyváženou směs na sladké pečivo, která je z vysoce kvalitních surovin s nízkým obsahem cukru a nasycených tuků. Z této směsi lze například připravit velice jemné a chutné koblížky, jejichž recept přikládáme níže.

balení: 1 kg stačí na dva větší koláče

 

Teď už víte, že se nemusíte vzdávat svého oblíbeného domácího pečiva a v jeho konzumaci se není nutné za každou cenu omezovat. Tyto směsi Vám pomohou získat chutnou a zdravou stravu a dobrý pocit, že i dočasným omezení lepku svému organismu prospějete.

Nutrifree bezlepkové směsi jsou k dostání v síti lékáren a eshopu Dr. Max, v supermarketech Globus a Tescu nebo v prodejnách se zdravou výživou.

 

Recept k článku (recept se otevře po kliknutí na jeho název nebo fotografii!):

 
  • Bezlepkové koblihy – Tento vynikající recept Vám přináší autorka bezlepkových kuchařek Vlaďka Halatová.

 

Přejeme Vám dobrou a zdravou chuť!

Zdroj: Vladěna Halatová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Ochutnejte unikátní vajíčka z pastevního chovu

Statek Dvořák je rodinnou firmou, která v roce 1993 obnovila rodinnou tradici hospodaření přerušenou komunistickým režimem. Vedle rostlinné výroby se věnují chovu slepic a produkci vajec. Ve firmě si doslova „ujíždějí na trávě,“ protože slepice se s mobilním kurníkem každý týden posouvají po louce a tráví svůj čas ve volném výběhu plném nové a čerstvé potravy. Vajíčka jsou balena do krabiček, na jejichž výrobu se využívá právě tráva z louky. Způsob chovu slepic je u Dvořáků opravdu unikátní a projevuje se i na kvalitě vajec.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy