REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tuzemských vinařů je více než 19 000, nejlepší vína odhalíte také díky medailím a oceněním

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Spotřeba vína v České republice neustále stoupá. Průměrný Čech ho vypije za rok přes 20 litrů a vybírat si může z nabídky od více než 19 000 tuzemských vinařů. Pokud však nepatříte mezi sommeliéry a znalce vín, hledání dobrého vína mezi tak velkou nabídkou může být komplikované. Vodítkem o kvalitě vína mohou být například ocenění ve vinařských soutěžích či získané medaile. Proč jsou oceňovaná vína ze soutěží sázkou na jistotu a co vše vlastně značí vinařské medaile, vám představíme v následujícím článku.


Víno z KobylíÚčast v soutěžích značí prestiž a snahu vinaře

Soutěže vín jsou v České republice prestižní záležitost a účast v nich značí odvahu vinařů, kteří chtějí poměřit síly s tuzemskou konkurencí. Nominovat víno do soutěže však pro vinaře není levná ani jednoduchá záležitost. „Přihlášení vína do soutěží je finančně i časově náročné. Za každý soutěžní vzorek se platí registrační poplatky, dokládá se původ hroznů a je třeba též zajistit chemické rozbory vzorků,“ potvrzuje Marcel Lanžhotský z vinařství PATRIA Kobylí, jež je pravidelným a úspěšným účastníkem těchto soutěží. Administrativně i časově náročný vstup do soutěží kromě značného úsilí dokazuje i důvěru vinaře v kvalitu vlastních produktů.

Chuť a kvalitu stovek vín za vás zhodnotí odborníci

Vinařské soutěže by měly zviditelnit nejlepší česká vína a vést ke zlepšení orientace při jeho nákupu. Rozhodující kritéria, podle kterých se vína hodnotí, jsou vzhled vína (jeho čirost a barva), vůně (intenzita, čistota, harmonie) a chuť vína (intenzita, čistota, harmonie, perzistence). Stovky vzorků vín při soutěžích jsou hodnoceny širokým spektrem odborníků, od vinařů a sommeliérů po vědecké či kontrolní pracovníky potravinářské inspekce. Tito odborníci vybavení citlivými chuťovými pohárky a fenomenální chuťovou pamětí složitě hodnotí všechny vzorky pomocí 100 bodové tabulky OIV a grafů znázorňujících aromatický profil vína, jeho strukturu a mohutnost. K veřejnosti se tedy dostanou výsledky ohlašující poctivě vybraná vítězná vína, která budou chutnat při slavnostních příležitostech v restauraci i doma u rodinného stolu.

Na kvalitu medailových vín se lze spolehnout

Jakmile získáte mezi víny větší přehled, můžete vyzkoušet nákup kolekce vín, tedy předem sestavenou sadu vín. „I při výběru kolekcí se při nákupu lze řídit výsledky v soutěžích, kde je tato kategorie považována za speciální,“ říká Marcel Lanžhotský, technolog z vinařství PATRIA Kobylí, jejichž kolekce vín byla nedávno vyhlášena nejlepší kolekcí Velkopavlovické vinařské podoblasti. Šampioni a medailisté v soutěžích jsou při prvním nákupu vín dobrou volbou. „Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že medailová vína mají v obchodech lepší start, protože zákazníci k nim mají díky ocenění větší důvěru. Aktuálně jsme zvědaví, jak si povede náš nový Modrý Portugal 2011 pozdní sběr, který získal stříbrnou medaili v soutěži Král vín,“ dodává Lanžhotský.

Soutěžní vína můžete ochutnat na koštech a výstavách

Vína, která jsou v soutěžích úspěšná, můžete osobně ochutnat s odborníky na doprovodných akcích – řízených degustacích na celém území ČR. Tím získáte před nákupem představu, na která vína se v obchodě zaměřit. Soutěže, jako je například Národní soutěž vín nebo Král vín, totiž své medailisty představují na koštech a výstavách pro veřejnost. Kromě ochutnávky na těchto akcích získáte také mnoho zajímavých informací nejen o víně, ale i gastronomii a vinařství.

Víno z Kobylí

Poznámka redakce:

O společnosti PATRIA Kobylí

Společnost PATRIA Kobylí je největším pěstitelem a zpracovatelem vinné révy v obci Kobylí, která se nachází ve velkopavlovické vinařské podoblasti. Společnost ročně zpracovává 1 200 tun hroznů a hospodaří na ploše 152 hektarů registrovaných vinic. Ze zpracovaných hroznů se vyrábí jakostní odrůdová vína, vína s přívlastkem, archivní a ročníková vína. Vybrané šarže těchto vín zrají ve velkých ležáckých sudech a ty nejlepší v sudech barrigue. Roční produkce přes půl milionu lahví vína řadí společnost PATRIA mezi významné tuzemské výrobce vína. PATRIA Kobylí klade důraz na ekologické pěstování a zpracování hroznů. Na svých vinicích uplatňuje program Integrované produkce hroznů a vína, který je zaměřený na produkci hroznů a vín špičkové kvality a zároveň je šetrný vůči životnímu prostředí. V roce 2012 byla pořízena nová technologie na výrobu bílého vína a doplněna technologie na výrobu červeného vína. Díky doplnění výrobních technologií se dostavily úspěchy na nejprestižnějších vinařských výstavách.

Úspěchy v roce 2013:

  • Valtické vinné trhy – Champion červených vín, Pohár ministra zemědělství ČR a Pohár hejtmana JM kraje, 5 zlatých a 3 stříbrné medaile
  • Salon vín ČR Valtice – 6 červených vín
  • Cabernet Moravia Gallery 2012 – šampion Národní soutěže vín (Velkopavlovická vinařská podoblast)
  • 1 stříbrná a 3 bronzové medaile v soutěži Král vín
  • 1 zlatý a 3 stříbrné poháry za soutěže Víno & Delikatesy
  • 6 vítězů kategorií a 6 zlatých medailí ze soutěže mladých vín Vinum Juvenale
  • 6 zlatých medailí v soutěži Vinařské Litoměřice

Kobylí, 30. září 2013

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Halloweenské čarování v kuchyni

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy