REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

TZ – Foodparade festival překonal magickou hranici 10 000 návštěvníků

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Již 3. ročník festivalu Foodparade proběhl o tomto víkendu v krásných zahradách zámku Troja a pořadateli škole vaření Chefparade se podařilo překonat magickou hranici 10 000 návštěvníků – celkem navštívilo festival 10 861 milovníků dobrého jídla a pití.

Účastníci měli možnost za velice příjemné ceny ochutnat jídlo a nápoje u 49 stánků od více než 65 účastníků, bavit se při celodenním doprovodném programu na hlavním pódiu, zapůjčit si deky či lehátka a užívat si odpočinku a krásného počasí s přáteli či rodinou.


Foodparade festivalLetošní novinkou byla amatérská kuchařská soutěž I Love Food, soutěžící měli za úkol připravit originální recept, jehož základní, hlavní a povinnou ingrediencí byla dýně. Porota vybírala z více než 97 zaslaných receptů a výhercem se nakonec stala 23letá Ivana, studentka z Tábora se Salátem z pečené dýně se sezamem, čerstvou mátou a limetovým dresinkem s chilli, česnekem a koriandrem. Vítězný recept byl na první pohled jednoduchý. Vytoužený úspěch Ivaně přinesla vyváženost chutí, práce se surovinami i její nadšení. Vítězka získala ceny v hodnotě 50 000,- Kč, povede v Chefparade vlastní kurz vaření a její recept bude umístěn do dalšího vydání kuchařské knihy Chefparade, která vyjde na přelomu roku.

Moc hezkým doplňkem festivalu byl malý farmářský trh, kde měli návštěvníci možnost nakoupit čerstvé pečivo, kávu, dobré víno, cider, domácí paštiky nebo také ochutnat vojenskou kuchyni, ústřice a Žebrový burger – novinku z Chefparade Foodtrucku.

Rodiče s dětmi měli možnost využít zdarma dětský koutek, který byl na děti opravdu připraven s množstvím aktivit, včetně oblíbených a ihned zaplněných kurzů vaření.

Pár zajímavostí a postřehů:

  • Nejrychleji vyprodaný stánek byl stánek vojenské kuchyně, během 40 minut prodali návštěvníkům 200 porcí.
  • Nejoblíbenější restaurace podle návštěvnosti byly InterContinental Prague Hotel & Zlatá Praha, Občanská Plovárna, Britské velvyslanectví, Burger Bar a Molekulární catering.
  • Sous-vide žabí stehýnka v bylinkovém pestu byla podávána v obálce, s nůžkami, abyste se k zavakuované žábě museli prostříhat.
  • Hmyz chutná po pražených oříšcích a jeho obliba stále roste, což dokázali plně obsazené přednášky ve stánku Hmyz na talíři.
  • Podle sociálních sítí byly nejoblíbenější tato jídla – celé menu restaurace InterContinental Prague Hotel & Zlatá Praha, Žebírkový burger z Foodtrucku, Cheesecake Britského velvyslanectví, burgery z Burger Baru, krevety restaurace OBLACA a mražené capucino ve stánku Molekulární catering.
  • Více než 350 dětí se bavilo v dětském koutku.
  • Nejlepší nápoj k jídlu? Podle gurmánů minerálka.
  • Pro návštěvníky Foodparade bylo proto zdarma připraveno i občerstvení v podobě minerální vody Mattoni a také vody z vodovodu. Rozhodnout se pro jednu nebo druhou mohli sami. Většina jich zvolila minerálku. Nejčastěji své rozhodnutí zdůvodňovali tím, že minerálka má jasný původ a zdroj a že jim chutná.
  • Organizátoři Foodparade zachovali jejich vysoký standard,  podávali jídla výhradně na porcelánu s nerezovým příborem.

Více informací najdete na www.foodparade.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Halloweenské čarování v kuchyni

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy